Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

poetická netiketa anebo jak konstruktivně podpořit autory soudobé poezie v internetu

23. 05. 2012
1
2
628
Autor
Nečech

Co pro Vás znamená být kritický
a zároveň konstruktivní čtenář?

Myslíte si, že rozumíte poezii,
protože jste sečtělý (/á) a máte široký pře- nebo rozhled,
nebo protože hluboce prociťujete každou psanou slabiku?

Musíte nyní rozlišovat čtyři případy:

1. Čtete soudobou báseň, která se Vám líbí a rozumíte jí. Proč se Vám líbí? Dejte autorovi (/ce) zpětnou vazbu, stiskněte príslušný like button a když mu (/jí) velmi fandíte, kupte si od něj (/ní) knihu / tričko / escort service / cokoliv.

2. Čtete soudobou báseň, která se Vám nelíbí, ale rozumíte jí. Proč se Vám nelíbí? Dejte autorovi (/ce) zpětnou vazbu, ale ovládněte se! Autoři všech věkových kategorii mají křehké dušičky, tak jim neubližujte zbytečně, ani z "výchovných" důvodů. Uvědomte si, že Vaše vlastní tvorba zpravidla není o nic lepší. Zhluboka se nadechněte a pocítíte-li, že nemáte v sobě sílu ovládnout Vaše negativní emoce, tak jakoukoli kritiku radši zanechte (nebo přinejmenším odložte do chvíle, kdy budete v pohodě). Případně stiskněte příslušný don't like button.

3. Čtete soudobou báseň, která se Vám líbí, ale nerozumíte jí. Stiskněte příslušný like button. Můžete se i někoho zeptat, kdo textu rozumí, aby Vám ho vysvětlil (/a). Případně se zeptejte přímo autora (/ku), ale nikdo Vám nezaručí, že právě on (/a) textu rozumí nejlépe.

4. Čtete soudobou báseň, která se Vám nelíbí a nerozumíte jí. Prosím Vás pěkně, raději mlčte! A zapomeňte na to. Případně stiskněte příslušný don't like button.

Konstruktivní kritika znamená v zásadě
-neventilovat negativní emoce, ale snažit se pomáhat autorovi (/ce)
-neomezit se v roli kritického čtenáře na používání like button / don't like button nebo jinou formu povrchního hodnocení (např. korekturu pravopisu).

Praha, dne 22. května 2012
Bořislav Nečech


2 názory

Nečech
06. 06. 2012
Dát tip
myslis? a jak to lze zmenit?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru