Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Romantika de Sade

21. 11. 2011
1
5
672
Autor
philosophia

Rafinovaný citový sadismus je pro ženy velice přitažlivý a málokterá odolá jemnému romantickému svůdci de Sade, který ji poskytuje nejvyšší blaho ruku v ruce s nejhlubší tyranií. Mučí ji citovou slastí, náznaky, nejasností, erotikou bez jediného doteku. Trpělivě dobývá její důvěru, masíruje ješitnost a vyzdvihuje jedinečnost. Žena shledává, že tak čistou lásku ještě nezažila a žasne nad existencí tak zvláštního, zdrženlivého muže, který ji naprosto rozumí. Je omámena a unešena. Sadista chladnokrevně postupuje vpřed a pomalu odkrývá své temnější stránky. Žena je zmatena, zděšena a vzrušena. Možná, že atraktivita skrytě sadistických mužů spočívá v projekci nejtemnějších zákoutí hlubin lidské duše. On, sadista bourá masku celistvé dobroty a ven se dere čerstvě probuzené, odpočaté, po staletí civilizace spící, agresivní, nelítostné zvířecí pudy, instinkt zla, nutící kočku hrát si se svou obětí. Novost, svěžest a brutální síla přemůže v člověku kultivované dobro a výchovu k neubližování. Možná, že kruté hry mezi mužem a ženou mají jádro v oboustranném komplexu méněcennosti. Především se ale žena odmítá vzdát umně podsunutého iluzorního nebe, drogy, na které je závislá. Temný rytíř de Sade v ní rozehrává širokou paletu citů, pozitivních, negativních, příjemných i nepříjemných, polarizace nerozhoduje, působí hloubka, která váže oběť k trýzniteli. Pouto je promyšleně upevňováno dlouhými přestávkami ve vztahu, kdy lze za nic dosadit cokoliv podle potřeb a představ šitých na míru, období toužení, stesku a sebesvádění. Tím přechází kouzlo sadismu do dalšího rozměru, nadpozemské slasti a strasti. Oběť je pevně spoutána a fixována milostnou autosugescí, naprosto odevzdána katovi své osobnosti. Žena je přetransformována v bezmocnou loutku, s kterou si sadista může dělat, co chce.

V této fázi zažívají oba konečné vyvrcholení. Ona se zcela poddá roznícené vášni, ztratí poslední zábrany, rozmetá svůj dosavadní život, vzdá se všech závazků, vztahů, sebe a položí šťastně bělostnou šíji na katův oltář. On s největším požitkem překročí tuto zamilovanou trosku, kterou s rozkoší hluboce pohrdá a poctí ke všemu svolnou ženu ledovým odmítnutím, na tváři masku údivu a lítosti z nedorozumění. Poté se záhadným, spokojeným, krutým úsměvem opustí bez sebemenšího vysvětlení scénu a nechá pokořenou ženu dokončit vlastní sebedestrukci.


5 názorů

philosophia
23. 11. 2011
Dát tip
Markýze de Sade vzrušovalo fyzické násilí, hlavního hrdinu mého příspěvku vzrušuje násilí psychické...

podstatou de Sadeho je, že je to nudná sračka.

StvN
21. 11. 2011
Dát tip
Podstatou de Sadeho je fantazie a nenaplněnost. Skutečnost, že si někdo něco představuje neznamená, že to tak chce, že by mu to vyhovovalo a že by to tak fungovalo. Jinak tohle není úvaha. Ani vlastně nevím, co to je. Spíš jen výkřik. Formálně vzato.

Josephina
21. 11. 2011
Dát tip
rozumná žena tuhle hru rozehraje s chutí, ale trosku ze sebe udělat nenechá - ale je to vskutku záležitost vzrušující! protože JSME ve své podstatě divoké šelmy, většina z nás, a máme rádi-y adrenalin tajemného, zajímavě sepsáno!

Honzyk
21. 11. 2011
Dát tip
...no, nevim, co vsechno vis vo povestnym m/M/arkyzovi, ale udajne(to pisu zastiten nekolika historickymi prameny a knizkami o nem), to byl velmi nezny clovek:D p.s. psal jsem o nem kdysi seminarku a ta svine profesorka mi k nemu prihodila Dobrovskyho, ale ten zase byl nakonec taky zajimavej, sry, ze te s tim otravuju, ale sadista kazdym coulem, navic chodil celej zivot jen v modrym, jazykozpytec(zrejme uz zarodky nynejsi ODS) : rikali mu "modry abbe"--:D

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru