Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Básničky a cigarety

25. 05. 2011
2
4
2462
Autor
JockBanan

Mají nečekaně mnoho společného.

V nedávné době se ke mně dostaly dvě básnické sbírky. Jednu jsem si koupil, druhou jsem dostal. Jsou to malé knížky, proto jsem je mohl nosit všude s sebou. Vždycky, když jsem měl chvíli čas, něco jsem si přečetl. Třeba jenom jednu, dvě básničky, jen tak pro potěšení, asi jako kdybych si dal bonbón, a nebo, cigaretu. Tohle mě napadlo jednou na zastávce a trošku jsem nad tím zauvažoval. Co kdyby lidé místo kouření četli básničky? Vždyť to vyjde skoro nastejno.

Taková malá básnická sbírka stojí asi tak stejně a obsahuje zhruba stejný počet kousků jako krabička cigaret (Josef Kainar – Synkopy, 47 básní, 89 korun). Přečíst a vychutnat jednu krátkou básničku trvá asi stejně dlouho jako vykouřit jednu ďáblovu tyčinku. Básnička i cigareta vás buď potěší a uklidní, nebo je vám z ní špatně a máte podivnou pachuť v ústech. Kouření i čtení poezie jsou návykové. Pasivní čtení nebo poslech básní můžou být stejně nebezpečné jako pasivní kouření.

Je tu však i několik rozdílů. Na veřejných místech, v úředních budovách, na zastávkách a podobně není čtení, na rozdíl od kouření, zakázáno. Od knížky (většinou) nesmrdí ruce. Ke knížce (většinou) nepotřebujete zapalovač. Kouření kazí plíce, čtení oči a někdy mozek. V dešti se číst moc nedá, kouřit ale ano. Když puberťák vytáhne cigaretu, je za drsňáka, když vytáhne básně, je za vola. Prodávat básně mladistvým do osmnácti let není trestné. Není prokázán negativní vliv poezie na plod v průběhu těhotenství. Analfabeti mají na rozdíl od nekuřáků smůlu, protože neexistují nečtenářské restaurace. A hlavní rozdíl na konec: V případě největší krize můžete vzít básnickou sbírku, vytrhnout z ní stránku, do té nasypat tabák a ubalit si cigaretu. Naopak to ovšem nejde. Nevím o tom, že by někdo rozbalil cigaretu a našel v ní báseň.

Vypsal jsem hlavní společné prvky, rozdíly, výhody a nevýhody kouření a čtení poezie, vy se můžete svobodně rozhodnout, s čím začnete nebo v čem budete či nebudete pokračovat. Než tak ale učiníte, přečtěte si prosím ještě následující varování:


RECITACE VÁŽNĚ ŚKODÍ VÁM I LIDEM VE VAŠEM OKOLÍ!

 


POEZIE MŮŽE ZABÍJET!

 


CHRAŇTE DĚTI! NENUŤTE JE POSLOUCHAT VAŠE BÁSNĚ!

 


BÁSNÍCI UMÍRAJÍ PŘEDČASNĚ!


4 názory

Lakrov
30. 05. 2011
Dát tip
Je to zajímavý nápad a celkem hezké srovnání. Po jazykové stránce by se text dal vylepšit. Nebo z něj udělat krátkou scénku, hru o dvou hercích - kuřák a čtenář - i to si lze představit a předpokládáĺ, že by se z fejetonu mohla stát pěkná komedie :-)

maruna
26. 05. 2011
Dát tip
úvaha dobrá, leč stejně si myslím, že po přečtení tvého díla se nad tím možná kuřák zamyslí ,ale nakonec si dá sttejně to svoje cigáro !

Honzyk
25. 05. 2011
Dát tip
:P

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru