Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Trpaslíci - Procesor

29. 03. 2012
0
0
761
Autor
Wattik

 

PROCESOR

 

Procesor je vlastně taková dílna, kde trpaslíci vyrábí věci, podle daného programu. Program si berou na pevném disku (který si vysvětlíme později) a k dispozici mají několik skladů, kam si chodí pro materiál nebo pro nářadí. Ale vezmeme to pěkně popořádku.

 

Aby se zrychlilo odbavování trpaslíků, kteří nesou program, tak je k dispozici několik kanceláří najednou. Podle toho kolik jich je, tak tolika bitový je operační systém. Někteří z nás pamatují osm kanceláří (osmibitové), pak to zdvojnásobily na šestnáct, třicet dva a dneska už máme dokonce šedesát čtyři kanceláří, které odbavují současně. Můžete si to představit tak, jako kdyby každý nesl jeden znak z popisu potřebné činnosti. V kanceláři si to poskládají a vyjde jim z toho ucelená věta. Např. „Vezmi 250g másla…“ nebo „Uřízni sto dvacet milimetrů ze železné tyče 11 500 o průměru 60 milimetrů“ Podle toho, co se právě vyrábí. Trpaslíci pobíhají mezi skladem (pamětí) a dílnou (procesorem) a přináší nebo odnáší věci. Občas se stane, že v blízkém skladu není potřebný materiál nebo nářadí a trpaslíci pro ně musí do mnohem vzdálenějšího, většího a pomalejšího skladu. Pomalejší je proto, že je mnohem větší a tak v něm déle trvá, než jim potřebnou věc přinesou. V tu chvíli se musí zastavit příchod trpaslíků s programem, kanceláře se zavřou nebo začnou odbavovat někoho jiného, a čeká se. Tohle zpoždění je vidět hlavně při spouštění nového programu, kdy si trpaslíci stěhují potřebné věci z toho velkého skladu, do toho malého, který je hned vedle dílny. Těch skladů je více než jen tyhle, ale tím vás nebudu zatěžovat.

 

Když trpaslíci dokončí nějakou dílčí operaci, tak hotový produkt, nebo polotovar, předají dále. Stejně jako v klasické dílně může výrobek skončit ve skladu, na autě, ve vlaku nebo jako vstupní produkt další dílenské operace, tak i tady se výsledek může uložit do paměti, poslat na grafickou kartu (na monitor), na tiskárnu, poslat na síť nebo použít pro další výpočet. Naštěstí jsou naši trpaslíci nejen rychlí, ale i přesní a tak se nestane, že by něco poslali jinam, než kam to patří.

 

V poslední době se objevily několika jádrové procesory. To si můžeme představit jako dvě, čtyři nebo osm dílen vedle sebe. Každá dělá svou práci a když se to sečte, tak pracují až osmkrát rychleji.

 

Když si to celé představíte, tak je to Celkem Parádní Úlet. Proto se taky procesorům říká CPU.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru