Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Třecí síla

06. 01. 2012
1
5
739
Autor
lemon5

Tři postavy spolu tráví čas v jedné místnosti, která nikde nekončí, daleko od okolního světa. Jelikož každý člověk má krev a srdce a jelikož naši hrdinové srdce i krev postrádají, mohu s jistotou říci, že to nejsou lidé. První dva jsou věčně studující vědci toužící po poznání, přesto toho znají jen velmi málo. Ten třetí je jiný. Ten je přesvědčený, že pravého poznání stejně dosáhnout nelze, a to hlavní, oč mu jde, je kultura, přestože kultura je výtvor lidský a on žádného člověka nikdy neviděl.

Číslo jedna právě četl v učebnici fyziky o smykovém tření. 

"Smykové tření vždycky působí proti směru pohybu tělesa.  To skoro zní, jako by mu v pohybu bránilo."
"M... tak to asi bude moc špatná věc, to tření. Nebylo by všechno o moc jednodušší, kdyby tu nebylo?" odpověděl mu na to číslo dvě.
"To se  můžeme lehce přesvědčit. Co použít ovlivňovátor?"

Číslo jedna došel k ovlivňovátoru. To jest ten zázračný stroj, který všechno ovlivní přesně tak, jak si právě přejete. Snad jediný problém byl, že naši hrdinové neznali věci, které by stálo za to ovlivňit.

"Buďiž tedy svět bez třecí síly," řekl číslo jedna a chystal se zmáčknout tlačítko ovlivňovátoru.
"Néé, počkej," zarazil ho druhý, "četl jsi tohle? ,Těleso setrvává v klidu nebo v rovnoměrném přímočarém pohybu, dokud není vnějšími silami donuceno tento stav změnit. Kvůli tření ovšem tento zákon nelze ověřit v praxi.' - z toho kouká docela slušná zábava. Zmáčkni talčítko ovlivňovátoru až po tom, co se rozjedu na svém vozíku."

Sedl si na vozík, odstrčil se a jel. Číslo jedna zmáčkl tlačítko ovlivňovátoru.

Nedomysleli to. Číslo dvě jel na vozíku pořád dál a dál po podlaze nekonečné místnosti. Nemohl zastavit, nemohl se pohnout, neboť bez třecí síly neexistuje pohyb se zrychlením. Chtěl zavolat na Číslo jedna, ale uvědomil si, že Číslo jedna se nemůže pohnout k talčítku ovlivňovátoru ze stejného důvodu, jako on nemůže slézt z vozíku.

Jediný, kdo se vyhnul věčnému utrpení, byl Číslo tři. Ten se právě chystal hrát na housle a nad ním jediným se Příroda slitovala, a dovolila mu pohyb. Vždyť on přeci tu spoušť nezavinil. Vzal tedy housle a začal hrát. On hrát neuměl, ale nevěděl to, protože nikdy neslyšel, jak mají housle doopravdy znít.

Tentokrát ale housle nevydaly žádný zvuk, dokonce ani obvyklé kvílení, na které byl zvyklý. Bez tření smyčec totiž nemohl rozeznít struny, ať už chtěl sebevíc vlít teplo do zbytků srdcí.


5 názorů

VH64
02. 02. 2012
Dát tip
Nooo, za sebe můžu říct, že se mi nějak nepovedlo nějaký mít. Jsou dvě možnosti, buď je chyba ve mně nebo je v tom dílku.

lemon5
30. 01. 2012
Dát tip
Lidi, fakt dík za názor :D

VH64
28. 01. 2012
Dát tip
Nooo, tam bych to cítil, že pan docent neumí úplně dobře česky. Požadovaná odpověď podle mě potřebuje jinou otázku.

Kichot
10. 01. 2012
Dát tip
Tak to je ještě celkem průhledná varianta. Já to slyšel o docentu na FELu, který se každého studentů na úvod ptal, PROČ jste sem přišel? Když vyházel všechny odpovídající stylem PROTOŽE chci udělat zkoušku atd., začal se konečně bavit s jedním, který odpověděl PROTOŽE existuje gravitace.

VH64
06. 01. 2012
Dát tip
Slyšel jsem o zkoušejícím, který dal u zkoušky před vyhozením studenta poslední záchrannou otázku "Díky kterému fyzikálnímu jevu jste se sem dostal?"

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru