Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ona a její..život?

20. 05. 2012
0
5
586
Autor
evulajznik

Takový můj první výplod zde..:)

 

Stála tam s roztaženými křídly, rozběhla se a seskočila dolů z útesu…

Budík. Zvoní. Venku řvou ptáci a nejradši by vyskočila z postele a všechny je postřílela. A jí do toho hraje „Hey“ od Pixies  a každý ráno si říká, proč si tam dává zrovna tuhle, kterou má tak ráda, když se jí po pár ránech zhnusí, a za všechno může jen a jen její lenost. Je 6:00 ráno. Dalších 20 minut tráví přeřizováním budíku po pěti minutách za účelem si přispat, ve skutečnosti to slouží jen k prodloužení doby na smíření se s tím, že začíná další zatracenej den pokaždý stejně blbym a nepříjemnym ránem.

Poslední dobou je plná pesimismu. Všechno ji štve. Možná puberta, možná stupidita některých lidí, kteří ji obklopují. Občas má chuť se vším prásknout…a pak se vynoří ze svých pochmurných myšlenek a všemu tomu se zasměje.

A zase nestíhá autobus. Zase přijde pozdě do školy, a takhle se to skoro každý den opakuje. Těší se na své kamarády a na nezastavitelné záchvaty smíchu. Cestou ze školy potká pár známých tváří…Bez sluchátek by to byla hrozná nuda, bez hudby už ani krok. Každý den se snaží venku zpozorovat něco neobvyklého, jakoby chtěla vnímat svět jinýma očima.

Pustí si Detaily, Márdi jí vždycky zvedne náladu. A z každého každičkého slova, toho detailu v textu, který až nepochopitelně přesně vystihuje situaci, pocity a všechno, má najednou hroznou radost a vtiskne jí úsměv do tváře. Už chce na další koncert. Alkohol do krve a nechat se unést tou genialitou.

Už je skoro doma, v hlavě se jí přemítají předsevzetí, co dnes udělá…V duchu se zasměje a moc dobře ví, jak zas tenhle den stráví. Nijak. Tolik promrhaného času. Chce začít jinak.

Dá si ledovou sprchu a u toho si nezapomene prozpěvovat Dezolát. Usne rychle.

Sny si moc nepamatuje, jen občas se probudí se slzami v očích. Chtěla by tolik věcí změnit, přetočit čas a všechno vrátit. Nechce o tom už s nikým mluvit. Snaží se na to zapomínat a žít. Je na sebe naštvaná, na svůj nudný život. Hlavu jí plní další předsevzetí a tolik touží po nějakém zásadním zlomu.

A potom si řekne, že nic není tak zlé jak vypadá, vzpomene si na tu osobu, co jí dělá šťastnou a ponoří se do krásných myšlenek.

 

 


5 názorů

Janina6
24. 05. 2012
Dát tip
Líbí se mi, jak jsi dobře vystihla zmatky v duši puberťáka. Takové to "od zdi ke zdi", jednou deprese, podruhé naprosté nadšení. To je fajn. Vadí mi některé neobratnosti, zkus si třeba nahlas přečíst "po pár ránech". "Prodloužení doby na smíření se" taky nepůsobí dobře - obecně se nedoporučuje hromadit u sebe víc podstatných jmen slovesných, které dělají z textu "neživou úředničinu". "V hlavě se jí přemítají předsevzetí" - říká se "přemítat o něčem", ne "přemítat se". Místy používáš hodně známá až "omletá" spojení, jako "vnímat svět jinýma očima", "vtiskne jí úsměv do tváře" - chtělo by to trochu originality v tom, jak věci vyjádříš.

evulajznik
23. 05. 2012
Dát tip
Děkuji, jinak souhlasím, taky mi ta část přijde trochu překombinovaná, jak si to tak zpětně pročítám. Jinak jsem tak trochu vycházela ze svého života, tím to asi bude:)

Myslím, že je to spíš miniatura než povídka. Možná medailonek postavy. V takhle krátkém textu je třeba vážit jaždé slovo, např. tady: "ve skutečnosti to slouží jen k prodloužení doby na smíření se s tím, že začíná další zatracenej den pokaždý stejně blbym a nepříjemnym ránem." mi to přijde zbytečně upovídané,prodloužení, smíření a nakupení přívlastků příliš z pomaluje, při tom jde o relativně krátký časový úsek.. Ale jinak je vidět, že se umíš dobře vyjadřovat a text působí reálně, uvěřitelně.

evulajznik
20. 05. 2012
Dát tip
Děkuji za názor..:) hádat se určitě nebudu, bylo to narychlo napsané a nijak nepromyšlené, jen tak co mě napadlo..:) Jinak Pixies jsou fajn, to ano. :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru