Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

I bohové mají své dny

30. 11. 2011
3
6
435
Autor
R.Mart

...členové skupiny Umbrtka by se měli stydět...

Pan Ota Dlouhý možná nežil zrovna zajímavý život, ale jemu to nevadilo. Pracoval jako úředník na městském úřadě, měl ženu, dvě děti a psa, peněz tak akorát... Náboženským vyznáním byl typicky český agnostik, kterého prostě tyhle čárymáry pranic nezajímají; do kostelů chodil maximálně na výletech, aby si prohlédnul nějaké to umění. Vyhýbal se i práci v kovošrotu. A nejenom to, on se dokonce vyhýbal i samotnému kovošrotu. Přes všechna tato zcela vědomě a důsledně dodržovaná ochranná opatření se mu bohužel stala ta nepříjemná, mrzutá a smolná nehoda, totiž jednoho dne se ráno vzbudil jako bůh.

"Podívejte se, pane Dlouhý, nejste první ani poslední s tímhle problémem; ve skutečnosti to tu v posledních dnech máme vlastně furt. Zrovna tady, nějaký Josef Chrudoš, bývalý majitel čajovny. Udělal jednomu z hostů trochu silnější vodní dýmku a od té doby se v tom jen válí, jeho věřící si říkají Svobodní dýmkaři a už stihli podniknout pár docela zajímavých rituálních obětí. A musím vás zklamat: nemáme vám jak pomoci, nejsme přece všemocní jako někdo, ne? Musíte se s tím nějak vyrovnat. Věřím, že si to časem začnete třeba i užívat."

Ota se vypotácel na ulici. V hlavě slyšel tisíce hlasů, každý z nich ho oslovoval, každý z nich zřetelně vnímal: prosby i děkování, přání a chvalozpěvy... zakryl si uši dlaněmi, ale to nepomohlo. Točila se mu hlava, motal se po chodníku mezi obyčejnými lidmi, mladými i starými. Hned, jak ho spatřili, padali před ním na kolena a velebili jeho jméno, někteří odhodili všechno, co si zrovna s sebou nesli, odkudsi záhadně vytáhli apoštolské pláště a chodili neustále za ním. Když doklopýtal k nádraží, do cesty se mu postavil místní žebrák, který neznámo kde přišel o oko, ucho, ruku, nohu a uštípnul si kousek trojky vlevo nahoře. Další prosba, pane, prosím, odpusť mi mé hříchy! Ota ho uděřil pěstí do obličeje, ale k jeho zděšení se na něho žebrák usmál - trojka vlevo nahoře byla opět vcelku.

Když se vrhal střemhlav z věže vlastního kostela, netušil, že bůh je věčný. Všemi ulicemi se do dálky neslo srdcervoucí "NÉÉÉÉÉÉÉ..."


6 názorů

R.Mart
26. 01. 2013
Dát tip

StvN: taky to žádný konec nemá... tak jako bůh


StvN
05. 12. 2011
Dát tip
Celkem me to zaujalo a dobre se cetlo. Konec ale zklamal. Nema to tu spravnou stavu.

t.

Pěkné téma. Škoda, nechat je takto nerozvinuté.

houmles
30. 11. 2011
Dát tip
krasa. to by se v televariete nestalo. Jedna ze zajimavejsich povidek zde, divim se ze tu nikdo neochcal roh prede mnou. Inu, stare psy..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru