Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Štědrovečerní pohádka

25. 12. 2011
0
43
818
Autor
Lakrov

 


 

Co soudíte o letošní štědrovečerní pohádce vysílané od 19. hodiny na ČT1?


43 názorů

Lakrov
02. 01. 2012
Dát tip
Pro Johny Brdak: Máš pravdu. Přemíra efektů, jíž bývá často doháněna nedostatečná myšlenka filmu a cit pro její sdělení, je zabijákem většiny soudobých pohádek. To, že je děti přesto dokážou sledovat, mě spíš udivuje...

Johny Brdak
30. 12. 2011
Dát tip
Moc se mi nelíbila, vlastně spíš vůbec. Drak byl udělanej hezky, ale už dávno od pohádek neočekávám pouze triky. Jediná scéna, která mě bavila, bylo, jak drak vylejzal z jeskyně, brané z jeho pohledu. Vytvořilo to napětí, které okamžitě poté srazily dle mého hloupé dialogy. Pohádka by měla především přinést ponaučení... kde bylo v této, marně přemítám...

Janina6
29. 12. 2011
Dát tip
Mysleli jsme to oba dobře, tak asi došlo k nějakému šumu. Možná se blbě vyjadřuju, nechme to plavat, jo?

Janina6
29. 12. 2011
Dát tip
Marvine, o takových ideálních případech jsem nemluvila, vysvětlila jsem doufám dostatečně, jak to myslím, a zpívání koled jako jediná přirozená zábava pro Štědrý den? :-) ani to určitě nebude moje formulace. Moc nerozumím, proč na mě reaguješ, když vlastně vnímáš jen část toho, co jsem řekla, ale skutečně musím uznat, že když se ta část vytrhne z kontextu, jsem teda zcela zapředsudkovaná příšera. Hezký nový rok!

Rajmund
28. 12. 2011
Dát tip
jednalo se o prosté živobytí:-)

Lakrov
28. 12. 2011
Dát tip
Všem děkuji za návštěvu a komentář, zvláště pak za komentáře k tématu. Pro avox, Adrianne, VH64 Ono to možná vypadá, jako nostalginé povzdechnutí typu: Staré zlaté časy, ale právě o Vánocích, kdy televize vysílá přehlídku nejoblíbenějších (a často nepovedenějších) filmů tohoto žánru a kdy má ďivák dost času, je příležitost se nad pravdivostí onoho povzdechnutí zamyslet... Pro zzlatý, feferonka: > ...jakoby na sílu vytvořený scénář se snaží pouze jako pohádka tvářit... Připadalo mi, že se scénář (scénárista) snad ani nesnažil být pohádkou; jako by ten pohádkový příběh použil jen ve stylu reklamy pro nalákání diváků. Střih 'do jiného času' -- když už musel být -- šlo lépe využít, posílit jím smysl příběhu, který v tomto podání byl spíš nesmyslem. Taky čarodejnice-kouzelnice dělala všechna kouzla spíš pro vlastní potěšení, než e by tím sledovala nějaký dobrý (nebo třeba špatný) úmysl. Pro Tangens_Omega36 a Edvin1: Děkuji za povzbuzení :-) Pro Rajmund: > ...Vypnul jsem televizi a šel raději projít areál... Nejlepši volba, není-li člověk nucen ze společensých důvodů setrvávat doma :-) Pro Marcela.K.: > ...To pak nepomůže ani obsazení Libušky... Ano. Myslím, že bývalou "První Princeznu" tvůrci jen 'zneužili' v zájmu větší sledovanosti :-)) Pro jejdavilda: > ...neb jsem vydržel pouhých 20 minut... O nic jsi nepřišel :-) Pro Hesiona: > ...Ale aspoň to nebyl takovej drasťák... Jistě. Byla to taková nic neřikající, ale nerušivá kulisa.

Tragicus
28. 12. 2011
Dát tip
No, ono nejde ani tak o nudu, jako jsem spise mluvil o prinosu, jaky to pro cloveka ma. Vetsina rodin prave nema televizi pro kazdeho clena rodiny, proto tak nejak spojuje. Ano hudba je urcite take v poradku, ja prece nerikam, ze tv je nejlepsi a jedina volba, jen rikam, ze na ni neni nic spatneho. Na prochazce se dobre mluvi, ale tak ve dvou, ve vetsim poctu uz to zacina byt problematicke a skupina se fragmentuje. Kulisa je dobra bez ohledu na nejakou "naladu", jak jsem psal ve druhem prispevku.

Marcela.K.
28. 12. 2011
Dát tip
Nesoudím nic a nikoho. U pohádky jsem usnula, protože jsem den před Štědrým večerem sloužila noční, během které jsme měli tři akutní příjmy. Pohádka ke Štědrému večeru patří, i když si nepamatuji, kdy jsme ji mohli vidět celou...většinou, když děti byly menší, začínala dřív, než si rozbalily všechny své dárky. Přesto mi jich pár nezapomenutelně v paměti uvízlo, ale z těch se staly ty "klasické"...čas je prověřil a to, že se hrají stále dokola, jen dosvědčuje,že jsou skvělé. (Milujeme Lotranda a Zubejdu) Letošní se nepovedla. Troufám si to tvrdit i přesto, že jsem jí viděla jen začátek a konec. Doufám, že mi bude odpuštěno, že jsem televizi pustila a k dobru přičteno, že jsem usnula s hlavou na klíně mého muže. Ono se u televze docela dobře mlsá vánoční cukroví, pije káva a sedí. Nemohu po své mamince už chtít, aby se bavila při pohledu na to, jak běháme kolem pinpongového stolu. Stačilo, že jsme před ní hopsaly s dcerou na tančícím koberci, který naše "dítě" dostalo od Ježíška. Po pohádce chodíváme na půlnoční... Zmíněná pohádka byla, dle mého názoru, nejen špatně zahraná, ale především špatně napsaná. To pak nepomůže ani obsazení Libušky Šafránkové do "stěžejní" role.

Janina6
28. 12. 2011
Dát tip
Tragiku, jasně, kdybysme to začali rozebírat, tak i u stolního tenisu může být strašná nuda, ona ta kvalita zážitku asi záleží na konkrétnách lidech, ať už se dělá cokoli. Pro mě je podstatný rozdíl v tom, že i to blbé Člověče nezlob se, třeba, bych hrála S NIMI, všímala si přitom jich, reagovala na ně. Kdežto televizi může sledovat každý sám, druhé k tomu nepotřebuje, a často se právě tímhle zakrývá, že doopravdy spolu být ani nepotřebují, případně nechtějí. O takových rodinách jsem v tom svém "povzdechu" mluvila, a myslím, že jich je hodně. Pokud jde o puštěnou televizi jako kulisu k hovoru, tak to je potom něco jiného, ale to už by zrovna tak mohla třeba hrát hudba, nebo se krásně povídá i na procházce, pokud teda není hnusné počasí a inverze. Vánoční a zvlášť štědrovečerní nálada podle mě další "přídavnou" kulisu ani nepotřebuje. Ale jak říkám, to má asi každý nastaveno jinak.

Rajmund
27. 12. 2011
Dát tip
Pěkná ale dlouhá. Vypnul jsem televizi a šel raději projít areál. venku to bylo lepší.

.duke.
27. 12. 2011
Dát tip
stolní tenis je myslim právě parádní věc, jak se smysluplně setkávat s rodinnou.. fakt výborná věc.. rodina, která doma nemá pinec, přichází o hodně, protože je to pohybová aktivita, u který je legrace.. a když třeba hraje otec proti synovi můžou si tam zafajtovat o matku atp. sem fanda pince a proto si du za chvilu zahrát štyrhru neasi

Tragicus
27. 12. 2011
Dát tip
Nevim, jestli jsem poslal avi, tak sorry, pokud jej zopakuji zbytecne.

Tragicus
27. 12. 2011
Dát tip
.duke., ale to prave je nesmysl u ni sedet jako u primarniho zdroje zabavy; ale jako doplnek, kulisa, proc ne. A Fugitive je dobry film. janina: No, myslim, ze co tv predhodi je kazdy rok stejne. :) Ano, ale prave vykladat si muze clovek i u tv. Nektere spolecenske hry mi tedy prijdou horsi nez ona (treba ty, u kterych clovek proste tupe haze kostkou a posouva podle toho figurkou a jen nahoda tedy rozhoduje o tom, kdo vyhraje), ba horsi nez pohadky (a to myslim i tehdy, kdy by clovek jen sledoval tv). To nemluvim ani o tom, ze na tv existuji i takove kanaly jako discovery, animal planet etc. ... A cist si nahlas knizky, "saskovat s palkou", no, nevim, nakolik je to lepsi nez sledovani tv... :)

Janina6
27. 12. 2011
Dát tip
No tak znám třeba rodinu, kde on se vždycky začne opíjet už v poledne, a večer obvykle volají policajty, aby přestal demolovat byt a někoho nezranil, a tak podobně. Ale to už jsou extrémy. Tuhle jsem zaslechla v rádiu, že prý průměrná česká rodina se na Štědrý den už kolem deváté poprvé pohádá, po desáté hodině průměrní rodiče poprvé seřvou děti, aby nedělaly binec, a v jedenáct si průměrný otec rodiny naleje první skleničku, aby ten Štědrý den nějak přežil... Hezký průzkum. No, my jsme se letos nepohádali, ale skleničku jsme si dali už před jedenáctou :-)

.duke.
27. 12. 2011
Dát tip
Jaký třeba? By mě zajímalo.. Co může být horší, než ho strávit u telky? ;)

Janina6
27. 12. 2011
Dát tip
Tragicu, jako dítě jsem takové štědrovečerní koukání na to, co televize zrovna člověku předhodila, zažívala často a nejspíš jsem tím nijak netrpěla. V mojí současné rodině je zvykem si povídat, společně se bavit nadělenými dárky, často mezi nimi bývá nějaká společenská hra, nebo třeba loni jsme si nadělili pingpongový stůl, to jsme šaškovali s pálkama do půlnoci :-) Je pravda, že dokud byl syn malý, taky občas koukal na pohádky, ale stejně jsme si častěji hráli nebo třeba četli nahlas knížky. Rádi si prostě sami tvoříme program. Rozhodně ale nechci nikomu vnucovat svůj pohled na rodinný volný čas, to proboha ne. A dovedu si představit horší způsoby, jak ho trávit, než u televize.

.duke.
27. 12. 2011
Dát tip
telka je prostě žrout času.. já ji třeba zapnu, když fakt chcu, aby mi ten čas sežrala.. včera sem jí řekl: "telko, teď tě nechám sežrat půl hoďky mýho času, do první reklamy.." a telka žrala ostošest, protože sem jí dal fakt málo času.. harison ford zatím utíkal, aby ho nechytli, protože kdyby ho chytli, dostal by smrtící injekci za vraždu své manželky kterou NESPÁCHAL!!

Tragicus
27. 12. 2011
Dát tip
Ne kazde ticho je trapne a nikdo nerekl, ze musi. ;)

.duke.
27. 12. 2011
Dát tip
A nesvědčí to o tom, že v tý rodině není něco v pořádku, když se ticho považuje za trapné, když musí teprve televize dávat podněty ke komunikaci?

Tragicus
27. 12. 2011
Dát tip
U vykladani je mit dobre nejakou kulisu, neni pak nikdy trapne ticho, navic muze stimulovat diskusi, davat podnety etc.

.duke.
27. 12. 2011
Dát tip
A není lepší, když spolu rodinu sedí o štědrým dnu u stolu a vykládaj si než když pasivně sledují TV?

Tragicus
27. 12. 2011
Dát tip
Janina: Ono to muze byt i tak, ze sedi (spolu) u tv jen na stedry vecer, potazmo na svatky. V tomto smeru mi prijde naopak funkce tv velmi dobra (pokud tedy cloveku zalezi na fcni rodine), ze tak nejak spojuje rodinu, vsichni sedi u pohadky, kterou videli stokrat, takze se na ni nemusi ani soustredit.

Edvin1
27. 12. 2011
Dát tip
Myslím, že nepokusíme-li se my, písmáci, napsat něco lepšího, pak máme právo kritizovat jen maličko. Pohádkáři mezi námi by se měli radovat: Konkurence je slabá, tak hurá do toho! :-)))

VH64
26. 12. 2011
Dát tip
Spravil jsem si pak chuť zbývající částí "Byl jednou jeden král". Žbrblal jsem od prvních minut a nemít to o Vánocích holky pod kontrolou... Teď to jen paní Šafránkové co nejrychleji odpustit nebo raději úplně zapomenout.

feferonka
26. 12. 2011
Dát tip
Ten vstup do současnosti to úplně po..kazil.

jejdavilda
26. 12. 2011
Dát tip
Nemohu posoudit neb jsem vydržel pouhých 20 minut. Zato ta dnešní - Tajemství staré bambitky byla skvělá ( ovšem pro děti asi ne)

Hesiona
25. 12. 2011
Dát tip
No... žádná sláva. Ale aspoň to nebyl takovej drasťák jako třeba Sedmero krkavců.

.duke.
25. 12. 2011
Dát tip
je ti tedy líto i lakrovovic rodiny?

Janina6
25. 12. 2011
Dát tip
Neviděla jsem ji, myslím, že by to byla ztráta vzácného času, který se dá prožít aktivněji. Je mi líto rodin, které si zvykly sedět u televize dokonce i na Štědrý večer...

feferonka
25. 12. 2011
Dát tip
Tak to si ji musim pustit.

zzlatý
25. 12. 2011
Dát tip
Viděl jsem jí část, ale tenhle tuctový a jakoby na sílu vytvořený scénář se snaží pouze jako pohádka tvářit.

avox
25. 12. 2011
Dát tip
neviděla jsem ji... ale pohádky jsou rok od roku stále horší, takže asi nic moc

MarK.
25. 12. 2011
Dát tip
..aka bola - ?

.duke.
25. 12. 2011
Dát tip
Odsuzuji ji.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru