Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Malá Em

08. 11. 2011
1
11
1282
Autor
Anelli S.

Právě jsem prošla okolo jejího pokoje, když malá Em koukala z okna se slovy „Určitě k ní jde!“ Vešla jsem a po zádech mi proběhl mráz. Cítila jsem její hněv. Měla na sobě obyčejné tričko, oprané tepláky a 3vrstvy chundelatých ponožek. Vše v přírodních barvách, prý ji uklidňují. Když obrátila pohled na mě, viděla jsem zlost. Každý věděl, že když se Em naštve, je lepší být tam, kde ji nikdo nevidí a hlavně neslyší. Nechtěla jsem odcházet, tak jsem se ji, nechápavě ptala, o čem mluví.

“Je to debil, chápeš?“ Vykřikla.

Upřela jsem na ni své nechápavé oči.

“Nekoukej na mně tak!“ Řekla.

Do háje o kom mluvíš? Vyjekla jsem na ni.

“O něm!“ Vykřikla, a poslední písmeno polkla se slzami v očích.

“O kom, sakra?!“ Vyjekla jsem znovu.

Sedla si na postel. Začala plakat, tak zranitelnou a křehkou jsem ji ještě nikdy neviděla. Byla vždy tak silná!
Nešlo mi do hlavy, že statečné Em někdo ublížil. A asi hodně.

Když jsem ji uklidnila, začala mi vyprávět příběh, o kterém nikdo nevěděl, protože se nešířily žádné klepy. A to mě zmátlo.

Seznámili se u řeky, kam Em chodívá přemýšlet. Prý ji oslovil a šli spolu na horký čaj s kousky ovoce, který má Em ráda. Vzal si její telefonní číslo a za týden vyrazili na folkový koncert. Moc se jí líbila jeho přítomnost. Začali spolu chodit. Skrývali svůj vztah necelé 4 měsíce…

„Bylo to krásné“ usmála se a opět se ji spustili ty ohromné kapky slz.
„A pak to přišlo!“ šeptla vysokým hlasem

„Jdu ti uvařit, kávu. Musíš se vzpamatovat!“ Řekla jsem trochu naštvaná.

Když jsem se vrátila, Em spala. Musela usnout vyčerpáním, je pravda, že poslední dva dny jsem ji viděla nervozní. Vlastně včera ráno upustila svůj oblíbený hrnek s nápisem: I’m Hero.

Když spala, vypadala, jako před 7mi lety. Jako kdybych jí právě dočetla pohádku o Popelce. Vypadala, tak nevinně, i když před půl rokem oslavila sedmnáct. Pro mne to stále bude malá Em.

Další den, ráno jsem seděla u stolu a sledovala ranní zprávy. Em došla do kuchyně, a ospale pozdravila. Vařila si kávu, a oteklýma očima se vyhýbala jakémukoliv kontaktu se mnou. Chvíli bylo ticho. Nevydržela jsem. Musela jsem se zeptat na to, co mi včera vyprávěla a proč vlastně brečela.

Zalila kávu a zřetelně řekla: „To co se včera stalo, bylo náhlé selhání. Čau!“

Odkráčela do svého pokoje a já se nestačila divit. Nepoznávala jsem ji…


11 názorů

Anelli S.
10. 11. 2011
Dát tip
Vypravěčka=starší sestra Em. S tím písmenem je to možné, dík.

těša
09. 11. 2011
Dát tip
ta první věta je divná, spíš vypravěčka prošla, právě když se slečná koukala z okna, než naopak. a po přímé řeči se, myslím, píše malý písmeno (pokud na konci není vykřičník nebo otazník, tak čárka), pokud není odlišnost záměrná. a užíj si to tu :-)

Anelli S.
08. 11. 2011
Dát tip
Děkuji! :))

Anelli S.
08. 11. 2011
Dát tip
Hele mělo to být pokračování, ale stále se k tomu nemůžu dokopat, páč se na mě hrne mnoho věcí. Třeba právě ten hlubší význam bude v tom druhém dílu.

Anelli S.
08. 11. 2011
Dát tip
No, vypráví to její sestra, která je podstatně starší, tak možná tím?

Anelli S.
08. 11. 2011
Dát tip
Jak kdo, ne? Někomu nechutná, někomu zas jo, a někdo bez toho nevstane. Já si ho třeba vařím už od 15. Je to individuální. :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru