Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Intertext

04. 05. 2012
2
1
917

Motto: "V labyrintech ulic, pod sešlou fasádou domů, jsou ukryty místnosti, bohaté komory. Navenek chudý, omšelý dům a uvnitř překypují pokoje třpytem lustrů a mihotáním zlatorůžových tapet.
A nebo prostá kuchyně. A ve spižírně je kastrůlek s bramborovým gulášem, v papíru kus maštěného škubánku a plecháček s cibulovou omáčkou. Na talířku je palička česneku a dvě malá, rudá a slaná rajčátka. V síťovce visí cibule. Na polici pár kompotů z angreštu a višní. A lahvička jahodového džemu. A balíček sirek. Svíčka, závaží ke kuchyňským vahám. Ošatka s motouzem a složený kus modrého balicího papíru. Pak v krabici od holandského kakaa je uschovaná lahvička s rumem. Na zemi je bednička s třemi velkými bramborami, půlka zelené hlávky a petržel a dvě mrkve z krechtu. Čtvrtka celeru. Plechová flaška s petrolejem. Na poličce je postaven mlýnek na mák, vedle je smotána prádelní šňůra a košíček s kolíčky. Dílem jsou dřevěné a pár je tu velkých, čirých, z předválečné umělé hmoty. A síto, a staré holiny. A pekáč na vážení kojenců. V bedničce starý vlček a dřevěný vlak. Hrst hliněných kuliček, červená, zelená, modrá, žlutá, stříbrná a jedna pozlacená kočičím zlatem a slídou. Malý kojenec, batole z lipového dřeva, v ústech rumělkový dudlík s magnetem. A láhve od mléka. Mýdlo s jelenem. Sáček sody. Šmolka v černém kalíšku. Lihový vařič s mosaznou nádržkou. Ocet. Pach hořčice a studených zdí.
A past na myši s kouskem zkamenělé slaniny. A láhev s pivem. V krabici od bonbonů staré cedníčky a alpaková lžička, kterou když se zamíchá čaj s citrónem, tak surově páchne. A v koutě na polici stojí měděný koníček, osiřelé těžítko, hrabe kopýtkem v prachu a pavučinách. Velí národu pavouků a stádečku sviněk. Někdy přijdou na návštěvu plechová žabka a kohout a společně se roztančí v šerém světle nového dne, jež se dere škvírou pod prahem, za skřípotu rezavých per a kalených pružin. A spřádají své železné sny, kde hlavní roli hrají ostré špóny a v houštinách bažanta křik.
Jsou však, notně zakonspirovány, též bohaté studnice hojnosti. Jeskyně v masivech domů, plné pokladů života. Komory nadité, pod zámkem, pod závorou. Na okénku mříž. Dlouhé řady vzácných kompotů, nakládané olivy. Velké flašky kyselých okurek, žárovka nade dveřmi je žlutě prosvěcuje. Každé to sklo je malá tůň."
Václav Kahuda, Veselá bída, s. 105-106


Ve spíži pobudu pro nudu

kříž z nohou

na klíně Kahudu

a čtu si.

Prý jablíčka rajská, malá a slaná...

Kdeže!

To z hnědých shnilotin smrdí tu věže!


1 názor

Petr.II
05. 05. 2012
Dát tip
*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru