Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dobré psaní - nové kurzy tvůrčího psaní!

08. 08. 2011
2
58
2589
Autor
ajez

Pod názvem "Dobré psaní" začínají od října 2011 nové kurzy tvůrčího psaní! Jsou určeny všem, kteří píší, nebo mají psaní rádi a teprve chtějí psát, nebo chtějí zásadně zlepšit kvalitu svého psaného projevu, protože psaní je součástí jejich studia či profese. Dlouhodobé kurzy jsou členěny do 6 celodenních lekcí (sobota 1 x za 14 dní v Praze), intenzivní 4 denní kurzy proběhnou na jaře 2012 v intimním prostředí zámku v Kamenici nad Lipou. Zájemci starší 18 let najdou potřebné informace na www.dobrepsani.cz. Všichni jsou srdečně vítání!


58 názorů

Lakrov
22. 08. 2011
Dát tip
.

Lakrov
22. 08. 2011
Dát tip
Pro Edvin1: S tímhle názorem souhlasím. Děkuji za avízo.

Edvin1
18. 08. 2011
Dát tip
Sorry, za těch pár let, co se pokouším psát, jsem už měl před očima řadu názorů lidí, co sami umí psát, co si o takových kurzech myslí. Petr Š., který vyučuje "psaní" u pana Škvoreckého, se před kamerami musel moc přemáhat, aby kamaráda a zaměstnavatele s tou jeho "školou géniú" neshodil.(Ovšem větou "Nechci shodit kamaráda" jej přirozeně shodil...) Umberto Eco o tom, jak se naučit psát, napsal něco v tom smyslu, že člověk má psát a psát a po sobě to přísně a kriticky číst. To je vše. Prý si je každý sobě tím nejlepším učitelem. Leda že se tam vyučuje pravopisu. To se dá lidem do hlav nalít. Ale ne, jak napsat kvalitní text. To je dar od Pánaboha a výsledek krve a potu. P.S. Pobavila mne jedna paní, co jiné už po léta učí psát, ale teprve letos jí vychází její románová prvotina (samozřejmě ženský román). Pořád nechápu, odkud ona může vědět něco podstatného o psaní, když skoro nic nenapsala? Snad jen samou teorii. To je jako učitel autoškoly, co sám nemá řidičák. Jako ten ostrostřelec z Tankového praporu, co o střílení věděl všecko, ale při praktických střelbách před sovětskou generalitou málem postřílel půl tribuny... Atd.

BigBivoj
14. 08. 2011
Dát tip
ani bych neřekl, možná veřejné ale marvin to nebude

heartrate
14. 08. 2011
Dát tip
kdo ví, je to tajemství

BigBivoj
14. 08. 2011
Dát tip
že by snad -ová?

heartrate
14. 08. 2011
Dát tip
řádek to vystihl(a) moc hezky :)

řádek
14. 08. 2011
Dát tip
Emnet: dobrý kurz tvůrčího psaní může pomoct každému, kdo má talent a neumí řemeslo. A ne, na Písmáči se zase tak úplně všechno naučit nedá. Koule není tvůrčím kurzem ani omylem, nikdy nebyla a nikdy nebude a to říkám přesto, že je to mé odchované dítko. Kurzy tvůrčího psaní, stejně jako kurzy herectví, kurzy malířství a tak dál mohou značně pomoci naučit se řemeslo, techniku. Můžeš mít skvělé výtvarné nápady, ale pokud neumíš namalovat figuru a nevíš, jak na to, bude tě to brzdit ve tvorbě. Můžeš si na to samozřejmě přijít sám, ale je to objevování ameriky. Je podle mě jednodušší, pokud tu příležitost člověk má, nechat si poradit od někoho, kdo už ameriku objevil, kdo pomůže, jak se technicky pracuje s postavou, jak se pracuje s perspektivou (že je to pouhá matematika) a jak se míchaj barvy. A o tom jsou kurzy tvůrčího psaní - naučí pracovat s jazykem, naučí techniku a fígle, které člověk jinak objevuje většinou podstatně delší dobu. Podle mě nejde o to, jestli kurz tvůrčího psaní smysl má nebo ne, ale otázkou je, kým je kurz veden a zda ten někdo může a umí předat řemeslo. Na Písmáči tohle jde těžko. Ne snad, že by tu nebyli lidi s dobrým řemeslem. Ale jde o to, že s tebou tady ten text nikdo podrobně nerozebere a když už, tak není jisté, že zrovna rozumí tomu, co říká, zpětná vazba tu sice nějaká je, ale rozhodně ne taková, jakou ti může dát někdo, kdo se bude tvým textům opravdu věnovat.

kóza
12. 08. 2011
Dát tip
jde to udělat tak aby se vlk nažral a koza zůstala celá?

řádek
10. 08. 2011
Dát tip
a kdo tam bude učit?

narážka na kurs s Lustigem byla případná: myslím, že to bylo tenkrát zrušeno pro nezájem...

jde taky o poměr cena/výkon. Písmák je zadara, někomu to jako škola psaní stačí. Někdo dá osm litrů za víkendový kurs a bude na tom pak třeba stejně jako před tím kursem.... To si musí každý přebrat sám v sobě :o)

Lakrov
10. 08. 2011
Dát tip
Kolikrát potřebuje určitý jedinec slyšet, že se chová jako magor, aby se zamyslel nad svým jednáním; desetkrát, stokrát? Nebo to potřebuje slyšet od odborníka? Možná záleží na tom, jaký je to jedinec; nebo jaký magor? Někomu zpětná vazba nepomůže. Jinému nepomůže ani odborník.

ty nabízíš pohled organizátora, já pohled aktivního účastníka.

kurz tvůrčího psaní pro samouky formou soutěže...

zpětná vazba v KOULI spočívá v tom, že můžeš srovnat pojetí různých autorů k jednomu tématu. Supervize sice nefunguje, ale i to málo může být prospěšné...

StvN
10. 08. 2011
Dát tip
Tyjo Marvine, jit na me pres alter neni od tebe vubec fer.

StvN
10. 08. 2011
Dát tip
A co třeba KOULE? Tam můžeš psát podle zadání. Skutečnost, že si člověk napíše něco, co nechce, snad není argument pro obhajobu nějakého kurzu. To mluvíme opravdu o úplných začátečnících, ale těm zase Písmák stačí. Bych spíš pochopil, kdyby mi někdo umožnil dělat to, co chci, než to, co nechci. Důležité je, že ti někdo řekne, co bys mohl zlepšit a jak toho dosáhnout. A to můžeš dělat i tady.

heartrate
10. 08. 2011
Dát tip
ta nabídka je zajímavá.. když jsem přišla na písmák, taky jsem si nejdřív myslela, že kritici jsou tady mimo jiné od toho, aby začínajícím autorům pomohli posunout se dál a tedy že to zde může fungovat jako škola psaní, ale moje představa nebyla právě přesná.. jistě, už jsem se setkala s názorem, že když někdo slušně požádá kritika o zhodnocení díla, že by se neměl setkat s odmítnutím, ale poté, co jsem poznala prostředí tady, nemám odvahu to zkoušet, připadala bych si hloupě :) nejvíc mě mrzí, že zdejší kritici takřka ignorují písmácké soutěže :(

StvN
10. 08. 2011
Dát tip
Jinými slovy je to trochu jako nošení dříví do lesa.

ajez
10. 08. 2011
Dát tip
StvN: To si opravdu nemyslím, ale samozřejmě s Vámi nebudu polemizovat. Přeji mnoho úspěchů.

StvN
10. 08. 2011
Dát tip
Má to naopak perfektní logiku. Vy totiž nenabízíte nic, co bychom tady už neměli.

ajez
10. 08. 2011
Dát tip
Opět díky za Váš zájem. Předně nikomu neslibuji, že z něj bude za čtyři dny hotový autor - slíbit mohu pouze posun v tvorbě nebo v psaní vůbec. Vše ale také záleží také na účastníkovi kurzu - je to stejné, jako když někdo chce zhubnout: když se řídí rozumnými radami a pracuje na tom, rozhodně vidíte výsledky. StVN: Díky za milý vzkaz, ale oslovovat někoho ani hodnotit něčí tvorbu zde nehodlám. BigBivoj: O tu teorii právě nejde v prvé řadě, předpokládám, že když někdo píše, něco si o ní jistě přečetl. Přišlo by mi zbytečné trávit čas přednášením pouček z různých příruček a navíc si za to nechat platit, to si snad každý může přečíst sám. Jinak všem: Musím říct, že většinou reakcí jsem upřímně překvapená - je to trochu jako šlápnout do vosího hnízda. Ale proč? O kurzech břišních tanců a bungeejampingu se nepochybuje, ale o tvůrčím psaní ano? A navíc zde...? To nemá logiku.

Miroslawek
10. 08. 2011
Dát tip
Dero: pak je to samozřejmě v pořádku

BigBivoj
09. 08. 2011
Dát tip
Kdyby to byl rychlokurs tvůrčího čtení, tak by se tomu dalo i věřit. Možná ještě v oblasti poezie, jak správně vázat verše by trocha teorie nebyla k zahození, trochu intenzívní výuky a nácviku by nám talentovaným, bylo jistě velmi prospěšné!

Smetiprach
09. 08. 2011
Dát tip
vytvoříte krátké texty osamoceni v přírodě... samozřejmostí je individuální přístup ke každému účastníkovi - vaše lektorka bude stále s vámi... tak nevím, není v tom trochu rozpor? ale nevadí, koneckonců není jediný... zaplaťpánbůh, že paní Ježková nenabízí, že z frekventantů udělá za čtyři dny kardiochirurgy... to by si někdo třeba mohl pomyslet, že je to blbina... ale tady jde naštěstí jenom o psaní, to snad nemůže být nebezpečné...

papouch
09. 08. 2011
Dát tip
...naučit tvůrčí psaní za 4 dny? A měnit vodu ve víno též umíte? :-))

vypadá to, že kurs je určen pro prozaiky, případně pro zaíčky. nějaké reference od absolventů by nebyly?

StvN
09. 08. 2011
Dát tip
Myslim, ze by bylo zajimavejsi, kdybyste se tu porozhledla a oslovila konkretni lidi, u kterych rozpoznate napriklad nejaky talent. Me osobne by napriklad zajimalo, kdyz se podivate na mou tvorbu, jestli se domnivate, ze me muzete neco noveho naucit a posunout v tvorbe nekam dal. Docela vazne.

BigBivoj
09. 08. 2011
Dát tip
myslíš unterwassermany?

Nechci vám brát iluze, ale lidé, kteří si myslí, že je někdo za 4 dny naučí psát, jsou jsou směšní, a ti, kteří slibují, že někoho za 4 dny psát naopak naučí, jsou podvodníci...

ajez
09. 08. 2011
Dát tip
Ad JH: Od 18 let jsou kurzy proto, že chci učit dospělé lidi, ne děti. Ad jejdavilda: Slovo "intimní" je běžně používáno i v širším významu, než jak ho chápete Vy. Je tím míněno, že v místě kurzu je totální klid a můžete se tam dobře soustředit na psaní. Moje chyba, měla jsem zvolit jednodušší výraz - třeba "klidné prostředí".

ajez
09. 08. 2011
Dát tip
Milé přátelé, děkuji všem za komentáře. Upřímně musím říci, že na serveru amatérského psaní jsem čekala spíše zájemce, kteří se chtějí něco nového naučit a posunout se ve své tvorbě. Ale nevadí, je to pro mne zajímavá zkušenost. Ad Miroslawek: Než jsem zde uveřejnila informaci o kurzech, konzultovala jsem s majitelem serveru, jak a zda to mohu udělat, a on mi doporučil tento postup.

Dero
09. 08. 2011
Dát tip
Miroslawku, děkuji za starost, ale paní Ježková se mi ozvala ještě před vyvěšením této upoutávky a domluvili jsme se na jejím uveřejnění.

Miroslawek
09. 08. 2011
Dát tip
mimochodem "ajez" není písmácký autor, ale účelově vytvořený nick paní Ježkové, pořadatelky kurzů

Miroslawek
09. 08. 2011
Dát tip
Výňatek z pravidel serveru: Uživateli není dovoleno uveřejňovat reklamu komerčních služeb či produktů s výjimkou publikační činnosti uživatele a kulturních akcí souvisejících se zaměřením serveru. Dero: Je placený vzdělávací kurz v ceně 4.500/8.500 Kč kulturní akce související se zaměřením serveru? Ať už ano nebo ne, vždycky, když se dívám na ty prázdné reklamní bannery na úvodní stránce, říkám si, že alespoň symbolický polatek za takovouhle reklamu by majitel vybírat mohl.

orinoko.a
09. 08. 2011
Dát tip
:DDD

BigBivoj
08. 08. 2011
Dát tip
to by v tom byl Marvin aby nás to nenaučila

jejdavilda
08. 08. 2011
Dát tip
Viděl, ale moc tomu nevěřím. Pochybuji, že bych mohl psát dobře

BigBivoj
08. 08. 2011
Dát tip
viděl jsi tu instruktorku?

jejdavilda
08. 08. 2011
Dát tip
Intimní prostředí? Tam je bordel nebo co?

BigBivoj
08. 08. 2011
Dát tip
za ty prachy to jde, arnie chtěl deset litrů

nepotřebuji, píši dobře - viz. má báseň

jH
08. 08. 2011
Dát tip
ha - tvůrčí psaní porno scenářů ! tam musim jít, jinak si neumim vysvětlit, proč je to až vod 18 :))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru