Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jerry

24. 06. 2011
6
20
1017
Autor
Botanist

 

            Tadam, tadam, tadam, tadam. Jerry nemá ráda vlaky. Připadají jí špinavé a myslí si, že jimi jezdí divní lidé. Veřejně se svými názory na vlaky neprezentuje, ale k sobě je upřímná a nic si nenalhává. Ne, že by měla s tímto způsobem dopravy velké množství zkušeností. Ale to málo, které má, jí stačí. Téměř vždy zde potká někoho, kdo je cítit alkoholem, někoho, kdo si povídá sám pro sebe nebo alespoň někoho, kdo má očividně problémy s osobní hygienou. Není ale přece žádný snob a tak se snaží tvářit, že se tu cítí naprosto přirozeně a že jí koženkové ulepené sedačky, na kterých už seděly zadnice tisíců lidí, vůbec nevadí.

            Podle svého názoru nenápadně si prohlíží paní sedící naproti. Přes šedesát jí asi bude. Šedé vlasy má tónované lehce do fialova. Jerry má pastelové barvy ráda a proto v duchu ženin vkus ocení. Stejně tak obdivuje i její obličej. Vrásčitý, ale přirozený. Nemá ráda starší paní, které se přehnaně líčí a vypadají jako smutní přestárlí klauni. Žena má navíc krásný orlí nos. Někdo nemá velké nosy rád, ale jí se líbí. Nos je perla uprostřed obličeje, a když se nevyvede, je to vážně smutné. Uprostřed čela se nad krásným orlím nosem náhle objeví hluboká rýha a paní nespokojeně vydechne. Takovým tím smutným a smířeným způsobem, ne, že by vztekle zafuněla. Dlouze a plynule vypustila nosem velké množství vzduchu. Copak to v těch novinách asi čte?

            „Není to strašné, co se dneska na tom světě děje, slečno?“, osloví náhle Jerry. Hned je jí paní mnohem méně sympatická. Nemá ráda lidi, kteří začínají konverzace s cizími osobami náhlým prohlášením, na které se komplikovaně odpovídá. Co na to říct? No jo, to máte pravdu, babi? Ale dějí se i dobré věci? Očekává se, že se člověk nad takovým prohlášením skutečně pozastaví a bude se mu věnovat? To by přece bylo na mnohem delší a hlubší úvahu než jaké je schopna před cizím člověkem ve vlaku. Paní se ale spokojí s Jerryiným mlčením a pokračuje dál: „Představte si, oni si ji vypaplají, dají jí všechno a ona je pak ještě oloupí!“ Tohle Jerry zaujalo, proto na chvíli zapomněla na svou nelibost vůči té osobě a zeptala se, co přesně v novinách píšou.

            „Nějaká pitomá holka! Pohádá se s rodiči, sbalí jim doma peníze a beze slova vypadne. To je doba, to za nás nebývalo, víte. Ale taky co to může být za lidi, když mají doma v kredenci padesát tisíc jen tak! To se musí dát na knížku, slečno, takhle si o průšvih vyloženě říkáte!“

            Jerry se na chvíli neovládne a na obličeji se jí objeví ironický úšklebek. Starší paní jej zaznamená a vrátí se k novinám.

            Jerry náhlé ochlazení vztahů, které ještě nestihly vzniknout, nezamrzí ani na malou chvíli. Stará paní očividně patří mezi osoby, které si myslí, že mohou nad lidmi vynášet soud, aniž by je znaly nebo byly lépe obeznámeny s jejich situací. A to je další vlastnost, kterou nesnáší.

            Zaloví ve své velké černé kožené tašce a vytáhne stříbrnou termosku. Odšroubuje uzávěr a kupé se během chvilky zaplní příjemnou vůní kvalitní kávy. Zpětně si gratuluje k tomuto šťastnému nápadu. Kdo je připraven, není ohrožen, tak se to přeci říkává. Z tašky vyloví ještě hrneček s kytičkami. Ten s nápisem Jana raději zanechala v minulosti. Mohla by se sice napít z kovového uzávěru termosky, ale ten nedostatek kultury by jí zkazil radost z dobrého nápoje. Na dobrou kávu si Jerry potrpí. Přečetla si v jedné knize, jak se pozná kvalitní káva, a od té doby je v tomto směru raději opatrná, aby si nekazila chuť lacinými nekvalitními výrobky. Nosem nasaje hutnou vůni, spokojeně přivře víčka a nabere do úst malý doušek. Chvíli ho poválí po jazyku a poté spolkne. V duši se jí rozprostírá klid. Káva nezklamala.

            Tadam, tadam, tadam, tadam. Za oknem se střídají stromy s otevřenou krajinou, tam lom, tam les, tam statek s koňmi a zase další vesnice. Kde jsou lidé nejspokojenější? Kde je nejméně osob, které rády strkají nos do cizích věcí? Kde nejlépe přijmou cizinku? Je to jako sázka do loterie. A právě otevřené možnosti jsou to, co teď Jerry nejvíce zneklidňuje a zároveň jí ten neomezený pocit svobody ujišťuje v přesvědčení, že udělala správnou a naprosto pochopitelnou věc.

            Vlak míjí rozlehlý rybník. Jerry na něm vidí pár kachen a jednu loďku s rybářem. Rybaření ji odjakživa fascinuje. Nikdy nerybařila, ale domnívá se, že by to byl sport přesně pro ni. Žádné běhání a skákání, žádné upocené šatny, žádný motivovaný kolektiv. Jen úvaha nad zvolením správné taktiky, pečlivá příprava a trpělivé vyčkávání. Tomu Jerry říká skutečný sport velkých osobností. Za rybníkem začíná obec. Není to ves, ale není to ani město. Vidí pár panelových domů i samoobsluhu.

            „Vystupujete?“, ptá se.

            „Ne ne, to já mám ještě delší cestu, slečno“, odpovídá starší paní.

            Jerry spokojeně přikývne, zavře termosku, opatrně ji i s hrnečkem uloží zpět do brašny, a aniž by si všímala ženina překvapeného pohledu, připravuje se na výstup.

 

            Položila tašku na dřevěnou lavičku, otevřela ji a spokojeně pohladila balíček deseti pětitisícových bankovek. Zhluboka se nadechla letního ranního vzduchu a vyrazila. 


20 názorů

Ostrich
10. 07. 2011
Dát tip
Je to pěkně napsané, ale hned jak ta stará paní mluví o zprávě v novinách, je víceméně jasné, jak jsou karty rozdány.

Botanist
26. 06. 2011
Dát tip
Díky za názory.

konias
24. 06. 2011
Dát tip
cau a díkes za avi honzyku ;)

Honzyk
24. 06. 2011
Dát tip
...jo: tak....cau feferonko a koniasi:))....

feferonka
24. 06. 2011
Dát tip
Díky, dobrý je to. :)*

konias
24. 06. 2011
Dát tip
...shodnu se s většinou kritiky i pochval, co padly z úst Honzyka a Petrushy...celkově se mi to¨líbilo...s náladou a povahou postavy pracuješ skvěle - takže kdybych měl radit: soustřeď se na to ještě víc a dostaň nás pořádně do tý její rozmazlený kebule :-) ....t*

Petrusha
24. 06. 2011
Dát tip
ješmárjá, ešteže nemám pult :)) daj pokoj ... každý máme neco, ty svoje, já svoju zeď :))) napríklad :) ale zajtra nee, a takých výnimek sa snažím robit hodne ...

Rajmund
24. 06. 2011
Dát tip
Ještěže v těch novinách nebylo napsáno něco děsivějšího, *

Honzyk
24. 06. 2011
Dát tip
no jasny, dyk vis a znas me trochu: na psychologii.cz uz nepisu - napsal jsem sefovi, ze kazdej serial ma svuj konec a ze se neustvu jak Zena za pultem...

Petrusha
24. 06. 2011
Dát tip
jak ríkám TV NOVA nechytím ... a až doperu, dovješíám, dovarim, upracu bordel, upadnu, neco pospim, nabiju foťák nekedy medzitim, zejtra ráno jedeme na Oldtimer Festval do Slavkova ... ttak nech ráno co? tak nech ráno žijúúúúú

Petrusha
24. 06. 2011
Dát tip
Honzik, já medzi takovýma holkama, co maj problémy jak píče žiju tak blízko, že netipuju možná enom proto, že já bych je vraždilaaaa zubama, dneska sem jednej bande ráno navrhla, nech si trhnú kopytama ... já fakt asi skoro poletím hm ... uuuuaaaaa nemám ráda rozmazlený fracky, co majú šecko, robjá strašne zle ... zle, zle, zle a majú nudné postrehy ... možná proto, ale jak ríkám čitateľnosť textu je dobrá, takže autorka by to nemala brat ako postrk proti, spííííš naopak :) ale tak, co já a múj názor, že? :)

Honzyk
24. 06. 2011
Dát tip
...no, dneska udelali ty novacky strasaci vyjimku, je to nepretrzity promitani filmu az do rana..)----dokud nepadnu za vlast, budu cumet...jsem silenej filmovej "blbecek"....cumim s votevrenou hubou nekdy...))

Petrusha
24. 06. 2011
Dát tip
já novu na TV naščascí nechytám :))))

Honzyk
24. 06. 2011
Dát tip
avi, pardon, Botaniste-))

Honzyk
24. 06. 2011
Dát tip
Petrusho, vidis,mne docela libilo.))....ta vlakova atmoska a v ni holka....no, filmecek malej takovej, jo, dneska od pulnoci na Nove NOC FILMOVYCH NADEJI - s t u d e n t s k y filmy, koukejte se kdyztak, pratele!-))

Honzyk
24. 06. 2011
Dát tip
...p.s. upresnim : Jerry zminena uz ve druhy vete, ale snad, rikam snad, sel bych ji jeste vic pod kuzi, coz by si pak zaslouzilo i riznejsi (lepe zretelnejsi) konec...ale tvuj text, rikam - a ten "vlakovej splin a jeho "plazivost"...ta vyjadrebna v prvnim odstavci super!-)

Honzyk
24. 06. 2011
Dát tip
...no, zacatek je natazenej jak obvaz namocenej v medu - silene zdlooouuuhavej-)...a ja , nez se prokousu k hlavni hrdince, jsem v medu po kolena...ale nevadi, jedeme prece vlakem, -))...konec trosku unahlenej, myslim, ale jinak kultivos text , az na "motivovany kolektiv":D - to je jak z okenka rozjarenych zizkovskych duchodcu.... ---- ocenuju typizaci ty holky...je charakterizovana hlavne tim, jak konfrontovana se "starsi pani", text se cte dobre a klidne...no a konce podobnych textu docela vorisek, povidky umi "splachnout" malokdo... ---*)

Botanist
24. 06. 2011
Dát tip
Jana je rozmazlený fracek - a právě proto si říká Jerry :). A děkuji za kritiku.

Petrusha
24. 06. 2011
Dát tip
otázka - prečo Jerry? Prečo musí test za každú cenu obsahovať anglické meno, i keď zjavne trajdá holčina našimi ušmudlanými dráhami s babičkou s fialovými vláskami, čo sa možno chystá vnúčencom doma robiť palacinky a bojí sa o každú kačku vo fusakli ... pointa bola navyše hneď po odtajnení správy z novin jasná a autorka sa ju ani enesnažila nejakou okľukou čitateľa zneistiť ... ulapiť osobne mi tiež chýba nejaký motív činu Holky Jerry - vychádza mi to ako reakcia zdnudeného fracka, ktorý len tak z hecu opustí domov bez zjavného dôvodu toť negatíva k pozitívam vidím jasnosť a čitateľnosť textu ... ale mne to teraz ani moc nestačí

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru