Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Je bílá vždy dobro a černá vždy zlo?

18. 05. 2011
0
1
996
Autor
Martulle

Taková menší úvaha...

Je bílá vždy dobro a černá vždy zlo?

Od pradávna se považuje bílá za znak dobra a černá jako znak zla. Ale proč? Přemýšlel nad tím někdo někdy? Proč se vdáváme v bíle a proč na pohřby chodíme v černé? V knihách je tento kontrast znázorněn jako temnota a světlo. Ale přibližme se trochu více těmto dvěma nejzákladnějším barvám, které toho tolik znamenají.


Bílá má význam čistoty, pravdy, nevinnosti, ale na druhou stranu také odráží energii a symbolizuje jak počádek tak konec. Ale tyto významy jsou jen pro naši kulturu. Jelikož každá kultura si své vnímání barev vytvořila během let sama. V západní kultuře je bílá barvou nevinnosti a přirozenosti, v orientu symbolizuje smutek, pro tibeťany je barvou hory Meru, která je středem světa a symbolizuje poznání, pochopení a vědění,znázorňuje konec, a začátek něčeho nového a má zahánět zlé duchy.

Černá má narozdíl od bílé význam nicoty, smutku, smrti, pohlcuje energii, vede ke sklíčenosti. Ale symbolizuje také eleganci, autoritu a sílu. Opět u jiných kultur má rozdílné významy. U hinduistů je symbolem času, pro staré Egypťany značí znovuzrození, ve Španělsku je barvou svátečních příležitostí, v západní civilizaci barvou smutku.


Pro každého z nás bude asi vždy bílá jako něco dobrého a černá jako smutek. Ale každý má spíš radši jedno a jiný zase druhé. Na pohřby budeme asi vždy chodit v černé a většina z nás se bude vdávat v bílém. (I když přiznám, že já osobně se v bílé vdávat nebudu, já chci mít červenou a doufám že mi to vyjde.)

Barvy na nás nějakým způsobem mluví, vnímáme je a dokážou nás docela hodně poplantat, ale co by byl svět bez barev? Dokážete si představit svět jen černobílý? Neviděli bychom barvy duhy, barvy květin, barvu očí naší drahé polovičky, barvu vína nebo barvy pavího peří…


1 názor

srozumeni
18. 05. 2011
Dát tip
Všechno je velmi relativní-někdy jsou některé věci nebo situace tak barevné, až jsou nepřehledné a chaotické. To pak skoro i závidím těm, kteří mají trošičku víc černobílý pohled na svět. Ale je to samozřejmě jen můj názor.Jinak mi to připadá hezky napsané.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru