Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Venku tehdy mrzlo

01. 10. 2012
9
10
935
Autor
AdeptAlotria

Hlava mu pomalu klesla na prsa, ruka se svezla z opěradla. Zemřel okamžitě. Jsou místa, kde smrt nečekáte ani vy. Tohoto pána jsem pozoroval delší dobu, nápadně se do zdejšího prostředí nehodil. A nehodila se sem ani jeho smrt. Vážně. Koncert jsem vnímal spíše z povzdálí. Nad barem seřazené desítky poloprázdných lahví destilátů z celého světa, v prudkém světle hrají mnoha odstíny hnědavě zlaté. Po stěnách fialová barva v kombinaci se zelenou. Obvykle by to snad nemělo vzájemně ladit, ale zde ano. Některé tóny zní až příliš nahlas, v jemných a decentních předělech se pro změnu ozývá rušivý rozhovor dvou žen napravo ode mě.

Ruka se svezla z opěradla, prsty zůstaly viset těsně nad zemí. Zemřel okamžitě. Jsou místa, kde smrt nečekáte ani vy, a pak jenom rychle uhnete očima, abyste ji viděli pokud možno co nejméně. Byl snad o generaci starší než zbytek publika. Seděl u kulatého stolečku těsně pod pódiem. Úplně sám. Jedna ze servírek je dnes obzvláště černovlasá a krásná, souhlasně na sebe s kolegou pokyvujeme, když prochází kolem nás. Přivonět k jejím vlasům, pak dlouho držet tu vůni na patru v ústech a pozvolna ji vydechnout, vydechovat, vychutnávat proměny dojmů v závislosti na momentálním rozpoložení v záhybech jejích šatů, hře stínů, odlesků. Let příčné flétny na několik vzdušných vteřin, dva proplétající se falzety, finální gradace, další obdivný potlesk. Kombinace fialové a zelené podle mě přece jen není možná.

Když pak uhnete očima, abyste neviděli, stejně se dočasně neubráníte vizuálním i pocitovým rekonstrukcím celého původního vjemu kdesi uvnitř vás. Měl řídké, prošedivělé vlasy, poměrně dlouhý nos, nepůsobil však nijak směšně. Smrt proběhla bez komplikací. Lidé okolo v poklidu seděli až do posledního taktu hraného kusu, muzikanti se lehce uklonili, pak jsme se teprve začali věnovat čerstvě zemřelému. Shodli jsme se na tom, že byl perfektně oholený a celkově pečlivě upravený, také nezvykle vysoké postavy. Obsluha na chvíli zpomaluje, přestávají kolovat talíře s chuťově pestrými jednohubkami. Hlavní barman zanechává míchání svých koktejlů, opře si hladce vyholenou hlavu do dlaní a pozoruje večer.

A když ve skutečnosti už nevidíte vůbec nic, podléháte tak snadno se nabízejícím seberekonstrukcím a stane se třeba konkrétně toto: zahlédnete sami sebe, jak odcházíte z klubu pomalým krokem, po vašem boku ta černovlasá, v ruce drží talíř jednohubek. Odloží ho jen na chvilku, když jí pomáháte do kabátu. Venku zase mrzne. Ukládáte si v paměti detail po detailu. Všechno se v životě děje doopravdy, nejenom to, co někdo později zapíše do slov. A už končí pauza, ozývají se hluboké kontrabasové linky. Barvy lze kombinovat dle libovůle tvůrce.

***

Hlava mi pomalu klesla na prsa, cítil jsem ještě to jemné škubnutí, zavadil prsty o hranu stolu, hladina vína ve sklenici se nepatrně zčeří. Zemřel jsem okamžitě. Přál jsem si takto odejít, nesnáším náhody, jde-li o skonávání. Jeden z muzikantů právě rozehrával další citlivé sólo na příčnou flétnu. Pozoroval jsem ho už vícekrát, jeho otce jsem dokonce kdysi učil. Na smrt jsem byl připraven. Pečlivě jsem se oholil, ještě ráno vyzvedl oblek z čistírny, rezervoval malý stolek přímo pod pódiem. Nikdo se přece za svou smrt nemusí stydět. Svůj život jsem spojil s hudbou. Kdysi jsem zde poznal svojí první ženu. Pracovala jako servírka, za jejími kroky se volně do prostoru vznášela její vůně. Když jsem ji v noci doprovázel domů, stále jsem ještě ničemu nerozuměl. Co všechno jsem v životě prožil? Byla o tolik lepší člověk, než jsem byl já. Venku tehdy mrzlo. Při polibku jsme se oba chvěli. Měla náhrdelník z kamenů, kombinaci fialové a zelené. Obvykle by to snad nemělo vzájemně ladit, ale zde — na jejím obnaženém krku — to bylo opravdu velmi působivé.


10 názorů

Fruhling
06. 10. 2012
Dát tip

Docela se mi to líbí, i když na můj vkus je text možná příliš "postmoderně" uhlazený.

Na každém koncertu me tihle o generaci starší lidé zarazí, je zvláštní, jak je hudba přes všechnu popularizaci stále věkově segregovaná. Pozoruju je, tyhle starší lidi, jaký je jejich plán a záměr, protože starší člověk nemůže přijít na podobný koncert bezúčelně.

Zde je záměr docela neočekáváný.

O to vzrušivěji působí následná rekonstrukce "činu" - ačkoliv jako čistě intelektuální svičení působí k mrtvému trochu neuctivě. Jenže dopointování příbehu v podhvězdičkové části příjemně dotváří bizarnost situace - vlastní i tím, že vypráví mrtvá postava - a čtená se tak musí ptát, kdo tady vlastně koho přechytračil.

Za mě máš tip.


Janina6
06. 10. 2012
Dát tip
Pěkný styl, elegantní. Opakování motivů má své kouzlo. Sem tam mi ale připadlo trochu násilné, nebo snad samoúčelné. Jako třeba to dvojí opakování okamžiku smrti (Zemřel okamžitě. Jsou místa, kde smrt nečekáte ani vy...) Je to dvakrát stejná situace, viděná stejným pozorovatelem. Necítím, že by to bylo třeba, spíš se ti to asi prostě líbilo :-) a představa takové nahodilosti v použití slova pro mě snižuje působivost textu. Něco jiného je závěrečný odstavec, kde se scéna opakuje z pozice samotného toho muže. Tam je to namístě a velmi působivé. Líbí se mi třeba "Smrt proběhla bez komplikací", to je takový mrazivý vtip. Trochu mě zarazilo "A když ve skutečnosti už nevidíte vůbec nic" - protože to místo chápu jako pokračování předchozích popisů "pozorování něčí smrti", takže něco pozorovatel určitě vidí, i když třeba už ne to umírání. Taky nevím, jestli dobře chápu větu "Přál jsem si takto odejít, nesnáším náhody, jde-li o skonávání." Jinak řečeno, dotyčný si smrt předem naplánoval? Jde tedy o sebevraždu? Průběh umírání tomu zrovna moc nenasvědčuje. Každopádně je to pozoruhodná miniaturka. Líbí se mi víc než tvůj předchozí text "Psi dospívají", který je hravější, ale tím i méně naléhavý.

...tuto větu ber jako uznání*

má to duši.

Skarabea
02. 10. 2012
Dát tip
celkom sa mi to páči...napríklad to až cyklické opakovanie motívu..."kombinace fialové a zelené" čosi mi však na texte vadilo...neviem to presne pomenovať...možno inokedy má to ale atmosféru

VH64
01. 10. 2012
Dát tip
Pěkný! Hele, občas jsem měl při čtení pocit, že by to ještě chtělo nějak - ale neumím říct jak, přibrousit. Nejspíš to za nějaký čas sám uvidíš a samo si to řekne o drobné poštelování.

StvN
01. 10. 2012
Dát tip
Celkem zajimave. Melancholicke, da se rict.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru