Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vypadá to jako skládka- jsou to Čechy, domov můj

12. 06. 2012
0
3
505
Autor
mikik

 

„A to je ta krásná země..“ To jsou jedny z posledních slov naší státní hymny. Ale co dělá naši zemi tak krásnou? Jsou to lidé nebo města? Je to vláda nebo umělci, kteří nás reprezentují za hranicemi? Ne, je to příroda. Voňavé lesy, zelené louky, zurčící řeky a čisté životní prostředí. Již od pradávna si lidé zakládali na zdravém životním prostředí, které udržovali pro sebe a své děti. Tak proč se poslední dobou stále mluví o naší zemi jako o skládce? Není to jen německým odpadem, který je k nám stále často převážen.

V první řadě si za to můžeme my všichni. Lidé, říkající si vlastenci, zuřivě fandí při hokeji, doprovázejí naše fotbalisty na světové šampionáty, se nezabývají základní věcí, která nám dává život. Naše příroda. Proč ji nehájí s takovým zápalem, který projeví třeba při nespravedlivé penaltě? Proč nedají své peníze, utracené při volání do různých televizních anket a soutěží, do vysazování nových stromů?

Mnoho lidí nadává na ovzduší ve městě, ale proč si kácejí i poslední keře, které jim tu zbyly? Raději si místo nich staví rozsáhlá nákupní centra. Děti si místo do parku chodí hrát počítačové hry. Ve škole se vychloubají, kdo byl déle na internetu, nebo si déle chatoval. Skoro jako by se bály říct, že byly na výletě v lese. I popularita prázdninových táborů upadá. Děti raději sedí u televize nebo u počítače.

A jak to vypadá, když se nakonec odhodlají? Stále častěji je viděn obrázek rodiny, která po nedělním obědě v lese nechá poházené odpadky všude kolem.

Řeknete si, jedna rodina to nespraví. Ale mnoho rodin tvoří celý národ.

Plasty se rozkládají více než sto let. My už tu za sto let nebudeme, ale budou to naše děti a vnuci, kdo za to jednou zaplatí. Nemyslíte si, že jim bude chybět pohled na veverku skotačící po zeleném lese? Nebo na pár leknínů pohupujících se po vlnách průzračného jezera?

Každý z nás tenhle pohled zná, ale co uděláme pro to, abychom nebyli poslední, kdo tuto možnost měl?

Naši zemi přece musíme bránit, aby byla stále jedinečná. A aby to opravdu byla ta krásná země.


3 názory

mikik
15. 06. 2012
Dát tip
Pak jsem víc než spokojena:-) Díky:-)

Petrusha
13. 06. 2012
Dát tip
toto veru s fejetonom veľa spoločné nemá ...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru