Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Příběh mého života

04. 05. 2012
0
2
622
Autor
LajDee

"Takový je život" řekl klaun se slzami v očích a na tvář si namaloval úsměv...

 

Karty vylétly z klaunovy ruky vzhůru a za zvuku škodolibého smíchu se snesly zpět a dopadly na desku stolu. Všechny rubem na vrch krom jediné.
Oba muži na sebe pohlédli. Jeden se ptal, druhý se smál. Těžký vzduch ve stanu smíšený s pachem zvířat je i přes všechna ta léta tížil, škrábal v krku. Slabé světlo jedné ubohé lampy vykreslovalo jejich tváře. Klaunův krutý výraz se ztrácel pod líčidly, vystouplá brada se skrývala pod žlutými vlákny, jež také nahrazovaly jeho vlasy. Natrhnutý ret dobře skryl rudou barvou a stejně tak i jizvu na obočí. Jeho tvář tak hyzdil jen křivý několikrát zlomený nos.

„Pikové eso,“ zamumlal klaun skoro nevěřícně. Roztáhl rty do úsměvu, kterého bylo záhodno se bát, a dodal: „dáma,“ v očích mu přebíhaly jiskřičky a zhrdla opět vyklouzl onen škodolibý smích. Muž naproti němu v tichosti seděl dál. Prohlížel si onu kartu, jež mu měla mít osudnou. Dáma – pikové eso.

Muž se sesunul na židli. Přes jeho tvář přeběhl stín a pochybovačný úšklebek. Nevěřil kartám.

„Směješ se, Cizinče, ale pohleď…“ klaun namátkou vytáhnul z balíku karet jednu další a vyložil jí vedle pikového esa. „devítka srdcová, Cizinče, jezdec, cožpak to nevidíš?“ nahnul se přes stůl a dlouhým nehtem poklepal na tvář muže.

Výrazné lícní kosti, věrné čokoládové oči, kulatý obličej obklíčený mahagonově hnědým vlasy stáhnutými do culíku černou mašlí. Plné rty se kroutily do vřelého úsměvu.

„Nevidíš?“ opakoval klaun. „dvacet devět a jedna,“ klaun vytáhl další kartu z balíčku, aniž by se do něj podíval. „pikový král – Lilie, vždycky jsi byl ctnostný, ne?“ klaun se opět zasmál. „ctnostný a hlupák,“ pleskl dlaněmi o desku stolu. Muž naproti němu sebou cuknul. Mahagonové vlasy mu spadaly do obličeje. Mračil se a kousal si spodní ret.

„Co s tím?“ zeptal se nakonec, když klaunův smích utichl. „mám snad věřit tvým kartám? Hloupým obrázkům?“ máchl rukou, ale dřív než stihl karty smést ze stolu, zastavila ho klaunova ruka. Pevně ji stiskl a přitlačil na stůl.

„Věř si, čemu chceš, Jezdče,“ pohlédl mu do čokoládových očí. „ale karty nelžou,“ muž mu vytrhl ruku a vstal od stolu. „nikdy nelžou!“ zvolala za ním klaun a dal se znovu do smíchu.


2 názory

Ahoj Terezo, ten výjev má být hodně vážný a těžký, předpokládám. Vidím v tom snahu o dusivou atmosféru, ale bohužel ji trochu shazují chyby (gramatické, pravopisné) a přehnanost - mahagonové vlasy, čokoládové oči - s tím souvisí i smysl toho textu: má-li to být alegorie (a tou to hodně zavání: klaun, karty - to jsou silné symboly, ale snadno můžou sklouznout k otřepanosti), neměly by tam být tolik specifikující detaily, zvláště jedná-li se o tak krátký text. Dovedu si to představit jako úvod k nějaké povídce, kde by ten zvláštní muž byl nějakým výjimečným hrdinou. Má-li to zůstat jako krátký a silný text, chtělo by to nějakou pointu. Ať nejsem tolik negativní, ač jsou tvé popisy trochu kostrbaté, rozhodně nepíšeš beznadějně. Piš, tak jak můžeš a jak umíš, ale zkoušej zpracovávat méně vážná témata. Zkoušej popisovat třeba každodenní události, zkoušej je uchopit originálně. Lidé, kteří se učí kreslit, také nejdřív začínají od kamenů, zmačkaných utěrek a vlastního zápěstí.

StvN
05. 05. 2012
Dát tip
Cte se to dobre, ale priznam se, ze jsem nebyl schopen dat si dohromady celkovy obrazek. Tvari se to trochu jako absurdni scena, potiz je v tom, ze o neni jiste. Popisy v prvnim odstavci pusobi neobratne. Jinak na tvuj vek fajn psani.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru