Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Autorská práva

20. 12. 2001
3
0
1346
Autor
Beast

Předchozí dvě hodiny jsem (samozřejmě opět v práci:-) strávil hledáním a čtením materiálů na téma \"Ochrana autorských práv\". A opravdu neuvěřitelně mě rozčiluje to všechno, co se okolo tématu točí. Nakonec mě napadl následující scénář, podle kterýho jsem k libosti softwarových firem a distributorům hudebních nahrávek, zkusil nastínit tenhle svět za posledních dvacet let, svět, kdy pirátství je naprosto neznámej pojem.

Koncem srpna roku 1980 narodil se malej Beast. Šest let nato začal chodit na základní školu, kde zažíval první zklamání typu \"Ne, Martínku, tu kazetu Šmoulů si nemůžeme dovolit, ale když budeš moc hodný, Ježíšek ti ji za rok přinese\". Ve dvanácti letech poprvé poznal počítač, který mu koupili rodiče k narozeninám - byl to starý C64 a celá rodina (babiček a dědečků nevyjímaje) na něj rok šetřila. K počítači mu časem rodiče koupili první, potom druhou a nakonec třetí hru a malého Martina brzy přestal bavit jak Tenis, tak Motorky a nakonec i Arkanoid, a tak si začal s počítačem hrát trošku jinak a ve svých třinácti letech odhaloval taje programování v Basicu. Do svých patnácti let psal více či méně jednoduché (a debilní) programy pro svůj počítač, přičemž byl odchován hudbou Šmoulů, Dády Patrasové a Michala Davida (toho dostal na Vánoce 1992). V patnácti (to už byl dva roky na gymnáziu) si z peněz získaných o prázdninách na brigádě koupil za opětovného vydatného přispění rodičů starou 386ku s monochromatickým monitorem a operačním systémem MS-DOS. Během dalších dvou let siroznášením letáků, rozvozem novin o víkendech a sběrem papíru vydělal postupně na M602 a T602. V životě žádnou hru na PC nehrál, protože  na to neměl peníze, a tak naprosto unešen kopíroval v M602 své texty, vytvořené v T602, z adresáře do adresáře. A  pak přišel onen den - na vysoké škole poprvé spatřil Turbo Pascal! Odteď pro něj byl každý den ve škole svátkem - mohl totiž celých patnáct minut po vyučování sedět u (považte!) 486ky a psát první prográmky v Pascalu.

Ve dvaceti letech si na svůj počítač mohl poprvé nainstalovat Microsoft Windows 3.11, těsně před odevzdáním diplomové práce (se kterou se mořil ve své T602) objevil u otce, jež byl zaměstnán v bohaté, prosperující firmě, editor Microsoft Word  3.0. Peníze, které šetřil na CD Mňága&Žďorp, utratil za prádelní šňůru a svůj život ukončil v hlubokém lese.

 

(Bohužel jsem ten příběh trošku předčasně \"típnul\", protože mi začínají slzet oči (že by z toho koukání na monitor? Nebo snad ne? :-) a začínám bejt opravdu nasranej. Takže se půjdu uklidnit. A jak? No přece - celou noc budu zbůhdarma vypalovat Unreala a všech dvacet cédéček pak budu rozdávat lidem na potkání.


Beast
04. 02. 2003
Dát tip
Temer po roce : Kolik z vas, co ted prave ctete (za predpokladu, ze to jeste vubec bude nekdo nekdy cist) ted zrovna sedi u pocitace? A co software, mame legalni software? Nebo presneji - mame vubec legalni OS? (no ano, samozrejme ze se ted ozvou 2-3 linuxari - ostatne, ja ted taky sedim na RedHatu:-)

horák
11. 02. 2002
Dát tip
Těžko můžu něco objevného dodat. TAk nějak krademe všichni ..a pravdou je, že jsme k tomu nuceni. Možná se s tím už tak nějak počítá v ceně.

Wopi
11. 02. 2002
Dát tip
jo, pěkný! *

Beast
11. 02. 2002
Dát tip
Jo, ke krádežím jsme v podstatě nuceni a v ceně se s tím taky počítá. A je vidět, že nejde o nic jinýho, než o prachy. Ale vážně by mě zajímalo, jak by to tu vypadalo, kdyby NIKDO NIKDY NIC neukradl:-)

Beast
22. 01. 2002
Dát tip
Post Scriptum: Pryč s monopolem! Jasně - můžu používat UNIX a s ním spoustu programů, v podstatě stejných, jako jsou ty komerční. Ale je tu dost velkej nedostatek ve vzájemné kompatibilitě, protože když se učitel rozhodne, že chce seminárku ve Wordu, jsem úplně v hajzlu...:-) PS2: Vlastně nejsem - stačí si na netu stáhnout popis formátu *.doc a napsat si v Céčku vlastní konvertor:-))) Možná by bylo úplně nejlepší nakoupit hromadu tišťáků, tranzistorů, rezistorů (a podobnejch "-orů" :-), vyrobit si vlastní poč, na základě vlastního Basic Input-Output Systemu napsat vlastní OS, posléze novej jazyk a hned nato lepší OS a pod něj hromadu programů. Takže doufám, že už brzo najdou doktoři elixír dlouhověkosti - optimum by bylo tak pět, šest tabletek LOCL (LiveOneCenturyLater) :-)

Beast
04. 01. 2002
Dát tip
Psychopat: Parchante:-) No, i když proč se rozčilovat - však jsem bojovník za práva utiskovaných uživatelů:-)

Beast
20. 12. 2001
Dát tip
Tak co vy na to? Není to smutný? Představte si, že by najednou všichni pekaři začali prodávat rohlíky za "pade". Jak by to dopadlo? Koupil(a) by sis rohlík jednou za měsíc?

Vole
20. 12. 2001
Dát tip
SI DOBRY uplne s tebou suhlasim Vole!! :) TIP! (c) 2001

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru