Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Minipohádky pro klidné spaní.

26. 02. 2012
11
16
1152
Autor
Ester Turian

 

V lese na kraji louky žila bílá myška Josefína. Bydlela v komůrce mezi trsy trávy, sedávala v křesílku z dubové kůry a snila. Představovala si, jaké by to bylo, kdyby měla nějaké kamarády. Když na louku přilétli motýli a hráli si spolu na honěnou, bývalo jí strašlivě smutno.

„Motýlci, motýlci,“ volala na ně. „Létáte vysoko, rozhlédněte se, prosím, jestli byste někde neviděli kamaráda, se kterým bych si mohla hrát.“ Motýli jí slíbili, že se podívají a myška je vyhlížela každý den.

Jednou přiletěl krásný modrý motýl a povídá: „Ahoj myško, za loukou u rybníka, na kraji vesnice, prasklo stavidlo a voda vyplavila domeček šedé myšky Evelíny. Sedí tam mokrá v trávě, a neví, co si počít.“

Bílá myška Josefína za tu zprávu poděkovala, na nic nečekala a začala se chystat na cestu. Měla trochu strach, vydat se do takové dálky, do neznáma, ale věřila si, že všechno zvládne. Statečně přeběhla přes louku, potom prošla kus lesem. Na polní cestě musela kličkovat mezi kamením. Ale když se jí podařilo vyšplhat na vysokou mez, už zahlédla první stavení ze vsi a za chvilku seděla u šedé myšky.

„Ahoj, já jsem Josefína,“ pozdravila ji zvesela. „Ahoj, já jsem Evelína,“ odpověděla jí smutně šedá myška. Chvilku tak seděly vedle sebe a nevěděly, co si mají říct.

Potom Josefína povídá: „Slyšela jsem, že Ti voda vyplavila tvou komůrku a že nemáš, kde být. Víš, já mám moc pěkný domeček v lese, na kraji louky, mezi trsy trávy. Bydlím úplně sama a můj pokojíček … ten by byl jistě dost velký i pro dva, kdybys chtěla …“

Šedá myška se dlouho nerozmýšlela, přijala pozvání Josefíny, a protože slunce se už začínalo sklánět za obzor, vydaly se rychle na zpáteční cestu. Přes prašnou pěšinu, kus lesem a přes louku, společně se jim šlo o poznání veseleji. Za chvilku byly doma, schované mezi trsy trávy.

Navečeřely se, umyly se, vyčistily si zoubky, oblékly se do pyžamek a už jim zbyla síla jen dvakrát zívnout. Evelína se uložila do postýlky. A Josefína, ve svém křesle z dubové kůry, zachumlaná do měkkého mechu, snila krásný sen. Zdálo se jí o tom, jak potkala šedou myšku a jaká spolu ještě zažijí dobrodružství.


16 názorů

Garay - děkuji moc za návštěvu, za testování i za komentář. Zdravím i Daniela! :)

Garay
04. 03. 2012
Dát tip
Takže testing on Human ...:) Daniela to zaujalo. I když teď už zase obírá skříň. :) Mě se líbí ten optimistický podtext. A pokud vím,třeba Malý Princ nebo Babička nemají taky pro děti zrovna "strhující děj" a výrazy, které by pochopily. A?

Baronko - děkuji moc za povzbudivé vyjádření.

baronka
29. 02. 2012
Dát tip
Určitě piš i pohádky svého čtenáře si najdou tahle pohádka může pokračovat poslední řádka jí dává možnost T

Srozumění, Alegno - děkuji za reakci.

Alegna
27. 02. 2012
Dát tip
jsem odrostejší, ale líbí se mi

srozumeni
26. 02. 2012
Dát tip
Mně to přijde roztomilé...***

Ale jo, knížek doma máme, neboj.... :).

Pipo - nejsem si jistá, co tím přesně myslíš. Moje dcera například asi jako dvouletá vyžadovala na usnutí několik měsíců stále stejné, úplně jednoduché vyprávění o tom, jak šla všechna zvířatka z lesa spát... ježek se zachumlal do listí, ptáček do hnízda...nic jiného se tam nedělo. Asi by to zvládala klidně i déle, kdybych to vydržela já stále vyprávět :). Podobné jsem zažila i s jinými dětmi. Tak nevím...

Tony, R.L., Čudlo - díky za reakci. Pipo - 1. U téhle citované věty jsem dokonce váhala, jestli je z toho vůbec pochopit, že si hráli motýli a že si nehráli s myškou...z kontextu se mi zdálo, že by to snad pochopitelné být mohlo... 2. Leckdy se divím, jaké všechny věci si děti vykládají jinak... Jsou taky děti, které delší, promyšlenější, pohádku vnímat nevydrží (nejen kvůli věku). 3. Ani mě nenapadlo, že by někdo dětem četl pohádku z písmáku. Pochopila jsem, že toto je prostor pro takovéto diskuse lidí, kteří něco píší, proto i Tobě velmi děkuji za podnětný příspěvek.

Čudla
26. 02. 2012
Dát tip
/*

Tony.cs
26. 02. 2012
Dát tip
Takový hezký večerníček *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru