Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lenost

08. 01. 2012
3
6
1728

 

Líný ráno. Zmrzlý flusanec na schodech a pád zakončený zlomenou nohou. Tohle mě asi nebaví. Jsem zpět ve starých kolejích! Lásko! Konečně zase spolu. Navěky a napořád. Neměj strach. Nejsem přeci vrah… nejsladších srdcí. Bolí mě svědomí. Měla jsem číst kroniky. Ano, Kosmasi, třeba Tebe. A místo toho…  Postel,  peřina a nos, co mě zebe.  Bolí mě tak to svědomí, že bych se ráda zvedla a jela za tím, čemu se říká povinnosti. Ale jsem tak líná. A žárovka zhasíná, jdu zase spát. Neříkej mi svatosti. Je to návrat a je to uvědomění, že z Tebe je mi fakt špatně. Nechci Tě už ani vidět. Teď budeš Ty ten na dně. Jsem asi mrcha, ale je mi to jedno. Ke mně se taky pár lidí nechovalo hezky, tak nač teď ty pitomý stesky. Smutno může bejt jindy. Třeba v úterý, milý pane, až budete prověřovat mé znalosti. Stejně mi dá za jedna, je to dobrák vod kosti. Je tu zase smrad, mokrej pes běhá po pokoji. Zneužívá peřinu, dělá si z ní opět hrad. A já budu spát na zemi. Venku už se stmívá a já nepřečetla ani řádek, opouští mě chládek a je mi horko. Staženej žaludek, strach z úterní zkoušky. Ale jsem tak líná. Že si radši lehnu a budu spát. 


6 názorů

VH64
27. 06. 2012
Dát tip
Neobjevil. Overkill objevil, já se jen vrátil a dohledal si to. Jo, podle mě, tohle musí být próza. Je jedno, jestli to z tebe opravdu lítá jako pára z papiňáku, nebo jestli to kalkulovaně zkonstruuješ. V konečné podobě to vypadá přirozeně, má to atmosféru naléhavosti až horečnatosti. Nikomu, kdo má čas si rozmýšlet, kdy už odrazí nový řádek a kolik odklepne mezírek, aby z toho byl úžasný moderní volný verš, bych nevěřil, že tvořil v autentickém vnitřním napětí a tlaku, že to z něj lítalo jak po požití dobrůtky od indického pouličního prodavače. A bez téhle víry, důvěry by tvoje věci hodně ztratily.

Už si tam něco takového objevil, že? :-D Takhle je mi to ale stejně bližší...

VH64
26. 06. 2012
Dát tip
Ale nevrhneš se na volný verš, že ne?

Prvni rym vyplynul, tak jsem si rekla, ze v tom budu dal pokracovat... Diky!

Overkill
08. 06. 2012
Dát tip
Ty skryté rýmy jsou úmysl nebo jen tak vyplynuly z textu? Mám pocit, že pravdivá je první varianta a je to dobrý nápad. *t

srozumeni
26. 02. 2012
Dát tip
***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru