Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Americká základna - Kapitola 12 - Zpráva v tisku

26. 10. 2012
0
0
170

 

Zpráva v tisku

 

Jan Hostín - pro známé Jakub Adamec - se se svým příběhem rozhodl jít nejprve do televizí, ale tyto ho považovaly za nedůvěryhodného a stejně tak i všechny noviny. I Blesk ho odmítl. Jediný, kdo souhlasil, že s ním udělá rozhovor, byl redaktor menšího bulvárního deníku Fotograf. Příběh se měl objevit, a také objevil, na nějaké nevýznamné sránce, ale aspoň něco.

Jakub se s reportérem sešel v jedné hospodě, řekl mu, že nechce říct své pravé jméno a reportér mu asi příliš nevěřil. Ono ale u bulvárního reportéra není problém, když píše něco, čemu nevěří, protože často píše i to, o čem ví, že to není pravda.

Článek ve Fotografu měl nečekaný ohlas - obnovil již téměř zapomenuté diskuse o základně a stal se i předmětem hlavního zpravodajství. Tradičně rozdělil lidi na věřící a nevěřící. Do televizních debat byli zváni zainteresovaní politici - předseda vlády současný i z doby budování základny (tedy současný president), předseda nejsilnější opoziční strany a hlavně ministr obrany Karel Kühnl.

Je známo, že Janem Hostínem je ve skutečnosti někdo jiný, ale kdo, to už se neví. Zatím. Za nedlouho deník Blesk odhalí jméno Jakuba Adamce a všechen efekt bude takový, že mu ještě více lidí přestane věřit.

Ale je tu určitá pochybnost o tom, co se v těch Brdech vlastně skutečně nachází. Právě Kühnl s nevelkou delegací se jel přesvědčit přímo na radar. Prohlédl si ho a prohlásil, že tam nic podezřelého neviděl a Jakub si všechno vymyslel.

,,Neviděl, protože nechtěl vidět,” komentoval to Jakub, když se ho přišli zeptat, ,,Nashromáždím důkazy a předložím vám je.”

Tím to ale všechno skončilo. Ministr se už přesvědčil, že pod radarem nic není a lidé mu asi věřili. Dokud Jakub nezveřejní ty slibované důkazy, budou si o něm všichni myslet, že lže. Byla by tato situace netrvala příliš dlouho, ale po tom, co se na veřejnosti objevily spekulace o pravdě o základně, začali se její představitelé bát.

Když 20. října přišla Jolana, oznámila Jakubovi nečekanou nepříjemnou zprávu: Karla odvezli do USA - do Fort Sill u města Lawton v Oklahomě.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru