Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zázvorový čaj do deštivého nedělního podvečera

18. 09. 2011
7
7
1286
Autor
léčitelka

Prolog: vyzkoušejte a poté komentujte...

 

Více než recept

1. Nastrouháme si kousek zázvoru do hrnce, ve kterém budeme vařit zázvorový čaj. Velikost hrnce i zázvoru je podle množství a počtu lidí, kteří budou čaj pít.

Pro jednoho, kterému je doma smutno a deštivo, stačí asi pěticentimetrový kousek zázvoru a litrový hrnec.

2. Z nastrouhaného zázvoru odeberem trošku do svého oblíbeného porcelánového hrnečku (nebo sklenice, ne umělá hmota!).

3. Zalijeme zázvor v hrnci studenou vodou a vaříme asi pět minut.

4. Odlijeme povařený horký zázvorový nápoj do připraveného hrnku s nastrouhaným zázvorem a zakryjeme na několik minut obě nádoby. Tu s povařeným obsahem, kde se nadále louhuje nápoj a v hrnku se nám zapařuje zázvor.

5. Zázvorový nápoj z hrnku, pouze zapařený, nalijeme do hrnce se zázvorovým nápojem uvařeným. Tím vznikne kombinace, kterou často doporučují bylináři.

Kvůli jistým léčivým látkám v bylině se musí léčivý čaj vařit, neboť jenom varem se vyplaví do nápoje, ale též se musí kvůli jiným léčivým látkám v téže bylině zapařit, protože jenom pařící technologií vejdou do čaje. A pak se oboje sleje. Totéž jsme vytvořili u zázvorového nedělního deštivého čaje.

6. Vařící nápoj ze zázvoru si odlejte z hrnce do oblíbeného hrnku, vymačkejte půl citrónu, držte hrnek oběma rukama a vypijte ten první hrnek téměř naráz.

            Jestliže ucítíte pálení od krku až po podbřišek, nebo dokonce při každém polknutí začnete jakoby škytat, je to to správné, zázvorové v Česku. V celém těle a hlavně až v bránici se vám totiž rozpouští deštivá neděle. Už nejste osamělí, začíná být teplo, rozlévá se při druhém hrnku po celé hrudi. Na srdíčku už svítí Slunce. A bránice, kterou máme jako pevnost před každodenním stresem se na chvíli uvolnila.

Navíc je zázvorový čaj výbornou prevencí před různými virózami a nachlazeními, které přichází s podzimními dny.Udělejte si jednadvacetidenní kúru zázvorového nápoje vždy po ránu nalačno a večer před spaním. Teď přichází správná doba.

Můžete sladit medem. Varování pro lidi, jež mají podrážděné žlučníky či slinivky. Opatrně, nejdříve vyzkoušet v malé dávce!


7 názorů

fajn, zkusim T

Háber
04. 04. 2012
Dát tip
áno * zázvorový čaj je fajn *

Bosora
27. 01. 2012
Dát tip
Taky znám...:-)T*

Taubla
19. 10. 2011
Dát tip
Zázvorový čaj jsem začala, včetně rodiny, používat až minulou zimu a můžu taky doporučit - je výborný...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru