Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Paříž

19. 05. 2011
1
16
958
Autor
Doony-Don

Paříži,
Omšelá, Šedivá Pařiži,
Kde je tvé kouzlo?
Snad ve stáří.
Snad v tom jak spojuješ.
Snad v dějinách.
A možná jen v pověsti.


16 názorů

Honzyk
19. 05. 2011
Dát tip
JF atd.: to mas tezky: kdyz sbalis v Paruzi cernocha, kterej prave pracne ziskal brigadu (uklizeni v metru), vidis holt to mesto jinyma vocima...))

Petrusha1
19. 05. 2011
Dát tip
tak jako , preferujem, ale pri návšteve veľkého mesta chápem, že to neužijem a tak hľadám históriu, estetiku ... a niečo, čo to meisto pomenúva Paríž ma privítala smogom, brajglom, špinou, strašnou špinou a zmätkoma dopravných chaosom ... jakýš cigoš sa ma pootm snažil v metre okradnúť (ešteže som sa nedala, a on sa malkol - drahota je tam jak sviňa (ale tak o to by šlo ais tak v poslednom rade)), auta až u Louvru a vúbec fšade kam len vlezeš ... pod oknami, pamiatky ošarpané,vyhlásené kaviarne precpaté po vrch turistami z japonska ... a eifelovka, fľakatá kopa šrotu ... jediné miesto, čo sa mi páčilo boli schody na Sacre Coeur s chlapíkom, čo krmil vrabce a ľuďmi, čo boli úplne v pohode ... inak des

Movsar
19. 05. 2011
Dát tip
tak pokud hledáš "kľud", tak potom už tvému názoru rozumím

Petrusha1
19. 05. 2011
Dát tip
paríž je šedivá a hlučná a špinavá úplne fšade ... a teda hlavne v centru no ... možná existujú aj klidné periferie, ale tie som nevidela ...

Movsar
19. 05. 2011
Dát tip
paříž šedivá?? na kterém předměstí jsi byla?????? to je snad nejpestřejší velkoměsto, co znám.

srozumeni
19. 05. 2011
Dát tip
Já v Paříži ještě nebyla, tak my vy, co ji haníte, nekazte iluze.

StvN
19. 05. 2011
Dát tip
Pro zamysleni se lepe hodi fejeton nebo uvaha, pripadne ta prozaicka miniatura. Pokud se poesie tyka, tak tam je lepsi to nekomplikovat uvahami. Jinak kazde mesto ma urcitou povest, urcity mytus, ktery se traduje. Ja osobne bych slecnu vzal na vikend radsi do Parize nez do Bruntalu:)

Doony-Don
19. 05. 2011
Dát tip
Jo a to, že to není prozaická miniatura, souhlasím... Překlik.

Doony-Don
19. 05. 2011
Dát tip
Ok, ok...možná je to špatně napsané, možná někteří nepochopili text... Těchto pár řádků má být něco jako zamyšlení nad tím, co ostatní na Paříži vidí. A o hledání významu proč se říká, že je to město milenců. Autor (já) se ptá, jestli se o tom "kouzlu" jen vypráví a nebo je to v tom, jak sblíží lidi.

StvN
19. 05. 2011
Dát tip
Neni to moc napadite. Navic to vubec neni proza.

Petrusha1
19. 05. 2011
Dát tip
jako pardon, ešte sa tu zamotám - matne si spomínam na doby, kedy sa tu na písmáku rozhodovalo o zavedení kategorie miniatury prozaické, existovala vtedy dilema hlavne ohľadom toho, že sa táto kategória bude dať využiť na schovávačku pre kdejaký výkrik ... toto tiež považujem za jedne z nich ja teda Paríž veľmi nepoznám, bola som tam len 2x, a ani jedenkrát ma to mesto nejako bohvieako nenadchlo, môj pocit je z nej upachtený, preplnený, hlučný, prašný, smogový, automobilovo všadeprítomný ... proste nič pre mňa ale i tak musím uznať, že by stála za viacej slov, ako toto lakonické zvresknutie keď už tak vyvolala pocit aký pocit?

Honzyk
19. 05. 2011
Dát tip
hele, to nic---mas to v sobe proste, jen to neumis ze sebe dostat, to je normalka- nech v sobe ulezet jak syrecky - a treba napises neco, z ceho "dojmy" jen potecou...cau, honza...

Petrusha1
19. 05. 2011
Dát tip
pařím, paříž, paříme ... - hm a navyše k tomu miniatúry prozaické? tak to ti teda fakt nevim

Doony-Don
19. 05. 2011
Dát tip
Jestli se ti to líbí, tak děkuju ;) Já jsem tam právě byla jen jednou (teď nedávno) a nějak jsem tam hledala to kouzlo o němž se, tak mluví. A vlastně na mě dolehlo až s ohlédnutím.

Honzyk
19. 05. 2011
Dát tip
no, ja jsem franinar, to se nechlubim, jen ze v Parizi byl jsem fakt dostkrat, zazil tam dost peknejch veci i silenejch pruseru....: ALE TODLE JE TEDA FAKT MASO!!!:P

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru