Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pojednání o ranním pivu

09. 06. 2011
0
1
576
Autor
obrmichal

Pojednání o ranním pivu           

 

Jest dlouhodobou a vskutku neřešitelnou otázkou člověka, jak naložiti s ranním nedopitým pivem.      Mnoho členů odborné veřejnosti se shodlo, že pokud pivo, nelézá se v klasickém půllitru, je lepší ho beze všeho vylít, a to právě, pokud se jedná o pivo večer natočené a ráno nalezené. Pokud však objeveno jest pivo v láhvi, či jest natočeno v klasické plastové láhvi, situace začíná se mírně komplikovati, neboť obsah oxidu uhličitého je v určité míře zachován, a tudíž zvětralost jako taková nedochází svého naplnění. Proto již mnoho generací láme si hlavu, jak s takto nalezeným pivem nakládati. Prof. RNDr. Ruth Ph.D. se této otázce věnuje již několik desetiletí, a pokud bychom měli shrnouti výsledky jeho badatelské práce tak, aby k pochopení běžnému občanu byly, můžeme se takto zjednodušeně vyjádřiti že, pivo nejlépe uzavříti jest v okamžiku nalezení a to jakýmkoliv způsobem.

                Prof. RNDr. Ruth Ph.D. upozorňuje, že v klíčové situaci není na místě hledati zátku patřičnou a přímo určenou k láhvi, neboť ta, v důsledku předešlého večera, stává se často nenalezení možnou, nýbrž jest vhodno užíti prostředků nestandartních a často i z pohledu běžného jedince zcela nepoužitelných. Prof. RNDr. Ruth Ph.D. v těchto souvislostech upozorňuje na to, že jako takový prostředek může, pokud se nám nedostává žádného jiného materiálu, posloužiti běžný papír.  Důmyslným pravokroutivým pohybem vytváříme z běžného papíru klín, který pak s určitou silou, jež přímo neohrožuje konstrukční parametry lahve, zatlačíme přímo v hrdlo, tak aby prostory vnějšího prostředí a vnitřního prostředí lahve byly důmyslně odděleny, přičemž mezery vzniklé z příčiny užití tohoto druhu materiálu jest nutno zcela minimalizovati, ne-li zcela odstraniti. Pokud se nám materiálu nedostává ani v podobě papíru, doporučuje Prof. RNDr. Ruth Ph.D. přiklopiti lahev předmětem, jenž již z principu své vlastní povahy vytváří standardní rovinu, a předmět takový jest pak nutno jemným vyvažováním umístiti právě na hrdlo lahve. Z výsledků pak vypývá, že takto zachované pivo může člověku ještě dobře posloužiti.

                Prof. RNDr. Ruth Ph.D. dále upozorňuje, že v zájmu každého nálezce takovéhoto piva jest minimalzovati teplotu prostoru, jenž lahev a v první řadě její obsah obklopuje. Přímým působením obou prostředí stává se, že teplota piva přejímá teplotu okolního prostředí, jež svou kvantitou ovlivňuje více pivo, nežli pivo okolní prostředí.

 Z výsledků kvantitativních výzkumů dále vyplývá, že pivo uzavřené nestandardním způsobem a uloženo v prostředí chladném (Prof. RNDr. Ruth Ph.D. doporučuje teplotu pod 15 °C) může se konzumovati během celého následujícího dne a to s minimální ztrátou kvalitativních hodnot tohoto moku.


1 názor

MKbaby
13. 06. 2011
Dát tip
Isolace moku původně pěnivého od kvalitu piva rychle degradujícího okolního prostředí jest jistě žádoucí, v opačném případě dojde k přeměně piva v tzv. "větrák". Podle nedávno uveřejněné studie Ústavu pro výzkum kocoviny je ovšem nejúčinnější methodou spolehlivě zabraňující rychlému úbytku kvality potenciálního větráku jeho okamžitá konsumace. Závěry výzkumu zasloužilého alkoholika HADr. Eda Munda Telata poukazují dále na to, že oslabené chuťové receptory jedince druhu homo sapiens vybaveného po ránu mrtvolným dechem a krví podlitýma očima umožňují tomuto jedinci zmíněný "větrák" takzvaně vyzunknout zejména tehdy, dopouštěl-li se v předchozích několika hodinách perorální živelné likvidace tzv. panáků, čehož následkem bývá stav sliznic nazývaný "sušák". Jedinec stižený sušákem totiž potřebuje zoufale doplnit oxid vodný absorbovaný konsumovaným ethanolem a je mu fuk, jakým způsobem toho dosáhne. O dalších výzkumech v této oblasti budeme ctěnou odbornou i laickou veřejnost okamžitě informovat. Jen co nás pustěj ze záchytky...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru