Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Svět, ve kterém má každá věc svůj příběh

02. 11. 2011
5
7
400

Nevím proč, ale po pár letech jsem se dnes podíval na Písmáka. Tak trochu se mi zastesklo po lidech, se kterými jsem si tu psal. Tak trochu jsem doufal, že tu najdu ty, kteří tenkrát také odešli. Možná jsem jen čekal na telefonát a mobil ne a ne zazvonit. Možná je to tou atmosférou, která je tady v hotelu. Zámecký pokoj, velká postel, ještě větší koupelna a vůbec největší park pod oknem. Padající tma napůl s deštěm. Dostal jsem chuť zase něco napsat. Už jen ten psací stůl v tomhle pokoji by si to zasloužil. I když... když na něj tak koukám, vypadl zřejmě z nějakého nezkalibrovaného stroje a obchodník, který ho prodával, se zřejmě modlil za to, aby hoteliér věřil, že jde o psací stůl. Nemám rád tyhle věci bez duše a bez příběhu. Nic. Říkám si, jak jsem tenkrát psal? Tenkrát, když jsem měl pocit, že mi to jde. Kdybych napsal něco teď, asi by to stálo za starou bačkoru. Napadlo mne, že bych sem mohl sem tam dát moji starou věc, dám sem dvě tři a zase se do toho dostanu. A když ne, tak mi to určitě někdo včas řekne. Podíval jsem se do svých zápisků. Takových, co má asi každý... utržky myšlenek, většinou cizích, začárané komíny, pod kterými je bůhvíco, pár pitomých obrázků. V jednu chvíli chci dělat všechno... malovat, hrát na housle, běhat po parku, pouštět draka, podrbat psa. Hned zas se mi nechce do ničeho a nic nemá smysl. Sakra.

Chci se posadit do okna

a se spuštěnýma nohama do zahrady

spolu se sluncem posnídat sýr s voňavým chlebem.

Z dlaně na dlaň nechat spustit malého pavoučka

a věřit, že díky jemu je štěstí nadosah.

Chodit bos měkkou travou po břehu rybníka

a plackami kamínků si zkoušet získat obdiv žab.

Dýchat nebeskou modř z koše balónu a usínat tam,

kde každá z věcí má svůj příběh.

A nebo jen tiše sedět vedle někoho,

kdo kousek toho všeho cítí,

když ho pohladíš ve vlasech.


7 názorů

empatie
04. 11. 2011
Dát tip
Pěkně se to četlo, ale to je asi vše. Jinak přeji hodně inspirace.

srozumeni
03. 11. 2011
Dát tip
Pěkné. I prolog i verše...***

prolog poutavější než dílo samé...

Janina6
02. 11. 2011
Dát tip
Vzpomínám si na tvou poezii...a mám pocit, že byla jiná, originální, méně kýčovitá. To ode mě není pěkné, že? Ale tady je těch průměrných sladkobolností tolik, že výjimky, které mají na víc, si většinou pamatuju. (A jsem na ně náročnější...) Líbí se mi název. A docela i prolog.

Musiké
02. 11. 2011
Dát tip
Tvoje něžná poezie mi chyběla, Marťo. Zrovna dnes jsem si řekla, že si přečtu něčí dílko, na Písmáku vlastně poprvé - a hned narazím na tebe. Je to náhoda? Asi je, ale pěkná :)

synáček
02. 11. 2011
Dát tip
*

Marcela.K.
02. 11. 2011
Dát tip
Já bych dýchala jen nebe :-) modř už je na mě moc...ale jinak, docela jo. Jen ty sýry už nejsou co bývaly. Leda, že bys to měl olomoucký tvarůžky :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru