Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Škola mě naučila vše: lhát i falšovat

04. 06. 2012
1
8
1289
Autor
Blackwish

Fejeton o škole, byl zveřejněný v Mladé frontě dnes! :)

 

Nikdy jsem neměla ráda školu. Seděla jsem v lavici a snila o světě tam venku. Nezajímalo mě, kdy se narodil Karel IV, kdy umřel Jiří Wolker ani co řekl Sokrates, natožpak matematické vzorečky, dle mého v životě nepoužitelné. Chtěla jsem vědět, jak se rodí děti, jak si založit účet v bance, jak si vybrat správné zaměstnání, jaké přípravky se používají na umývání podlah. Chtěla jsem, aby mě škola naučila žít, ne vědět - nebo spíš tvářit se, že vím. Nikdy jsem nepochopila, a nechápu dosud, proč se člověk musí nazpaměť učit věci, které ho nezajímají a o nichž ví, že je ve svém praktickém životě nepoužije. Natož aby si je všechny pamatoval! Přemýšlela jsem nad tím, proč se mám trápit s výpočty, když existují kalkulačky, proč psát spávně měkké a tvrdé Y/I, když tomu stejně všichni rozumějí, proč se učit letopočty, když je všechno v knihách nebo na internetu, proč rozebírat obrazy, které se mi nelíbí. A aby toho nebylo málo, existují i domácí úkoly. Chtěla jsem běhat venku a objevovat svět, poznat nové lidi a navázat nové vztahy, a místo toho jsem seděla doma a učila se, jak bylo vynalezeno auto. Jak ho použít jsem se ale už nenaučila.

Uplynulo pár let a já jsem zjistila, jak strašně jsem se mýlila. Škola mě totiž naučila všemu, co budu v praktickém životě potřebovat: lhát, vymýšlet si, vymlouvat se, zapírat, podvádětí, falšovat podpisy, usnout při nadměrném hluku. A to je přece právě to, co dnešní člověk v České republice potřebuje, aby se někým stal. Přinejmenším ve vrcholné politice, nebo snad ne?

 

 


8 názorů

Janina6
09. 06. 2012
Dát tip
Ono to není hloupé, spíš pohodlné. Kdyby si autorka trochu namáhala hlavu, určitě by přišla na to, že s takovým přístupem by mohla přece škrtnout úplně všechny školní předměty, nejen matematiku! Protože proč se učit třeba fyziku nebo chemii, když ji zajímá jen to, čím má umývat podlahu? :-) A proč se učit biologii nebo historii...? a tak dál, a tak dál. A když si člověk takhle představuje, nakonec dojde ke zjištění, že ono v těch předmětech asi nepůjde jen o "nacpání dat do hlavy", ale o poznání, o pochopení rozmanitosti světa, o alespoň zlomeček představy, co všechno existuje a proč a jakým způsobem... A třeba zrovna ta nenáviděná matika z nás nechce udělat chodící kalkulačky, ale trénovat ten pohodlnej mozek, rozvíjet myšlení, logiku, představivost, schopnost hledat řešení... věci, které jsou pro život důležité, aspoň pro takový život, který má vyšší cíle, než jenom zajistit si kus žvance a přežít. "Běhat venku a objevovat svět" je strašně fajn, ale tím způsobem to jde velice pomalu a život by ti na to nestačil. Takže knížky se ti snaží ušetřit aspoň nějaké to běhání. Samozřejmě zjednodušuju, za což se omlouvám - ale ty zjednodušuješ taky, a moc. Jiná věc je, jak konkrétní škola a hlavně konkrétní učitel dokáže tyhle ideály naplňovat - a tam jsou velké rozdíly. Jsem taky proti nesmyslnému biflování. Většinou ho vyžaduje takový učitel, který nedokáže právě to podstatné - učit děti přemýšlet. Jinak chci říct, že s některými jednotlivostmi v textu se dá určitě souhlasit - nedá se to ale zobecňovat. Třeba podvádět a lhát se bohužel většinou učíme mnohem dřív, než otevřeme školní vrata - v rodině a nejbližším okolí.

Lucie-at
08. 06. 2012
Dát tip
hm. na tom je zářně vidět, v jakém stavu se tento deník nachází. jeho redaktoři neumí pravopis a zveřejní text který se snad zalíbí lidem kteří nejdou do hloubky a rádi si plivnou na dnešní politiku. svojí úrovní snad stvořeno pro čtenáře, na kterého mf cílí :)

Godfrey
08. 06. 2012
Dát tip
Na fejeton tam vidím nějak málo nadsázky a hravosti. Just sayin'.

Makrelka
06. 06. 2012
Dát tip
Fejeton plný pesimismu a naříkání. Přesto mě zaujal a v mnohém souhlasím. Chtělo by to rozhodně víc vtipu. Uveřejněno v MF? MF je pro mne zosobněním lháře.

Metta
04. 06. 2012
Dát tip
až na ten poslední odstavec mi to tak hloupé nepřijde -podobné pocity přepadnou čas od času asi každého studenta, hlavně před zkouškami či maturitou, proč si je nepřiznat.. ale jinak mi to přijde hrozně tendenční a povrchní, plné polopravd - jistě jsou mezi tvými spolužáky tací, kteří mají o nějaký obor hlubší zájem a v učební látce vidí i něco víc než otravu...je třeba mít štěstí i na motivujícího učitele určitě znáš filmy jako Skola základ života a cesta do hlubin študákovy duše - zkus popřemýšlet, v čem se ten filmový protest studentů a tvůj fejeton liší poslední odstavec beru jako ironii a nadsázku ale nic z toho jsem se ve škole nenaučila a v praktické životě nepoužívám...přesto jsem se někým stala jj, blahopřeju k uveřejnění v MF, i když...no nic, na to časem přijdeš

StvN
04. 06. 2012
Dát tip
Od zakladu hloupe.

hynajs
04. 06. 2012
Dát tip
strašné

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru