Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úvaha o jevu téměř sociálním?

20. 11. 2011
6
4
712

Nejlepší je být urousaná z ranní rosy po spaní pod širým nebem...na celém těle se odráží noční nebe a měsíc.., nejkrásnější jsou urousané nohy z ranní rosy...odrážejí paprsky vycházejícího slunce..

 

Úvaha o jevu téměř sociálním..

Setkala jsem se  s Ukrajinkami ( jako autor  Urousané zde na Písmáku?), které uklízely a přitom úplně stejně  (jako v básni  Urousaná) bědovaly a sebe litovaly, též "vlezprdelkovaly". Je to neuvěřitelné, ale můj prožitek byl několikrát stejný jako autora Urousané. Znamená to, že tento jev existuje jako jev sociální? Že zde pracují manuálně, ale stydí se za to. S jednou, postarší dámou z Ukrajiny, co uklízela každý den v mém čistém a téměř lékařském pracovišti, jsem si často povídala. V Česku byla s mladými - s dcerou, zetěm a vnoučkem. Pomáhala jim. Dělala od rána do večera několik úklidů. Byla v ní zloba, vzpomínková nostalgie na komunismus i strach. A zášť vůči každému Čechu. Mne asi měla ráda. Nikdo jiný se s ní na pracovišti nebavil. S uklízečkou a ještě Ukrajinkou! Tak to ona viděla. Jednou jsem ji potkala venku v oranžové vestě. Uklízela s dalšími lidmi ulice. Pozdravila jsem. Velmi jí bylo trapné, že ji vidím, nic neřekla.

Já a moje laskavá dobročinnost.

Druhý den v práci, když přišla kvečeru uklízet, jsem jí vyprávěla, co všechno dělala moje sestra, když odešla před deseti lety ve věku ne nejmladším, do Austrálie. Že též uklízela jako ona, ale i žehlila, myla nádobí v hospodách…

Nenašla jsem odvahu, abych jí vyprávěla o sobě. Že jsem kdysi dávno opustila školu a šla jsem dělat uklízečku do jednoho podniku. Vždy kvečeru, když jsem chodila uklízet, jsem si na pracovišti také povídala, jako ona se mnou. S jedním laskavým člověkem, který tam pracoval. Francouzsky. On se francouzštinu učil, já ji měla na škole čtyři roky. Nade mnou nechápavě kroutil hlavou. Nahlas nic nikdy neřekl. Já jsem v sobě neměla zlobu, vzpomínkovou nostalgii na komunismus ( on byl) ani strach. Já jsem každý večer "tajně bulela" do polštáře. A uklízet bych nikdy, ale nikdy už nešla. To jsem této,  ani žádné jiné ukrajinské uklízečce, nikdy nepovyprávěla.

Či snad někde v cizině jako gastarbeiter,  ano? Nikdy neříkej nikdy. 


4 názory

Taky něco přihodím. Dělala jsm pokojskou, je to asi čtvr století vzad. Kvůli dceři(byla pořád nemocná)jsem šla do hor. Bylo to strašné, v životě jsem se tak nenadřela za pár šupů jako tenkrát. A mytí toalet po druhých... už nikdy. A společnost tam byla zajímavá - vrchní-inženýr, topič-filolog a já-učitelka. Dobré, ne?

sakryš, já nevím. Asi jsem tak povrchní, nebo co, mimo to, že je to hnusná práce a nezvládla bych to, fakt bych se asi styděla, no.

Markel
30. 11. 2011
Dát tip
Zajímavé pro mne, také jsem chvíli uklízela ve škole, byl to šrumec. Školník mne i další uklízečku zbyečně buzeroval, lepší slovo se nehodí,napsala jsem o tomto údobí svého života povídku sem na písmoně :-)), ale nelituji, uklízet bych ale už nechtěla,ale ne pro to, že bych se za toto bohulibé zaměstnání styděla, ale už mne ledacos bolí a nezvládla bych to fyzicky :_)) - t

asi se to nedá paušalizovat. Setkal jsem se s jedním moldavským inženýrem, který u nás pracoval jako montážní dělník. Nestěžoval si, přinášel nové pohledy na problémy ve výrobě...nevím, jestli se časem vypracoval nebo odešel jinam. tip za téma.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru