Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Súťažné dielo č. 2, 13. kolo súťaže

31. 08. 2011
3
8
922
Autor
T.K.

Tuto báseň složil v 9. století neznámý irský mnich. Obrázek je z filmu Secret of Kells, který je inspirovaný touto básní a keltskými legendami.

Pangur Bán


Já a kocour Pangur Bán
Máme každý vlastní plán;
Lovit myši kocour má,
Lovit slova věc je má.

Raděj než chtít obdiv žen,
Trávím s knihou noc i den;
Pangur zle se nedívá,
On si svého hledívá.

Je to hezké na pohled,
Jak nás oba těší svět,
Když tak doma sedíme,
Každý zvlášť se bavíme.
 

Často myš se zatoulá
Přede drápky kocoura;
Často mysl napjatá
Moudro k moudru poskládá.

Ladně na zeď vyskočí,
Jaká pastva pro oči!
Hbitě ale i já sám
Zdi znalostí přelézám.

Když myš chytí, celý den
Je pak Pangur spokojen;
A pro mě je zase vším,
Když záhadu vyřeším.

A tak v klidu plním plán
Já i kocour Pangur Bán;
Naše dílo těší nás,
On má své a já své zas.

Podle mého názoru
On je mistrem v oboru;
Já zas sbírám rozumy,
Abych dělal světlo z tmy.

 

 


8 názorů

heartrate
11. 09. 2011
Dát tip
a víte, ono se to nepřekládá tak lehounce, jak to ve finále vypadá, člověk musí kolikrát vyzkoušet desítky možností, než najde dva veršíky, které do sebe hezky zapadají!

heartrate
11. 09. 2011
Dát tip
a omlouvám se za ty dva gramatické rýmy, ale ohledně otázky vynalézavosti rýmů to mám tak, že budu vždycky v první řadě dbát na to, aby text plynul lehce a přirozeně, a když se mi nabízejí nějaké obyčejné rýmy, neodháním je, i kdyby to bylo láska - páska, pokud se to do textu opravdu hodí.. podle mě neexistují banální rýmy, ale banální celé texty, a ani gramatický rým nepovažuju za zločin, teď jsem si listovala Nezvalem a gramatických rýmů jsem našla jako máku :)

heartrate
11. 09. 2011
Dát tip
moc všem děkuji za ohodnocení a doufám, že se líbil i obrázek, ten film je hrozně hezky výtvarně zpracovanej, já teda viděla jen ukázky na youtube maličko mě teda mrzí, že jsem Markovi kvůli jednomu opakování rýmu nestála za tip, dala jsem tam ten rým dvakrát záměrně, jednou na úvod a jednou do závěru - tak já nevím, v Eldoradu bylo to opakování rýmu pozitivem a tady mi to snížilo kvalitu překladu :P

Diana
08. 09. 2011
Dát tip
Také se mi líbí lehkost a hravost a zejména rytmus pěkně plyne. Jen rýmy mi mnohdy přijdou trochu nasnadě, málo vynalézavé, gramatické. Ale tip si to také zaslouží*

Muamarek
03. 09. 2011
Dát tip
Velmi dobře zpracované, podle mě, s lehkostí, hravostí, drží myšlenku i formu originálu... Jen škoda, že "Bán" x "Plán" je tu dvakrát, to mně dílko, jinak vynikající, maličko sráží... Marek

Prečítal som si zatiaľ obe diela. Samozrejme viem kto je autorom jedného aj druhého diela - ako organizátor tejto súťaže mam túto výhodu. Nebudem však na toto prihliadať. Sprvoti som dával tip každému už len za snahu, za ochotu sa zúčastniť. No v neskoršom čase som začal dávať tip, len dielam o ktorých som vedel že majú kvalitu a nakoniec len tým najlepším. Takto to urobím aj v tomto kole. Vyzdvihol by som zatiaľ príjemnú hru zo slovom samotným a príjemnú atmosféru. Na celkové rozhodnutie si nechám čas ku koncu súťaže, kedy budem môcť porovnávať s viacerými dielmi. Ako nezainteresovaný organizátor samozrejme držím palce autorovi tohto diela tak ako aj tým ostatným. Veľmi sa mi taktiež páčil obrázok pod samotným dielom, ktorý dokresluje čitateľovi atmosféru samotného diela. Výborná hra so slovom samotným. Zatiaľ sa mi toto dielo páčilo o trošku viac ako to prvé, ale aj napriek tomuto názoru si predsa len zatiaľ počkám na ďalšie diela aby som nakoniec aj keď verím že to nebude ľahké vybral dielo to najlepšie. Zatiaľ favorit !

Kadel
01. 09. 2011
Dát tip
tip

avox
31. 08. 2011
Dát tip
pěkně :-)) */

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru