Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Petěrburg

28. 10. 2011
2
5
1282

Další ráno na předměstí Petěrburgu v raskolnikovském bytě, kde se vůně cigaret doplňuje se zápachem zažloutlé ledničky a kočky, která si na noc vlezla ke mě pod deku. Za oknem olověné nebe pohlcuje každý vzdech města a jediné znělé jsou výkřiky racků v přístavu. Smích bolavému dni, smích víře v budoucí. Jen doufat, že v kapse zbylo pár rublů a den nebude hladový. Toulat se po nábřeží a míjet další ztracence rána, kteří propalují řeřavými špičkami cigaret nesmyslné díry do promoklé šedi dne. Zkratkou mimo plynutí času se protáhnout k večeru, který sedí jako včera kdesi v baru nad těžkým stolem, na kterém se lesknou lepivé kroužky po včerejších číškách. Unaveně se na sebe usmát obtěžkaní křídly tušení, že domov není než v nás a proto není jiná naděje kromě hořkého teď.

A tak jdeme dál, dnes už kamkoli.


5 názorů

Posuzuji, raskolnikovský byt je pro mě termín spíš orientovaný na materiál než na duši. vindal, to víš ale špatně, sekyrku si půjčil, tu nekupoval... Cigarety v rusku jsou ještě i dnes to, na co máš i když už nemáš ani na hajzlpapír :-) Lucko, díky! Vojtěchu, levný bydlení zadarmo není, ale je levný... Přijeď, ideálně teď než nasněží, ať si to chvíli užiješ i bez nadávání na šílenou kosu. Já se jdu pustit do psaní článků o ruském bydlení, myslím, že to by mohl být hit! :-)

těša
29. 10. 2011
Dát tip
jo! a říkals, že nic nechtěj a vízum a levný bydlení zadarmo? ty vole, vojtěchu, já tam musim!

Lucie-at
29. 10. 2011
Dát tip
pěkný obrázek :)

ty vole pochybuju že Raskolnikov měl na cíga, co vím tak měsíce šetřil na sekyrku :)

Rozkol (Raskolnikov), který může způsobit iluzorní hledání domova (kořenů)v myšlení i v srdci, jsem měla desítky let. Až nyní vím, že domov je právě tady a teď. Ano, že je v nás, že je sladké teď a že je jen Cesta, jdeme dál - kamkoli. Celý minitext by se mohl napsat úplně opačně...jak jsem naznačila. Pak by to byl pohled milý a přívětivý - onen čapkovský".

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru