Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

JÁ TĚ VIDÍM!

03. 09. 2012
15
33
1419
Autor
NaNov2

 

Pachatele mi přivedli už před pár hodinami. Nedopustil se žádného závažného činu a nezpůsobil jím ani velkou škodu. Ale i „malé“ věci se musí vyšetřit, řádně zadokumentovat, a postoupit státnímu zástupci. A ten očekává, že svou práci odvedeme dobře. Tím spíš u takové banality, jakou je vloupání do rekreační chaty někde v lese. Složité a náročné vyšetřování se předpokládá u závažných trestných činů. Stejně tak jako „neústupnost“ pachatele. V jakési přímé úměře… čím závažnější skutek, tím víc pachatel zapírá. Tenhle zapíral jako masový vrah. Po třech hodinách výslechu jsem z něj dostala jen to, že máma je Mária, a že má hlad.
     U výslechu seděl i mladý policista. Vzhledem k tomu, že mu ještě osychal inkoust na služebním průkazu, dostala jsem ho „k ruce“. Velitel ho pověřil úkolem hlídat pachatele a současně poslouchat, aby se něčemu přiučil. Téměř každý novic se ale domnívá, že náslechem u služebně staršího kolegy se nic nenaučí, takže stejně neposlouchá. Kdyby se pachatel zachoval nestandardně, zareaguje buď nepřiměřeně nebo vůbec. Pro služebně staršího je tedy takový nováček břemeno navíc. A čím sebevědomější, tím je to břemeno těžší. Tenhle měl sebevědomí víc než já po deseti letech služby. Jeho nepokrytě otrávený výraz mi práci zrovna neulehčoval.
     Navíc se blížilo poledne. Měla jsem oběd smluvený s technikem, a pramalou chuť si ho nechat ujít. Technik byl můj kamarád, a moc možností společně poobědvat jsme nemívali. Usoudila jsem, že musí i on přispět svou troškou do mlýna, protože jinak bude obědvat sám. Zvedla jsem tedy telefon a velmi oficiálně ho požádala, aby přišel do mé kanceláře.
„Co máš?“ nakoukl za chvíli do dveří.
„Prosím tě, mohl bys narychlo udělat tady pánovy boty? Myslím, že tam byly vykopnuté dveře, a nějakou stopu jsi z nich sejmul.“
„Ale jó,“ prohlásil otráveně a pachatele vyzval, aby se vyzul.
„Udělám ti kontrolní otisky, a pošlu to na trasologii k porovnání. Teď ti dám jen předběžné vyjádření, stačí?“ zeptal se mě, popadl boty a vyrazil ke dveřím, které za sebou zabouchl, aby je vzápětí znovu otevřel.
„Já tě vidím!“ houkl na mě lehce výhružně.
„Já tebe taky,“ odsekla jsem a pokračovala v otázkách, které jsem už zopakovala za ty tři hodiny několikrát. Za patnáct minut zazvonil telefon.
„Slyším!“ zařvala jsem do něj, a chvíli poslouchala.
„Jo, takhle předběžně mi to stačí. Díky. Ozvu se ti hned, jak to tu dodělám,“ ukončila jsem hovor a obrátila se na pachatele.
„Myslím, že je vám to jasné. Tak už to nebudeme protahovat, co vy na to? Nejste tu poprvé, tak víte, že přiznání je polehčující okolnost, že?“
Neprotahovali jsme. Ke skutku se viník doznal, popsal způsob provedení, vyjmenoval odcizené věci. Protokolovala jsem rychle, a těšila se na oběd. Pachatele jsem po provedení výslechu propustila, a mladému přihlížejícímu nováčkovi jsem zavelela k odchodu přesně ve chvíli, kdy přišel technik.
„Můžete mi říct, proč jste se tady s ním tři hodiny tak párala, když jste mohla ty boty udělat rovnou? To já bych se s ním teda tak nemazal,“ zhodnotil mé snažení náš nováček.
„Protože měla prd, a ne boty. Pojď s náma na oběd, já ti to vysvětlím,“ odpověděl mu technik za mě.
A pak mu u guláše vysvětloval, že když nic nemáme, tak zariskujeme. Ne vždycky, protože u každého pachatele to nejde. Trošku si ho musíme napřed při výslechu „ohmatat“, odhadnout, jestli má smysl to zkoušet.
„Takže vy jste žádnou trasologickou stopu neměli?“ zeptal se.
„A kde bysme ji tak asi vzali, ty chytrej?! Copak se z takovejch dveří dá něco sejmout? A i kdyby… z těch jeho botiček, s naprosto hladkou podrážkou, bych nikdy kontrolní otisk, použitelnej k individuální identifikaci, nesejmul. Maximálně velikost bot bych snad ztotožnil. A to je, kamaráde, pro soud hodně málo,“ odpověděl technik, a zakousl se s chutí do čerstvého chleba. Dál jsme jedli mlčky, jen náš „mladej“ spíš zadumaně přežvykoval, aniž by příliš věděl, co vlastně jí.
„A můžu se ještě na něco zeptat?“ osmělil se, když objednal jakési nealkoholické pivo, protože normální jsme si ještě dát nemohli.
„Kliďánko, co vím, to ti povím,“ odpověděl technik, a s lehkým odporem si přihnul. Tohle „nepivo“ neměl rád, ale zapíjet guláš růžovou limonádou mu připadalo hodně pitomé.
„Co mělo znamenat to vaše Já tě vidím?“
„No, to máš jednoduchý. Tenhle fígl je starej jako vyšetřování samo. A nejspíš ho už mockrát v odbornejch knihách popsali nějaký chytrý hlavy. Ale tady kolegyně tu podstatu jednou vysvětlila tak skvěle, že se to „úsloví“ mezi náma uchytilo. Že to je tak, jako to bylo s jejíma děckama, když byly ještě špunti. Taky jim pořád nemohla stát za zadnicí. Ale brzo zjistila, že když na ně nevidí, a jsou podezřele dlouho potichu, tak skoro jistě něco nekalého provádějí. Pak už je ani nehledala a nezjišťovala. Stačilo výhružně zavolat „Já tě vidím!“ Děcka časem nabyly dojem, že ona vidí až za roh a ví všechno. Takže nemá smysl zapírat. A ten princip je vlastně stejnej. Pachatel musí nabýt dojem, že všechno víme, a proto je zbytečný s náma hrát zdlouhavý hry,“ odpověděl mu technik, rychle jsme dopili, a vydali se za svým. Protože vykradená chata v lese nebyla ten den to jediné, co by nás trápilo.   

 

      Uplynula spousta let, a já už nesloužila. Zato jsem dlouho byla milenkou ženatého pána. Milenkou vděčnou za společné chvíle, ničeho nežádající. Když se jeho manželství rozklížilo do rozvodu, všichni v našem okolí očekávali, že svůj utajený milenecký vztah změníme ve veřejný. Jen já jsem cítila, že si můj milý s nově nabytou svobodou vlastně vůbec neví rady. Jeho ješitnosti silně lahodil pocit, že se stal žádanou komoditou. Hodně inteligentní a poměrně pohledný mužský, se slušným příjmem i šikovnýma rukama v domácnosti, snášející na rodinné hnízdo. Která by ho nechtěla? A tak vyhlásil jakýsi konkurs, jehož jsem se stala účastnicí bez přihlášky. Ale také bez velkých nadějí na úspěch. Protože čím po několika letech oslníte? Stabilitou vztahu? Jistotou, že si máte stále o čem povídat? Že vaše názory jsou v mnohém totožné, ale současně natolik svébytné, že toho druhého stále oslovují a přinášejí mu nové pohledy? To je příliš málo pro někoho, kdo čeká pád nebes. Tak mě ani moc nepřekvapilo, když jsem ho zahlédla, jak vyprovází na autobus jinou ženu. Za pár dnů přišel v běžném termínu na naši obvyklou schůzku, a já jsem chvíli čekala. Snad na doznání. Nekonalo se, a tak jsem spustila monolog. Co všechno vím. Lhala jsem, jako když tiskne. Nevěděla jsem nic, jen odhadovala. Ale stačilo to.
V okamžiku se mi zbortil svět. To se stává, když člověk miluje. I přes vážnost té chvíle mi to ale zacukalo koutky úst. Byla jsem totiž v obrovském pokušení říct: „Já tě vidím!“
 


 


33 názorů

NaNov2
01. 12. 2012
Dát tip

Kočkodan: ... a já doufám, že víš, jak ráda tě tu viděla :o)


Kočkodan
01. 12. 2012
Dát tip

A ty ted vidís,ze jsem cetl i tohle tvé dílko. :-)


NaNov2
26. 09. 2012
Dát tip
Štírka: Děkuji, že jsi přišla... udělalo mi to radost :o)

Štírka
26. 09. 2012
Dát tip
Nadi, díky za počtení... je to jak z krimi seriálu, který ještě nikdo nenatočil... Závěr je náročnej... pro toho, kdo jej zažil... t*

NaNov2
18. 09. 2012
Dát tip
Prohnily: Jen pro doplnění – u toho technika: Stěží je možno za této situace před pachatelem něco rozebírat – pak stačí náznak, abychom si rozuměli, že jeden jak druhý víme, o co jde a co po sobě chceme. Jemu stačí tohle prohodit, já mu to odkývám, a on se tak ujistí, že mi dobře rozuměl, jaká „hra“ se hraje. Jinak to „překlopení“ do osobní roviny… to je můj už skoro zvyk, který některým čtenářům vyhovuje a některým je vyloženě proti srsti. Mně to zatím takhle sedí (neříkám, že u všeho, a že taky vždy bude), protože žiju jen jeden život a vše se mi v něm nějak „prolíná“.

NaNov2
18. 09. 2012
Dát tip
Tangens-Omega36: Guláš v interpunkci mám, a musím si to dát do pořádku (ostatně nejen tady). Pokud se týká možné reality vyšetřování zloděje, jsem v ní zběhlejší než v gramatice. Jak zatlouká chytrý a zkušený a jak hloupý a nezkušený, reálně znám. Ze záporáků nedělám sraby… nicméně pochopím-li, že je někdo hlupák (který „sežere“ cokoliv, nebo si třeba neodůvodněným pocitem vlastní chytrosti sám naběhne), jeho hloupost proti němu obrátím. Ostatně (to už jen pro dokreslení) ani zkušený a chytrý kriminálník vždy nezapírá – je to různé a nikdy bych nepaušalizovala. Mnozí skutečně chytří poznají, kde na ně člověk má (a tam to klidně „položí“, protože vědí, že jejich doznání jim už neublíží ale spíš prospěje) a kde na ně člověk ten „pušný prach“ nemá (a tam budou zapírat až na dřeň). Ale hlavně je to o osobnosti každého jednotlivého pachatele stejně jako o okolnostech konkrétního případu. Nikdy bych ze záporáků nedělala sraby – jsou to vždy „protivníci“, které se nevyplácí podcenit.

prohnily
16. 09. 2012
Dát tip
Povedené, lepší než SRAZ, i dialogy jsou dobré; škoda toho přerodu do osobní roviny v poslední části. V textu je i značný nepoměr, první část je vlastně úvod, vysvětlení "já tě vidím" a je tedy značně nešťastné, že je několikrát delší než střed a závěr povídky dohromady. A vůbec jsem tedy nepochopil, proč ten technik zakřičel "Já tě vidím.", u té matky i v pointě to chápu, ale u technika to nedává smysl. Ale celkově fajn.

NaNov2
05. 09. 2012
Dát tip
guy: Vždyť jsem říkala, že se snažím pilně to cvičit :o) Děkuju :o))

guy
05. 09. 2012
Dát tip
aha, tak tohle je jedna z ukázek tréninku na ty konce .. mám na mysli ten poslední odstavec :-)

NaNov2
05. 09. 2012
Dát tip
8hanka: Nic mě netěší víc, než když se k mé vyprávěnce někdo i vrátí... tedy možná něco srovnatelně... že ji čte i pozorně, že u toho "nechvátá". Ty mi dopřáváš tenhle pocit... a za tenhle dárek ti moc děkuji (má to pro mě větší cenu, než si myslíš... a než dávám najevo :o))

NaNov2
05. 09. 2012
Dát tip
Květoň Zahájský: Nenech se mýlit, i u nás hodně dobře a taky převážně funguje systém "hodný polda + zlý polda". Vždycky je to o situaci a taky o "nátuře", znalostech a zkušenostech podezřelého. Když jsem já byla u výslechu jako podezřelá, tak se to těmi "zlými" kolem jen hemžilo. Čekala jsem na příchod "hodného"... a nic! Nejspíš usoudili, že to v mém případě nemá smysl. Ne že by se na mě nedalo po dobrém. To spíš naopak. Jenže systém "hodný-zlý" znám a očekávám... a cílem je "rozhodit", ne dodat očekávanou stabilitu :o))))) Děkuji :o)

NaNov2
05. 09. 2012
Dát tip
gabi: Děkuji ti za návštěvu... a asi je zbytečné, abych nějak moc ta má "propojení" komentovala... tobě je zbytečné říkat, že mi to připadá přirozené, protože život se mi takový zdá. Nic v něm není "samo o sobě", všechno nějak souvisí, i když třeba jen tím, že na základě jedné zkušenosti posuzujeme druhou... ale je to víc, život je tisíc v jednom :o)))

8hanka
04. 09. 2012
Dát tip
čítala som už niekoľkokrát a stále viac sa mi páči... podobne ako gabi mam rada Tvoje prepojenia zdanlivo "od veci" do skveleho celku ... vonku svieti slnko, take nieco na klavesnici nemam, tak posielam "len" *********

Zatímco v Americe funguje systém "hodný polda + zlý polda", u nás jsou populární role "děd Vševěd + hloupý Honza". ((-: Skvělé a poučné.

gabi
04. 09. 2012
Dát tip
ako som už spomínala, mám rada tieto tvoje prepojenia, dva v jednom *

NaNov2
04. 09. 2012
Dát tip
aleš-novák: Ono už se to tu ale objevilo :o) (Podrobně v prologu k dílku Láska je katedrála, 25.11.2011)

NaNov2
04. 09. 2012
Dát tip
Petr: No, vypadalo to asi krkolomně… ale mě někdy ty „krkolomnosti“ prostě napadnou, a zdánlivě nesouvisející se mi vybaví "pospolu" :o)))

NaNov2
04. 09. 2012
Dát tip
srozumeni: Venku hvězdy nevidět… jen zima jak v márnici… a od tebe spousta hřejivých hvězd :o) Děkuji!

NaNov2
04. 09. 2012
Dát tip
baaba: Díky!!!! Jak chutnej nevím, ale moc děkuji za moudrou radu - nesolím, nepepřím ani kečup nepřidávám :o)

NaNov2
04. 09. 2012
Dát tip
Anděl: Vítám tě u sebe… a jak jsem pochopila z tvého komentáře nejsi u mne poprvé, což mne těší :o))

NaNov2
04. 09. 2012
Dát tip
R.L.: Děkuji za milý komentář. Že se všem nezavděčím? Nevím, jestli se chci „zavděčovat“ vždy a všem ve všem :o)))

Petr.II
03. 09. 2012
Dát tip
jo, ... konec mi nejdřív připadal jak "přifařenej" z jiný povídky, ale pak se "to" objasnilo :) *

srozumeni
03. 09. 2012
Dát tip
******

baaba
03. 09. 2012
Dát tip
...moc chutnej pokrm. Já bych nesolil, nepepřil, žádnej kečup. Nechal bych to tak, no :c)))

Anděl
03. 09. 2012
Dát tip
Paráda, nemám více slov. Od začátku až do konce. Ten mi u Tebe vždy vyrazí dech. Ano je to vždy velká Laskavost. Ke všem, k sobě. Jako anděl.

jestlipak se někdy v tvých povídkách objeví taky to, že ses během toho "utajeného mileneckého vztahu" stihla taky vdát a zase rozvést?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru