Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Americká základna - Kapitola 5 - České přátelství

09. 09. 2012
0
3
401

 

 

  

České přátelství

 

Od toho dne, kdy se Jakub poprvé setkal s Markem, bylo stále více vidět, že si spolu rozumí. Jakub se snažil Marka naučit českou řeč a ten si, podobně jako Jakub, oblíbil české články na internetu. To byla jediná možnost pro výkumníky, jak zjistit, že tito chlapci ovládají češtinu, ale, přestože cenzura tu existovala, nerozhodli se jim české stránky zakázat.

Marek a Jakub byli vidět společně i v době volna venku. Jednou se stala taková příhoda, kdy se jeden z Markových dřívějších spolubydlících, Radim, do něj začal neslušně navážet. Jakub jako by tu nebyl.

Kolem chlapců se začal utvářet hlouček příznivců Radima a těch, co se vždy rádi podívají na nějakou pranici. Těmto akcím se tu zpravidla nechává volný průběh, stejně jako v ten den.

Marek vypadal značně vyděšeně a měl k tomu důvod. Vzhledem k nátlaku davu i své vlastní mysli se Radim rozhodl udělit Markovi první ránu. V okolí nebyl nikdo, kdo by se snažil Radima od potyčky odradit. Bylo jasné, že to nemá smysl. Než se však kdo stačil rozkoukat, vrhl se na Radima Jakub. A všichni víme, jakou měl asi Radim šanci. Abychom tuto aféru uzavřeli, Radim i mnozí svědkové rvačky se Jakubovi začali vyhýbat velkým obloukem. Dokonce někteří z těch, kdo se cítili, nebo stali, Radimem, nebo někým jiným, ohroženi, hledali ochranu právě u Jakuba. Ten jim rád pomohl, ale raději se uzavřel do sebe ve své cele, nebo byl s Markem, s nímž se již i venku bavil česky, aby jim nikdo nerozuměl.


Jakub se již dříve snažil utéci, ale nyní věděl, že tady Marka nemůže nechat. Jakub se nyní spíše snažil zjistit, jak využít k útěku své schopnosti, protože někdy před dvěma lety prošel jen tak branou. Spíš to jenom zkoušel, ale chytili ho rychle. Od té doby již věděl, že v sobě má čip, který se aktivuje, když branou projde. Aby měl jistotu, že dokáže bránu vypnout, musel by to udělat v době, kdy tudy někdo projde a na potvoru zrovna nikdo nešel. Dostat ven někoho jiného by však nebyl problém, protože systém by se dal vyřadit pomocí počítače. To ale Marek odmítal, takže si Jakub musel počkat, až jednoho dne viděl nějakého člověka přicházet.

A povedlo se. Nastal chaos a všichni se museli rychle schovat. ,,Podivný úkaz. Jako by se ty brány na chvíli vypnuly,” řekla si toho dne naše známá Češka. 


3 názory

Když to máš těžký. Já si třeba sám myslím, jak to odsejpá a pak mi někdo řekne, že je moje vyprávění zbytečně rozvleklý a mám tam věci, co nikoho nezajímaj. Každý upřednostňuje něco jinýho.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru