Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TOLIK

17. 05. 2012
1
5
551

 

 

TOLIK

 

Tolik vzdechů

na řasách

nezvaně přespává

a zas oči přesvědčí

od vlídných snů

v měkkých tmách

je tolik bezpečí

 

 

Tolik vrstev

pod mořem

a po(s)tupně je nést

jen tak na zádech

prý váží jen tolik

kolik chcem

a kde stačí dech


5 názorů

a2a2a
20. 05. 2012
Dát tip
Chcem je velmi nečeské a nehezké, navíc v básni i zvukově tvrdé, také použité vyobrazení je roztříštěné, nejprve o očích, řasách a pak prudce a bez zjevné příčiny o moři, mimochodem ...obraz ...tolik vrstev pod mořem... je sám o sobě, nikoliv v kontextu té básně hodně zajímavý a dala by se na něm vystavět samostatná báseň. Také píšeš, že jde o volný verš a ono je to spíše smíšený či dokonce vázaný. Nicméně žádný průšvih to není, kladem je snaha o jakousi myšlenku, sdělení, zejména ve druhé sloce.

pejprdoll
18. 05. 2012
Dát tip
Súhlasím s Juno-m... trochu sa ti tá báseň vymkla z rúk, pretože v prvých troch veršoch je cítiť nejaký motív, potom v ďalších dvoch iný a aj v posledných dvoch veršoch prvej strofy je cítíť opäť motív, ktorý je odlišný od motívov z predchádzajúcih veršov. Sú to rôzne motívy, ktoré sú od seba významovo vzdialené, a nedáva to zmysle ani so slovom "tolik" - posledne 4 verše ... skús na nich ešte popracovať.. nie sú tak jasne vyjadrené a pochopiteľné. :) Druhá strofa mi potom v tomto smere príde celistvejšia, pretože motív mora - jeho hĺbok, rozdelených akoby na vrstvy a do toho pridaná akási aj myšlienka.. okej.. preto celistvejšie... tu by som si už potom vedela domyslieť aj pointu so slovom "tolik" .

díky za názor, ale podle mě to smysl má a o moři to fakt neni :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru