Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

První princ

18. 06. 2011
1
9
871
Autor
Koninka

 Vášeň mne spalovala až do posledního kousku mého kapkami potu posetého těla. Téměř jsem cítila jeho rty na mých, ale co to? Protivný zvuk budíku přetrhl nit jednoho z nejkrásnějších snů, co jsem kdy měla. S naštvaným výrazem na tváři jsem ze sebe shodila deku a vstala ze své pohodlné měkoučké postele. Ještě se zalepenýma očima jsem nahmatala župan a odploužila se do koupelny. Otevřela jsem dveře mého nejoblíbenějšího místa v bytě – sprchy. Kapky horké vody hladily moje tělo a já se probudila úplně. Stojíc pod proudem téměř vařící vody jsem přemýšlela o svém snu. Je tak krásné ho ve svých snech mít, připoutat ho k sobě neviditelným poutem lásky a vášně, spoutat ho a nedovolit mu ublížit mi tak jak to udělal v realitě. Povzdechla jsem si a zastavila vodu. Podívala jsem se na sebe do zrcadla a můj pohled zvážněl. Modřiny na mém těle ne a ne zmizet. Tu hrůzu jsem raději zakryla obrovským ručníkem a odešla jsem z koupelny.

Později, řádně zahalená do halenky, dlouhých kalhot a šátku, jsem opustila domov. Ještě nedávno náš domov, teď už jenom můj. Smutek se mě znovu dotknul a neopustil mojí tvář ani, když jsem sbíhala schody vedoucí k metru. Jak je mi ten puch metra odporný, o pohledu na všelijaké bezdomovce ani nemluvě. Ne proto, že by mi byli odporní jako lidé, ale jako člověk, kterému nic nechybí, jich lituji. 

Metro mi samozřejmě ujelo. Není ráno, abych neseběhla schody a jediné metro, kterým bych měla šanci dostat se do práce aspoň o minutu dřív než pozdě, je pryč. Jsem prostě smolař. A lenoch, to si ale přece nebudu přiznávat, pousmála jsem se v duchu.

Šestkrát jsem si vyslechla větu: „Ukončete prosím výstup a nástup, dveře se zavírají.“ a vystoupila jsem z metra ven.

Najednou jsem dostala bláznivý nápad. V záchvatu radosti nad vymyšlenou hloupostí jsem vzala mobil a požádala svojí drahou kamarádku a šéfku v jednom o den volna. Velice nerada mi vyhověla.

Začala jsem přemýšlet, co s časem. Rozhodla jsem se zajít do nedalekého parku a trochu popřemýšlet.

Když jsem došla do malého, zelení prorostlého parku, tak jsem ani nevěděla, kam půjdu. A vlastně mi to bylo i jedno. Chtěla jsem si to jen všechno konečně probrat v hlavě.

Sedla jsem si na ještě od ranní rosy vlhkou lavičku a do detailů jsem si vybavila ten den, kdy jsem ho potkala. Tenkrát tam stál, od hlavy k patě mokrý na autobusové zastávce a já si řekla, že to je fakt kus. Když si přisedl v autobuse ke mně, byla jsem v sedmém nebi. Po očku jsem ho pozorovala a zjišťovala, že se mi líbí víc, než jsem si původně myslela. A jak to bývá v červených knihovnách, promluvil na mě. A mně dlouho trvalo, než mi došlo, co vlastně dělám.

Dal mi číslo a s ním i slib, že se co nejrychleji ozve. Zavolal hned ten večer s pozvánkou na večeři. Zpočátku jsem přemýšlela, jestli s někým koho vlastně neznám jít, ale pak jsem si řekla proč ne, je to veřejné místo, nic se nemůže stát.

A tak jsem se nasoukala do svých nejkrásnějších rudých šatů, namalovala se jako pravá dáma a vyrazila vstříc princi svých snů. 

Večeře byla nádherná. Na stole žhnula svým plamínkem svíčka a naše oči se ne a ne odtrhnout. Nad salátem z ovoce jsem zjistila, kdo vlastně je, kde bydlí, jaké má touhy a sny a jak do těch snů zapadám já.

Říkal mi vílo. Moje jméno ho nezajímalo. Pro něj jsem byla víla s pomněnkovýma očima a záplavou blond kudrnatých vlasů, jakou jsem tenkrát bezpochyby byla. 

Den šel za dnem a já s ním trávila stále více času. Pak přišla pozvánka k němu domů a já neodolala. Vášeň střídala něhu a já se propadala do stále větší hloubky jeho očí. Po té noci jsem přísahala, že ho neopustím, jen kdyby on sám chtěl.

Jenže dny plynou a štěstí netrvá věčně, rub střídá líc a smutek střídá štěstí. Můj princ zmizel v mých snech a zbyl jen obyčejný, příliš žárlivý muž se stále se zvyšujícím čelem.  

Den, kdy mi způsobil bolest takovou, že jsem křičela a bránila se, jako smyslů zbavená do smrti nezapomenu. Ten den jsem byla pozvána na vánoční večírek jedné firmy, se kterou ta moje spolupracuje. Bylo povinností na něj jít. Na řadu přišel alkohol, zábava a po něm můj žárlivý manžel.

Se svým kolegou jsme oslavovali svátky a blahopřáli si, jak se firma rozrůstá. Bohužel v tu chvíli vrazil do dveří pronajatého sálu opilý chlap. Všichni se zděsili a já nejvíc. Poznala jsem v něm mého Michala. Přiřítil se ke mně a dal mi facku. S opovržením mi řekl: „Ty děvko, ty se tu oblejzáš tady s tím slizákem a mě necháš doma sedět samotnýho?“  Se slzami ponížení v očích jsem vyběhla z oslavy a chtěla si zastavit taxi. Jenže Michal mě nenechal odjet. Násilím mě táhl pěšky až k našemu domu, kde mi, jak celou cestu opakoval, vysvětlí, co je to úcta. 

Doma mě zbil. Surově mi vlepil pár facek a ještě si do mě, nevěřícně ležící na zemi, kopnul. A v tu chvíli jsem si řekla dost. 

Princové jsou krásní, mladí muži, kteří poslouchají naše sny, potřeby a touhy. Jenže ti muži, kteří se z nich stávají po letech vztahu, k nim mají dál, než si samy chceme přiznat.

Dva měsíce po tom osudném večírku už jsem nebyla paní, ale opět slečna. Už vím, že muži nejsou žádní princové, ale obyčejné lidské bytosti plné chyb. A já už stejné chyby, jako u svého prvního prince, nechci.

 


9 názorů

Koninka
21. 06. 2011
Dát tip
není důvod proč se naštvat :) dobře pošlu :)

..dobře..pošli pak avi..)) ..je to příjemné radit někomu kdo poslouchá a nenaštve se..))

Koninka
21. 06. 2011
Dát tip
zkusím to změnit a napsat něco co vážně znám :)

..jo..zahlídla jsem tě na PP..)) ..na patnáct píšeš dobře..akorát zkus něco z prostředí které důvěrně znáš.. ..může to být fantazie..ovšem ta znalost se odrazí v písemném projevu..víš..) ..v patnácti člověka ty nešťastné události přitahují..to už jiné nebude..)) ..já přečetla ve čtrnácti celého Zolu..brrr..))))

Koninka
20. 06. 2011
Dát tip
jsem :) čerstvých 15 :) máš asi pravdu :)

..koninko..víš co děláš za chybu? ..píšeš o tom co neznáš.. ..vypíšeš se.. ..jsi ještě velmi mladá..že?

Koninka
20. 06. 2011
Dát tip
Děkuju za kritiku a osobně si jí brát nebudu :) s psaním v podstatě teprve začínám a oťukávám jak na to jít a proto oceňuju, když mi někdo řekne co je špatně a to z téhle kritiky vyplývá dostatečně. Pokusím se na tom zapracovat. Jinak abych uvedla proč jsem to zařadila mezi romantické, tak důvod je prostý a to ten, že ze života jsem v nabídce nenašla, ale asi jsem se jen špatně podívala. Rozhodně to napravím :)

Romantické to nejspíš není. Ale ze života mi to taky nepřijde. Nevím a nehodnotím, jestli ses s něčím podobným někdy setkala, to je jiná otázka. Jen, že tenhle text nepůsobí moc přesvědčivě. Uvedu, proč si to myslím: modřiny, které nevybledly ani po dvou měsících a při tom podle textu vznikly během jednoho napadení? To bych hrdinku hledala spíš v nemocnici něž pod horkou sprchou... žárlivec, který jen tak pustí svoji ženu na vánoční večírek samotnou? Bez řečí, bez problémů? Nebo mu o večírku neřekla předem? Jak pak věděl, kde ji hledat? Jeho proměna z prince v žárlivce je odbytá jen jednou větou, rozvod také. Zas mi přijde nepravděpodobné, že by se jí rozvod nesnažil ztížít, jak jen by bylo možné, a že by kolem něj nebyly scény... Těmhle záležitostem, které by celý příběh dokreslovaly, udělaly ho živější, jsi dala strašně málo prostoru. Na druhou stranu věnuješ příliš prostoru detailům, které pro samotný příběh nemají zásadní význam a nikam ho neposouvají. Bezdomovci v metru, to že si jde sednout do parku, že je její šéfka její kamarádka (kde byla, když ji manžel mlátil? nesvěřovala se hrdinka kamarádce?)... U odstavce, že dostala bláznivý nápad jsem se začala těšit, co bude dál. A ona si jen vzala volno a sedla si v parku na lavičku. A sedí tam až do konce textu a nic zvláštního se už nestane, kromě toho, že se dozvíme, že se zamilovala, vdala, byla zmlácena a rozvedla se... a příště už chce být opatrnější. Škoda, z toho námětu se dalo dostat mnohem víc. Neber si moji kritiku osobně - jde jen o snahu ukázat Ti, co by se dalo zlepšit. Přeju hezký den a hodně zdaru s psaním :_)

větroplach
18. 06. 2011
Dát tip
téma romantické? ... tak to bych hodně váhal... ze života... bohužel :-( *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru