Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Strom v lese

07. 05. 2011
5
9
944
Autor
lemon5

Tento dopis jsme dostali za úkol napsat v rámci soutěže v psaní dopisů České pošty (2011). Zadání úkolu: ,,Představ si, že jsi strom v lese. Napiš někomu dopis a vysvětli mu, proč je důležité chránit lesy." Tato moje práce sice zadání nesplnila, tak se nemohla soutěže zúčastnit, přesto jsem ale toužil ji někam vystavit, tak ji tu máte. Byl bych rád, kdyby se někdo pokusit tento text zkorigovat, ale vhledem k mému nízkému věku a ne zrovna bohatým zkušenostem s psaním se prosím kroťte ;-).

V Praze 7.3.2011

Ahoj Lucko.

Asi jsi překvapená, že Ti přišel dopis – a zrovna ode mě. Věř, že pro mě není vůbec jednoduché Ti psát, ale trápilo by mě svědomí, neboť jsem přesvědčený, že si zasloužíš omluvu za to, jak jsem se ve středu na hodině rétoriky k Tobě choval.

Měli jsme za úkol proti sobě argumentovat v diskusi týkající se smyšlené situace, zda postavit dálnici napříč lesem na úkor několika zdravých stromů, která by umožnila lidem zkrátit cestu o několik desítek kilometrů, či nikoliv. Já argumentoval pro, Ty jsi byla zásadně proti.

Byla z větší části moje vina, že se diskuse změnila v hádku. Stále jsem prosazoval svou a nechtěl jsem vůbec připustit, že by pokácené stromy a zvířata rušená neustálým dopravním ruchem mohla být příliš vysokou daní za pouhé usnadnění transportu tvora často tak necitlivého, jako je člověk. Rád bych Ti ale vysvětlil, co mě přinutilo tak rychle změnit názor.

Při cestě domů z hodiny rétoriky jsem hodně o proběhlé diskusi přemýšlel. V těchto typech rozhovorů nikdo nemůže jednoznačně vyhrát nebo prohrát, to jsme věděli oba. Ale mně bylo jasné, že jsem to přehnal. Jak víš, ze školy domů to mám co by kamenem dohodil – prošel jsem několika uličkami a potom přes park.

A co nevidím! Dva muži motorovými pilami řežou ten ohromný dub uprostřed parku, ten nejvyšší a nejkošatější strom široko daleko. Už se nedalo nic dělat. Vždycky jsem ten dub měl rád, i když jsem si to ne vždy uvědomoval. Bral jsem ho jako samozřejmost, a teď je pryč. Byl to král se vznešenou korunou sahající až k oknům mého bytu. A teď je tam tak prázdno.

A teprve tehdy jsem si uvědomil, jak je pro každého z nás příroda tak důležitá. Došlo mi, že ani sebevětší nákupní centrum, ani sebedelší dálnice nám nedokáže nahradit ten každodenní pohled do větví stromů, a tu vůni... A tak mi došlo, že jsi měla pravdu. Lidé kácí lesy jeden za druhým, myslel jsem si, že pár pokácených stromů ve prospěch na první pohled důležitější dálnici nic nezmění. Ale až teprve tehdy jsem si uvědomil, co dokáže s člověkem jediný pokácený strom.

Žasnu nad tím, jak hloupý jsem byl. Dlouhá léta růstu od malého stromečku po košatý dub se nedají ukončit jen tak, lidskou ješitností za pár minut motorovou pilou.

Proto mi, prosím, odpusť mou nesmyslnou středeční argumentaci. Děkuji Ti, že jsi neustoupila.

S pozdravem,

Mirek.


9 názorů

Jonash
02. 10. 2012
Dát tip
no věk- nevěk.. je to hezky napsaný:)) možná v osmím řádku od konce bych změnil slovo DOŠLO mi.. je to tam dvakrát a hned pod sebou. Jinak je to fajn. Nevím proč to neprošlo.. asi páni porotci vidí strom jen jako výrobce vzduchu.. les jako domov zvěře.. ale myslím že stromy je třeba chránit i z důvodu jakej zmiňuješ ty:) Zaráží mě, že v prologu píšeš ať se v kritice krotíme.. nene tak to není.. nad kritikou se zamysli a něco si z ní vždy vezmi. Jen tak se posuneš dál :) Rád jsem četl :)

Kichot
10. 01. 2012
Dát tip
No, je to sice trochu naivní (jako dřevorubec bych mohl povídat...), asi by stálo za to zeptat se těch dvou mužů, PROČ ten dub kácí. Na druhou stranu to ve mně evokovalo agresivní vzpomínky na situaci, kdy JÁ jsem měl ve svém lese konečně asi po třiceti letech vypěstovaných několik málo dubů – za moc nestály, měly málo světla a dalo to moc práce, než vůbec začaly růst. Kdyby byly staleté, chápal bych to, že je někdo pokácí a dřevo rozumně zužitkuje. Ale tohle byly doubky 20 cm v průměru a ten nejlepší z nich, který měl největší naději na perspektivní život, byl najednou fuč – zbyl jen ohlodaný pařez. Jediný užitek, který z něj kdo mohl mít, byl otop v krbu. Nikomu nepřekážel. Chytnout toho chlapa, tak mu tou jeho motorovkou rozřežu jeho auťák a gumy a prohodím mu ji předním oknem. A měl by štěstí, kdybych mu neuřezal ještě jeho pracky a hnáty. Že lidi kradou – takový je svět. Ale že lidi u toho kradení ani NEMYSLÍ, to je tragédie. Každý rok mi u cesty zmizí vánočák – stromků, které je NUTNO vyřezat je tam habaděj, ale vždycky někdo ufikne ten, který má největší naději k dalšímu růstu, který tam prostě dalších 100 let BUDE FAKT CHYBĚT. Žádný cit. Jako když parta místních chuligánů vytrhala a rozbila několik telefonních automatů v ceně asi půl milionu, aby z nich vybrala asi tak 200 Kč drobných... To jsem se rozkecal... Takže i když "obrácení" autora na "zelenou víru" je trošku naivní, oceňuji ten styl, schopnost o věci diskutovat, stát si za svým a nakonec uznat i toho druhého. I když já osobně bych to asi s tou Luckou tak snadno nevzdával, přesto uděluji T* :-)

lemon5
04. 11. 2011
Dát tip
Děkuju =)

Kapsa
04. 11. 2011
Dát tip
Tohle je paráda!!! Krásný čtení.

Morče11
29. 09. 2011
Dát tip
Honzí,T*! Krásný,opravdu. ;)

lemon5
28. 08. 2011
Dát tip
Děkuju =)

Chigwell
07. 05. 2011
Dát tip
Všichni bychom měli pohlédnout z okna*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru