Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Americká základna - Kapitola 4 - Konec samotářství

04. 09. 2012
1
1
425

 

Konec samotářství

 

Je 28. březen 2003. Je otázka, jestli to datum má něco společného s Jakubovými narozeninami, ale spíše to bude náhoda.

Jakub měl dosud postranní dveře své cely zamčené a vyhovovalo mu to. Dnes se však tento stereotyp měl změnit. Jakub slyšel klíč v zámku dveří na levé straně z pohledu od kamery na vstup. Přišel jemu neznámý muž a představil mu Marka, který se měl stát jeho sousedem. Muž však v zápětí odešel a Marek se též uchýlil do svého pokoje.

Když se to stalo, byly asi čtyři hodiny. Kamery běžely takřka do sedmi, pak se v obou pokojích vyply. Možná si někdo řekl, že to nikam nepovede, pomyslil si Jakub, ale bylo mu to podezřelé. Vyčkával další hodinu, než se rozhodl zaklepat na dveře Markovy cely. Následoval pokyn ke vstupu.

Marek seděl za počítačem, přerušil aktuální činnost a pohlédl na Jakuba. Začali spolu krátký rozhovor, který Jakub po chvíli přerušil neočekávanou otázkou:

,,Mluvíš česky?”

,,Jo,” odpověděl Marek podvědomě. Svůj rodný jazyk si moc dobře nepamatoval.

Konverzace pokračovala v angličtině, ale už se trochu změnilo téma. Jakub si s Markem začínal docela dobře rozumět.

Marek byl podobně starý jako Jakub, ale dostal se na základnu již o dva roky dřív. Tenkrát mu byly tři roky a nikdo by se nedivil, kdyby Jakubově otázce ,,Mluvíš česky?” ani neporozuměl. Další rozbor jeho osobnosti necháme na příběhu, řekneme jen, že nikterak nevystupoval z průměru. Dlouhou dobu byl v cele, kde měl kontakt se třemi dalšími lidmi, ale ukázal se být introvertem a zbylí tři ho spíše ignorovali. Možná proto se ho výzkumníci rozhodli spojit se samotářským Jakubem.


1 názor

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru