Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stojíš v dešti pod deštníkem

29. 03. 2012
1
4
981
Autor
paulo

Nech pršet lásku na svou hlavu.

Kdo nechce stát pod okapem
a bojí pocákat se blátem,
kdo se bojí, že bude mít rád,
těžko ten může milovat.

Stojíš tu v dešti pod deštníkem,
kůži chráníš pod pláštíkem,
láska prší na tvou hlavu,
bojíš se zmoknout, mít odvahu.

Být tak kapkou v dešti,
pršel bych na tvou tvář,
skanula by jako slza štěstí,
když láska uhnízdí se v nás.

Nastav ruce své dešti,
naber kapky plnou dlaň,
nezatínej stále pěsti,
lásku láskou,
prosím,
braň!


4 názory

maty_dio
03. 04. 2012
Dát tip
prosty pocet slabik dodava spad a rytmus basnenie podla schem je tvrda praca s matematikou ale nemusis ist vyslapanou cestou mozes sa uplne vymknut a zabudnut na techniku a dufat, ze nikomu nebudu vadit zadrhele poezia je tak krasne pocitova vec, ze niekedy sa clovek moze vykaslat na pravidla a prejde mu to aspon u niekoho kedze vdaka rozmanitosti, mame kazdy rad nieco ine ;0) krasny a slnecny tyzden prajem m.d.

Miroslawek
03. 04. 2012
Dát tip
maty_dio: Opravdu záleží na prostém počtu slabik? A proč je relevantní jejich délka?

Petr.II
30. 03. 2012
Dát tip
jo, *

maty_dio
29. 03. 2012
Dát tip
Krasny vecer, da capo: Metafora 'laska - dazd' je vdacna aj pouzitelna aj pouzivana per se. Mam tu mensi problem s viazanim rymov a ich nepravidelnostou. Nepravidelnost ako taka sa mi neprieci ak je konceptualne vhodna, ale z ohladu na nelubozvucnost nedobre rozpocitanych slabik mi tvoj versovy rozpocet nevyhovuje. Pri praci so standardnym viazanym versom doporucujem matematiku, pocitaj v kazdom riadku pocet slabik, ber do uvahy aj kratke aj dlhe a skus ich kombinovat a obmienat striedavo, ci podla inej klasickej schemy. Snazis sa o AABB AABB ABAB ABAB ale bohuzial 8998 9889 66(10)8 7787 uz z toho robi bordel vdaka nerovnomernemu poctu slabik. Dalsi sramot pocujem v nespravnych rymoch, nie je zaujimave pouzivat 'destnik - plastik' atd. Rymy su zaujimavejsie, ked kombinujes nie podstatne meno - podstatne meno este i rovnakeho rodu a padu, ale odlisne druhy slovnych tvarov. Ta kombinacia je vzdy zaujimavejsia, doda rymy iny raz aj istu sviznost. Napriklad v ryme dlan-bran ti to funguje dobre. Vela inspiracie a mnoho krasnych versov do buducna prajem. m.d.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru