Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

U slepé kočičky

07. 02. 2012
0
3
979
Autor
Mangrah

Mini povídka

Většinou se probouzím tak kolem šesté odpolední, dnes to bylo tuším už v pět, poslední dobou nemůžu spát. V rychlosti si dopřeju něco k snědku a pak už jen cesta smradlavou městskou a noční bar u Slepé kočičky. Majitel se pěkně vyřádil na názvu i na barmankách. Nenávidím ten lacinej obleček a ještě stupidnější mi přijdou ty kočičí ouška, ale je to ta lepší varianta, jak sehnat nějaký peníze.

 Jen otevřu bar, volá majitel, že mám vyhnat všechny hosty, že prej přijde pár gentlemanů. Tyhle typy znám. Chovají se slušně, ale jen co jim odejdou manželky, začne je přímo magicky přitahovat můj vocas a pět minut po tom už si platí druhej tanec na klíně.

 Nahodím úsměv zkušené barmanky a vykopu to stálý zákaznictvo ven na dlažbu. Právě v čas. Za pár minut si to do baru napochoduje banda noblesně oblečených snobů a všichni chtějí pít.  Za tu dobu, co dělám za barem, už mám takovej čuch na lidi. Tihle mi smrděli sotva překročili práh. Navíc věřím na dobrou a špatnou energii v lidech a i když to zní duchařsky, při té špatné vždycky začne blikat žárovka nad vchodem. A když přišli ty lidi, rozblikala se tak, jako by místo baru byla „kočička“ diskotéka.

 Jenže co můžete dělat, když jste ženská s vocasem a kočičíma ušima a ještě k tomu k službám veřejnýmu potěšení. Tak si dál nevšímám všech těch znamení a začnu nosit panáky jeden za druhým.

Za dvě hodiny jsou všichni ti gentlemani v černém vožralí jak českej pepík v hospodě Na růžku. Už se pomalu těším, jak všechny ty nóbl ksichty vykopu na ulici. Žárovka se ale znova zblázní a dveřma si to šine procesí dalších nobles s rakví uprostřed. Dělám jako, že jsem z ničeho nic slepá, protože jsem si dobře všimla, že snad polovina je ozbrojená a hosté jsou najednou podezřele střízliví.

 Když položí rakev a sundají víko, jako by to bylo něco naprosto normálního, je toho na mě už trochu moc. Píšu zprávu šéfovi. Odpověď přijde hned: „Jestli potrebuji noze, pujc jim ty z kuchyne.“  V hrůze sleduju, jak pokračuje pitva. Jen tak pro formu, a abych nezešílela, dolévám průběžně černým, co zůstali sedět u baru, a sleduju, co se děje u stolu. Z toho, co spíš tuším, než vidím, je mi na zvracení.

 V okamžiku, kdy se na stole začnou vršit sáčky s bílým práškem a nebožtík má najednou o dost lehčí břicho, začne mi to všechno docházet. I to, že jsou všichni tak klidní a vůbec si mě nevšímají. Přistoupím na jejich hru, a když jdu kolem stolu, jeden pytlíček mi jakoby náhodou skončí v kapse. Při pohledu do tváře toho, co zbylo ze zesnulého mi bleskne hlavou, že tohle by si asi nikdo jako posmrtný život netypoval. Místo ráje dodávka na heroin. Zajímalo by mě, jestli se na jeho pohřbu farář modlil za lepší fet pro celou rodinu.

 Vracím se na bar a horečně přemýšlím, jak z tohohle místa mého očividného budoucího spočinutí zdrhnout. Hlavně se pořád usmívat, tvrdá výchova za barem mi hraje do karet. Nenápadně se vytratím na záchod pro zaměstnance a pak přes zadní dvůr. Hlídací čokl Amálka je naštěstí dost závislá na zbytcích z „kočičky“ a pozná mě po čuchu. Když přelízám plot, vocas vezme za své. Hned za nimi letí i moje kočičí ouška.

 Když konečně dorazím na hlavní ulici, vypadám stejně jako ty kurvy, co tu postávaj noc co noc. Směny maj volnější a občas si to i užijou. Asi jsou i horší varianty, jak sehnat peníze. Každopádně na gentlemany v černém tu snad nenarazím.


3 názory

No ze začátku se mi to dost líbilo. Dobře se to četlo a bylo to napínavý. Čekala jsem, jakej děj a závěr k tomu vymyslíš...bohužel jsi mě zklamala. Souhlasím s kritiky nade mnou. Hrdinka najednou jak z kriminálky a pak opakování, na co všechno jsou barmanky zvyklé. Jinak to není špatný, jen bych si s tim trochu víc pohrála. Dílo působí ke konci jak kdyby tě už nudilo pokračovat. A ta nereálnost tě z mýho pohledu ze stupnice od jedný do desíti z 9 hodila na 3.

Janina6
08. 02. 2012
Dát tip
Uvěřitelností příběhu jsem si hlavu moc nelámala, stylem i námětem se to tváří jako story pro pobavení, tak proč ne. Docela mi ale vadilo to několikanásobné ujišťování, na co všechno mnohem horšího jsou zvyklé barmanky (zvláště v situaci, kdy jí před očima pitvají mrtvolu). Na textu by se dalo ještě zapracovat, připadá mi to odvyprávěné dost ledabyle. Pár drobných postřehů: - právě v čas – správně dohromady „včas“ - „...barmanky se už dávno v „kočičce“ odnaučily divit...“ - asi by bylo lepší dát velké K, v „Kočičce“, protože se tím míní název podniku. - po „nóbl ksichtech“ se mi „procesí dalších nobles“ zdá jako hodně podobné vyjádření, jedno nóbl bych radila nahradit - „dolévám průběžně černým, co zůstali sedět u baru“ – honem jsem hledala, kde jsem v textu přehlédla ty černochy :-) Jelikož v černém jsou zřejmě všichni, včetně těch s rakví, asi bych slovo černým nahradila třeba slovem chlapům. - že tohle by si asi nikdo jako posmrtný život netypoval – přehuštěno zájmeny, a „typovat si něco jako posmrtný život“ je dost neobratná vazba. - Hlídací čokl Amálka je naštěstí dost závislá – čokl je závislÝ, pokud chceš mít sloveso v ženském rodě, pak radím trochu upravit – např. Amálka, hlídací čokl, je závislá.... - vocas vezme za své. Hned za nimi letí i moje kočičí ouška... – za ním, ne za nimi

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru