Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zimní poledne

06. 11. 2011
2
6
1056
Autor
vojtabarták

Poledne, sněží

klid domu střeží

oko suku

 

V okenním rámu

pás větrolamů

Film bez zvuku

 

Na druhé straně

z dlouhého stínu

u silnice

 

se zvedlo káně

Jak proužek dýmu

z típlé svíce


6 názorů

Miroslawek
14. 11. 2011
Dát tip
U rytmu bývá dobré uvést ten text celý, aby bylo možné uchopit a příp. pochopit souvislosti Vesna Pěnkava ve střemše introit sladké mše prudce zpívá. Klubíčko plamenné nachem se v listí dme, vroucnost živá. Květů háj bílý plá, pěnkava umlkla, v blankyt hledí. Já zavírám oči: rudý kruh se točí modrou šedí. Kruh brunátně sálá, bolest jej vyňala z krve svojí; lačně po něm sahám, stoje v stanech blaha, v neúkoji!

No jo, s tim Reynkem máě asi pravdu (koukal jsem teď na to, a občas tam něco podobnýho má, ale spíš výjiměčně - i tak jde ale o místa, která se mi právě proto líbí, třeba: "Kruh brunátně sálá/bolest jej vyňala/z krve svojí"). Nemůžu si pomoct, ale mě se "oko suku/film bez zvuku" prostě líbí. Věř tomu nebo ne, opravdu je to záměr, a nikoli nedostatek invence. Kdyby mě napadly dva rýmy, z nichž jeden by byl rytmicky ok, a druhej naopak (ale měl by zajímavej obsah) volim jasně to druhý.

Miroslawek
14. 11. 2011
Dát tip
Omezuji se převážně na rytmus z prostého důvodu - většinou nebývá nic dalšího, k čemu se mohu smysluplně vyjadřovat. Reynek si trochej s jambem určitě nepletl. oko suku Film bez zvuku Střídání rytmu je něco jiného.

Milý Miroslawku, pozoruju, že tvé kritiky se vesměs omezují na neposkojenost s rytmem. Já to dělám schválně, ty změny rytmu, nemám rád, když to bez problémů teče. Nechci se srovnátat s giganty, ale když se podíváš na takovýho Reynka (kterej byl celý týhle sbírky inspirací), tak taky střídá rytmus, a myslím že taky schválně. Nebo jde už zase o to, že když tam mám jamb i trochej najednou, tak bych to neměl označovat za "Vázanou poezii"?

Miroslawek
08. 11. 2011
Dát tip
jamb a trochej je dobré si neplést

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru