Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Smrt s rolničkami 2 (idp)

21. 12. 2001
4
0
1183
Autor
osn

V minulém dílu byl na královské hostině uštknut šašek jedovatým hadem, bezpochyby nastraženým. Případu se ujímá královský purkrabí.

Smrt s rolničkami 2.

(interaktivní detektivní pohádka)

Král Stavivoj se před baronem z Chroustova ani nesnažil předstírat, že by snad pro něj byl předčasný konec hostiny nějakým zklamáním.

"Doufám, že tuto záležitost vyřídíte," pronesl. "Budete nás osobně o všem informovat." Nato opustil hodovní síň, následován zbytkem dvora.

Baron vysekl patřičnou poklonu, a pak se obrátil směrem, kde stál kapitán stráže.

"Pane z Dubí..." zarazil se, když viděl, že kapitánova snoubenka mu dosud stojí po boku.

Kapitán srazil podpatky. "Pane?"

"Neříkal jsem snad před chvílí, že hosté se mají odebrat do svých komnat?"

"Myslel jsem," snažil se kapitán, "že Lilianiny odborné znalosti v oblasti –"

"Tak příště nemyslete."

"Rozkaz."

"Pošlete dva muže, ať odnesou tělo do hradní kaple," pokračoval purkrabí, "a pak běžte vyslechnout čarodějnici. Ona přece takové potvory chová."

Ukázal na zbytky hada, kterého již mezitím stačil princ Vladiboj několika ranami dýkou zneškodnit.

"Ano, pane, myslím, že tenhle jí patřil."

"Ověřte to. A bez přítomnosti civilistů, buďte tak laskav."

Liliana nepovažovala za nutné nějak to komentovat, věnovala purkrabímu jediný chladný pohled a rozplynula se.

Když kapitán odpochodoval, obrátil baron pozornost k mrtvému klaunovi. Prohledal mu kapsy, ale našel jen dřevěnou řehtačku a sáček pralinek. Rozhodl se tedy vyslechnout kuchaře.

Kuchař Borovička postával ve dveřích kuchyně a ve tváři měl výraz plný žalu.

"Taková tragédie," pronesl. "Všecko šlo tak perfektně, slavičí jazýčky se povedly, a vůbec. Muselo to skončit už po třetím chodu, ptám se?"

Kuchtíci skládali mísy se zbytky na hromadu a snažili se držet z šéfkuchařova dosahu.

"Vy jste sledoval průběh hostiny," začal purkrabí, "nevšiml jste si něčeho zvláštního?"

"Jo. Královna si vůbec nedala polívku. A pak ten zahradník... Viděl jste? Sotva se dotkl pudinku, hned celej zelenej vyrazil ven. To má z těch svejch postřiků..."

"Máte zbytek jeho pudinku?" zarazil jej purkrabí.

Kuchař po chvilce váhání vybral z hromady jeden talíř. Baron vytáhl skleněnou lahvičku, nabral do ní trochu rosolovité hmoty a rozkázal: "Hoďte zbytek do ohně."

Kuchař nerad poslechl, i když nechtěl pomyslet, kdo pak bude to ohniště čistit.

Cestou z kuchyně se purkrabí srazil s kapitánem Dubem.

"Hlásím, že čarodějnice Magidrňa hada identifikovala. Prý se jmenoval Rexík a někdo jí ho musel sebrat, protože sám by určitě neutekl."

"Kdy přišla na to, že zmizel?"

"Vlastně až teď. Naposled ho viděla včera ráno, při krmení. Dovolil jsem jí, že ho může pohřbít, měla k němu silný vztah."

"Dobrá, kapitáne, teď běžte za dvorním alchymistou, měla by tam být i Její Výsost. Zjistěte, zda si něčeho nevšimla, a mistra de Tonnatiho se zeptejte, co si myslí o tomhle." Podal mu lahvičku.


A zatímco bude Daniel vyslýchat alchymistu, co by měl udělat purkrabí? Promluvit se zahradníkem? Vyslechnout maestra Patlallina? Nebo prohledat šaškův pokoj?

<<předchozí díl


Ute
21. 11. 2002
Dát tip
tybrďo! :-) skoro jsem se těšila, jak si počtu, kdovíkam se příběh za toho půlroku neposunul a - nic no škoda no... tak jak to bude dál, osn? hodláš ještě pokračovat? Tak zatial. Mějte se hezky Ute

osn
30. 05. 2002
Dát tip
Po jisté pauze, způsobené zejména technickými problémy, se opět vracím k rozjetému dílku. Vidím, že hlasů moc nepřibylo, zatím to vypadá na prohlídku šaškova pokoje, ale velmi těsně. Kdo chce ještě hlasování ovlivnit, má poslední šanci. Jen bych rád upozornil, že když jsou na výběr tři možnosti, nebývá správnou odpovědí "postupně všechny":)

Ute
12. 03. 2002
Dát tip
Měl by käždopádně ještě trochu pozornosti věnovat šaškovi a jeho věcem - jestli v pytli bylo ještě něco jiného než had, protože pokud ne, musel do pytle dát hada někdo, kdo s ním uměl zacházet - a shánět pak člověka, který to umí s jedovatými hady. Na místě je taky zahradník a kontrola i jiných nesnězených pudinků (pokud byl jeden otrávený, mohlo by jich být i víc) - ale to až co řekne de Tonnati. Taky by se to mělo prohledat u čarodějnice, jestli tam zloděj nenechal stopy. A nepodceňovat Patlalliniho - může malovat anilinkama :-) Takže jsem asi moc do hlasování nepřispěla, co? Tak jednoznačněji: 1.šašek 2.zahradník (Je to skvělé, těším se na pokračování.)

Popelucha
24. 01. 2002
Dát tip
vyvíjí se to (opět) slibně ... a proto (i když nevím, jestli můžu) bych se přimluvila za Patlallinův výslech.

Yeziiinka
06. 01. 2002
Dát tip
Jackson_C_Dare má pravdu, souhlasím s ním bezezbytku a snad bych jen ráda dodala věc, kterou považuji za nezbytnou - totiž že by měl někdo (jestli není u dvora ranhojič, /jako že asi je/ tak alespoň Tonnati) důkladně ohledat tělo šaška (nejen jeho kapsy) a mj. konstatovat smrt! :))) * (a těším!!!)

myrinda
21. 12. 2001
Dát tip
myslim, ze by mel promluvit se zahradnikem :-) tip

Jako pečlivý vyšetřovatel by asi neměl opomenout nic. Jako prioritu bych viděl prohlídku šaškova pokoje. A potom je rozhodně podezřelé zahradníkovo náhlé nechutenství, takže rozhovor by byl na místě. A nakonec Patlallino. Vypadá sice, jako by o tom všem věděl nejméně, ale jeden nikdy neví... (T)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru