Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Potkali se v parku?

16. 09. 2012
1
5
475
Autor
Jirikk

 

Přisedla si na postel a ptala se ho, co to píše. Řekl, že je to petite histoire a vlastně takový nesmysl. Požádala ho, ať jí kousek přečte, tedy začal:
 
... Potkali se v parku, jeho psi pobíhali okolo ní, skočili po ní jako obvykle. Sice ji moc neznali, ale věděli, že je přítel. Stál tam bez hnutí, dechu. Netušil jak dál. Neviděl ji asi měsíc a doufal, že ji už nikdy nepotká. Byla příliš dokonalá pro jeho představy, pro jeho pocity, jeho život. Stál tam bez hnutí a vlastně jenom čekal, co se stane. Nebyl schopen ničeho. Naplňovalo ho to zvláštním pocitem plnosti, touhou a zároveň prázdnotou. Vítr, který předtím mával listy, jako by zanikl. Celá masa vzduchu, která se pohybovala proti němu, jí do zad, se zastavila. Veverky visely bez hnutí ze stromů, voda přestala plácat o nábřeží, jakoby každá vlnka čekala, co se stane. Hovor kolem ustal. Snad jen ptáci, kteří v tu chvíli pročesávali okolí, se nestačili zastavit.

'Hmmm... to je zvláštní co píšeš. O kom to je? O mně ?'
'Ano'
'Ale my jsme se v parku nikdy nepotkali ...'
'Máš pravdu, zatím ne.'
 ...

5 názorů

StvN
23. 09. 2012
Dát tip
Uvod a konec super. Stred je takovy sladkobolny blabol, ktery je jeste umocnen volbou fontu a podbarveni. Do toho odstavce by to chtelo vnest vice ze soucasnosti, nehrat si na nejake devatenacte stoleti v Parizi.

Fruhling
22. 09. 2012
Dát tip
Závěrečná pointa krásně ukazuje, jak málo toho textu je. Zeptám se snad trochu drze: tebe současný stav textu uspokojuje?

Jirikk
17. 09. 2012
Dát tip
>Janina6. Dík moc za ty chyby. Jo, máš pravdu ve všem, taky se mi to s odstupem času nelíbí (hlavně to stupňování) a taky v závěru 'hovor ustal' a hned následuje 'ptáci nestačili zastavit'. No ale asi bych to neměl přepisovat, když už jsem to publikoval.

Janina6
17. 09. 2012
Dát tip
Líbí se mi atmosféra, náznak něčeho tajemného, hlavně v závěru. Popis okamžiku, kdy se jakoby všechno zastavilo, není špatný (působivé jsou třeba ty veverky), ale nezapadají mi do něj skákající psi. Některá vyjádření mi připadnou poněkud patetická (stupňování „pro jeho představy, jeho pocity, jeho život“ – možná by stačily představy, zbytek už působí jako snaha o efektnost. Podobně mi nesedí vyjádření o „plnosti a zároveň prázdnotě“, to je už taková dost otřelá fráze.) Oprav si chyby – „ať ji kousek přečte“ – správně „jí“, „o mě“ – správně „o mně“, a překlep „nepotali“.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru