Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dotyky světů

20. 01. 2002
0
0
1177
Autor
Jarohost

tohle dílko vzniklo po seznámení se s člověkem naprosto vymykajícím se běžnému životu,opovrhujícím vším, co život přináši. V jeho světě je jen moc a peníze...vlastně byly....

 

Loňského jara plného krásných květů

náhodně došlo ke dotyků dvou světů.

Jeden je plný slunce, barevný,

ten druhý temný, nájemný.

 

Ten první zná lásku, však musí si ji zasloužit

druhý si ji lehce koupí, nač se pro ni usoužit.

S rozbřeskem rána prvému ptáci zpívají

do práce však spěchá, slitování s ním nemají.

V peřince si hoví ten z druhého světa

po shonu, dřině, pachtění…veta.

 

Prvého se nikdo neptá

máš či nemáš…před šéfem se šeptá.

Druhý velí, je sám svým pánem

domů přichází až nad ránem.

 

Oba jedno mají společné

vše zkysnout může, jak víno jablečné.

Chce ten první druhým se stát?

jen od života brát – nic nedávat?

 

Každý svou nebezpečnou sílu má

a že je to tak, víme jen my dva.

Ten první jen před životem smeká

druhý se směje prvnímu a jen smrt ho leká.

 

Světy se dotkly, zajiskřily,

meteorů roj nebesa pohltily.

Na čí svět padají, koho raní?

Jen toho, kdo srdce má místo zbraní.

 

Vesmír bez hranic, nekonečný

dva náhodné světy mají kus cesty společný?

Ne, tak to není….

vše se odehrává jen v našem snění.

A dotyky světů a cest….

přes bránu přátelství mohou se snést.

           
Jarohost
26. 01. 2002
Dát tip
Pomíjivé je všechno, a jestli máš dojem, že jsem naivní...tak jsem byla, jo do té doby, než jsem poznala tohohle člověka. Kalich hořkosti jsem si vypila hodněkrát...a máš pravdu, musela jsem změnit myšlení a snažit se pochopit. Ale oni se chápat asi nedají. A věř, nebylo jednoduché trošku ho zkrotit..asi jako divokého koně. Problém je v tom, že ale musí chtít oni. A i tak není opravdu záruka v převýchovu. Tohle všechno vím. Já miluji lidi...a stojí mi zato podat ruku i když se třeba spálím, nebo mi ji někdo utrhne. Neboj, nemyslím, že jsem nějaký Apoštol..ne a taky mi už není dávno dvacet, třicet ani čtyřicet....ale stále mi za to stojí každý a to je ta víra...že snad se to podaří.

Erwin
25. 01. 2002
Dát tip
Tohe "lidské pojetí" se často nevyplácí, ber to tak. Nemůžeš s ním bojovat svými zbraněmi, musíš použít ty jeho a v tu chvíli se stáváš stejně nízkým...?Řekněme raději jiným. Víra...ta nikdy neumírá, že...myslím, že b tom si mě nepochopia správně, já věřím, že "víra tvá tě uzdraví"...ale to oblíbené "on do mne kamenem já do něho chebem" není moje krédo... Otázkou zůstává na jak dlouho se ti podařilo ho pozměnit a zda mu to vyhovuje. Snad ano, ale to ty nemžeš s určitostí vědět, nikdo nikdy neodhaluje na 100% své motivy a své pocity. Snad jsem moc skeptickej, možná jo. Pochop, já neznám pozadí tvé básně a můžu jí hodnotit tak jak leží...a tak jsem jí zhodnotil. To je celé!:) PS. Slovo láska je dosti pomíjivé...ale budiž!:)

Jarohost
24. 01. 2002
Dát tip
Viděls to jako nezaujatý čtenář. Posoudil svým rozumem.Já jsem laik, nevím nic o psaní básní, já se s takový člověkem seznámila...s tím z druhého světa,žil jen v noci, ve dne spal,bral drogy..a slovo láska neznal.Rok mi dalo práci spojovat ty dva životy..jak říkáš bílý a černý....a byla to brána přátelství..která dokázala naučit ho v noci spát..a ve dne se radovat ze života..a nemáš pravdu v tom, že v tom není víra. Jedině víra v člověka mi pomohla pochopit a pomoct. Nemávej rukou, že je to blbost..a každý sám strůjcem svého štěstí a potažmo života...vše kolem nás tvoří charakter, názor a poznání. Ber to tak. Lidsky:o)))))

Erwin
20. 01. 2002
Dát tip
...nektere rymy mi prijdou genialni, jine...jsou hodne hodne ubohe...na me je to az moc uhlazene, ale jinak je to c necem opravdu dobre...nicmene taky dost cernobile a hlavne...clovek co nicemu neveri, neveri ani ve vlastni smrt...pozor na to...osobne si myslim, ze na co neverim neexistuje, ale jasne, je to moc odvazna uvaha...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru