Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Procházka po Karlově mostě

24. 02. 2012
6
7
1698

 

V dálce zakokrhal kohout. Asi. A já nesmyslím na nic. Skoro.

Mám smutnou náladu. A čekám na kosmonauta, co mi ukáže nekonečnost vesmíru. Chci smazat mnoho věcí, ale nemám gumu. Opilý básník mě zve na celoživotní procházku. S úsměvem odmítám, ale proč? Asi aby měl o čem psát. Je to sběratel úsměvů a rád píše o odmítnutém chlapci. Saxofon v dáli, se snaží roztančit starší pár. Vrásky okolo očí jsou shrnuté do naštvaného výrazu. Hlava s šedivým závojem se pomalu otáčí. Saxofonista hraje z plných plic. Jeho oči se smutně usmívají. Dědečkovi se nakonec podaří získat srdce babičky a ve společném objetí a s pokrčenými koleny tančí. Tančí do mládí. S dojetím hledím na ten nádherný obraz do doby, než mě malá otravná malířka usazuje na stoličku. Má ledabyle sepnuté vlasy a široký úsměv. Hladí papír uhlem a mhouří oči. Zakazuje mi se hýbat. Sleduji smutný výjev, plný slz. Oplakávání Krista.  Nechci to sledovat, ale otravná malířka se zlobí za každý můj pohyb. Nakonec se smiluje a podává mi náčrt mého obličeje. Je podivně strnulý. Než stihnu cokoliv říct, sedí na mém místě chlapec od zmrzliny.

Cizinec se usmívá a na chvíli ho oslepí blesk. A další a další. Tmavý Ital mi podává knížku, která mi spadla na zem. Povadlé koutky rtů, zdvihl do sladkého úsměvu. Chci mu úsměv oplatit, ale dav ho unáší dál.

Za levou ruku mě tahá malá copatá holka. Má pihy na nose a mezeru mezi zuby. Ušmudlaným prstem ukazuje na stojan plný ručně dělaných šperků. Ani se nestačím otočit a od hlavy k patě jsem ověšená barevnými plíšky. S díky odmítám další příval šperků.

Chvilku pozoruji mima, co ze smutného výrazu dokáže vzápětí vykouzlit výraz veselý. Když nás po několikáté přesvědčí, že to opravdu umí, zjistí, že uvízl v průsvitné krabici. Trochu se s ním ztotožňuji. Vházím mu tedy pár kovových mincí do klobouku a v mžiku jsem odměněna neviditelnou růži.

S vysíleném usedám na konci mostu, vedle sv. Václava. Otevřu červené víno a pozoruji potulné bohémy. Po hodině vyprávím sv. Václavovi o strastech v mém životě. 


7 názorů

alcap on e
10. 01. 2013
Dát tip

t


VH64
27. 06. 2012
Dát tip
Děkuji. Ale nenech si takhle snadno od lidí "kecat" do díla!

Ehh, pravdu máš. Zní to lépe. Opravím, až bude víc času. (I ten zbytek... Stydím se...)

VH64
26. 06. 2012
Dát tip
Nevím proč, zasekl jsem se na sousloví "do doby". Pak jsem i hledal v předešlé pasáži, co by to zadrhnutí mohlo předpřipravit, a nic jsem nenašel. Když jsem si na stejném místě představil "do chvíle", už jsem se nezadrhával. Normálně tě čtu tak rychle, že se musím vědomě zpomalovat, abych o nic nepřišel.

srozumeni
26. 02. 2012
Dát tip
líbí...***

Petr.II
24. 02. 2012
Dát tip
*

:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru