Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Panika před úsvitem Kapitola 2-4

03. 11. 2012
0
0
375
Autor
sonita

Kapitola 2.

Na tygry zásadně prášky

Tomanová Soňa

    Doktor Pádlo je asi novodobý šaman, protože mi dal mocné kouzlo proti tygrům. Vůbec jsem nevěděla, že s nima mám bojovat, ale člověk předem neví spoustu věcí.  Dost mě potom překvapilo, kolik tygrů kolem šmejdí...  

     Včera jsem dostala doporučení k psychiatrovi a já teď musím najít ordinací nějakého doktora Pádla. Není to doktor Pádl, ale Pádlo, což zní úplně jinak. Doporučení jsem dostala opět do vojenské nemocnice ve Střešovicích a konzultace byla možná ihned. Právě tady jsem ležela s tím zánětem CNS, což zmiňuji čistě pro vaši představu.

      Pořád mi to jede v hlavě. Nervy!.. Jak nervy? Já že jsem na nervy? Já, která jsem prý flegmatik jak poleno a říkali mi železná paní? Já mám přece železný nervy a jsem známá právě tím, že mě nic vážného nerozhodí. Není větší nadvěcák než já. Jsem vyhlášený kliďas. Já, která si dávám záležet, abych se vždy chovala jinak než slabošsky. Já, která nikdy nepanikaří. Já, která je za každých okolností při smyslech. Já a nervy v kýblu ? Jak můžu mít nervy v kýblu, když je snad ani nemám?! To mi někdo musí vysvětlit !!! Kdesi hluboko ve mě mi něco říká, že je to pravda a všechno předtím byla jen póza, nebo prostě jen touha být silná.

      Na chodbě psychiatrie bych se jindy ráda rozkoukala, ale mám co dělat s tím, abych došla na místo určení. Až mě doktor uvidí, tak mi určitě řekne, že se spletli a mám jít zase někam jinam. Třeba na ušní, aby se zjistilo, proč mám problémy s chůzí a rovnováhou. No jo, ale co ta včerejší injekce? Ta přece jasně ukázala, že se mi ulevilo od problémů. Rovnováhu jsem pak měla jak provazochodec, takže luxusní. Na druhou stranu mi na zádech parkoval několikatunový válec a usnula jsem jak zabitá. To vlastně bylo pozitivní, protože moje spaní je horor. Že bych opravdu patřila sem? Často se kamarádi smáli. až se za břicho popadali, když jsem jim vyprávěla veselé momenty z naší rodiny. Napadlo mě to tak nějak někde vzadu v hlavě - jako záležitost minimální důležitosti a přeci jen to hlavou proběhlo. Zajímavé.

 

zeď z bílých cihelUž to mám. Na cedulce na dveřích je doktor Pádlo a sestra Kohoutová.

„Pojďte dál.“ Vybídla mě sestra chvilku poté, co si vyžádala doporučení a kartičku pojišťovny.

     Lékař je docela mladý. Myslím, že mu je necelých třicet let. Ordinace nic moc. Kdyby to bylo předsálí pro rentgen, ani bych se nedivila. Suterénní místnost. Světlo jen stěží proniká skrze hustě olistěné větve stromů. Našedlé stěny, našedlý vzduch a našedlý lékařský plášť. Asi se tu dobře hovoří o našedlé depresi. On také vypadá takovej našedlej. S tou svou barvou by se hodil spíš na chemoterapii, nebo jiné vyloženě nezdravé oddělení. Přesto ta šedá dostává přeci jen přijatelnější podtón tím nazelenalým světlem. Nazelenalý obličej vypadá více přírodně než šedivě mrtvolný. No nic, to mě napadají zase pěkné kraviny, nejspíš jsem lehce nervózní.
Sestra podala zprávu doktorovi a odešla.


plastika strom v negativu     Pádlo sedí na kolečkové židli, nohu má zaklesnutou do jednoho pootevřeného šuplíku stolu a otáčí se na židli zleva doprava a zprava doleva. S lehkým, téměř neznatelným úsměvem pročítá moji zprávu, nebo si ten jeho úsměv jen namlouvám, protože ho vidím jen z profilu a neznám zatím jeho výrazové prostředky. Ještě se na mě ani nepodíval. Opravdu se tváří, jako by četl něco vcelku zábavného. Nevím co je na tom tak humorného, ale je to lepší než kdyby se tvářil tragicky. To by mě asi vyděsilo a já už mám docela dost. Nakonec se možná všemu zasmějeme, zjistíme že to je super taškařice a budu se smát ještě v tramvaji cestou domů. To by bylo prima. 
„ Léčila jste se někdy na psychiatrii? Natočil se Pádlo i se židlí směrem ke mně a přímo se na mě podíval.

„Ne“ 
„Nikdy žádné vyšetřeni?“ ptá se on s úsměvem.
Jsem z něj docela překvapená.

     „Ne, nikdy“ odpovídám po pravdě. „Vlastně kecám. Byla jsem kdysi na dvou vyšetřeních, ale ne z vlastní vůle.“ Ta vzpomínka mě samotnou pobavila. Tahle story ho asi zajímat nebude. Nešlo o léčení, ani jsem dobrovolně nešla na psychiatrii pokecat si o svých trablích.

     Nadzvedl se zájmem obočí a čeká na vysvětlení. 
„Né z vlastní vůle?“ Ptá se Pádlo s veselými otazníky v očích. 
Teď to asi vypadá, že já si myslím, že jsem normální , ale někdo mě už dokonce dvakrát odvláčel na psychiatrii. Chacha. Takže před pár vteřinami čekal ženskou s panikou, ale teď to dostalo úplně jiný rozměr. Chce se mi tomu smát, ale raději se tady nebudu pouštět do žádných větších akcí. Hlavně nebýt za vtipnou. Myslím že by to vyznělo stejně dost křečovitě.

dětský obrázek panáka želvy Ninji s páskou přes oči     „Když mi bylo dvacet, spáchala jsem trestný čin. V rámci trestního stíhání mě poslali na dvě vyšetření ke dvěma na sobě nezávislým psychiatrům. Asi předpokládali, že jsem na hlavu, když jsem to udělala,“ musím se usmívat při pomyšlení na to, jak teď asi vypadám.

     Doktor svůj tázavý pohled ještě umocnil. Obočí pozvedl ještě o patro výš. Nečekala jsem že to ještě jde. Na rtech má lehký úsměv spojený s očekáváním. Jako kdyby se ptal, tak copak jste to, milá dámo, vlastně prováděla?

     „Ještě za komunistů jsem se jednou řádně opila a pak jsem měla potřebu vyjádřit svoje názory na komunistickou stranu. Napsala jsem na jeden monstrózní komunistický transparent pár svých holých vět a to před budovou krajského soudu. Chytili mě přímo při činu a pak jsem byla souzena za to, že jsem hanobila přesvědčení komunistických stoupenců a to veřejně a pohoršlivým způsobem. Ti dva psychiatři měli posoudit, jestli jsem jen pitomá, nebo antisocialisticky zaměřená z přesvědčení. Případně měli posoudit, jak hluboká je moje nenávist k socialistickému zřízení. To se asi moc nepovedlo zjistit, ale na posouzení jsem byla.“

„ Aha.“ řekl Pádlo a pootočil se na židli doprava. Do ruky si vzal nějakou složku. 
„Nejdřív potřebuji, abyste vyplnila tento dotazník. Vezměte si to do čekárny, projděte všechny otázky a pak si popovídáme. Zbytečně dlouho nad tím nepřemýšlejte a zkuste napsat to, co vás napadne nejdříve “ 
„Rozumím,“ říkám si spíš pro sebe, protože i když vím jak to myslel, stejně začínám pochybovat o tom, že jsem schopná zachytit první asociace při jakékoliv otázce či nadhozeném slovu. Znám ty svoje pochody.

     Odrazil se nohou od stolu a s hlubokým předklonem mi podal papíry, aniž by spadl ze židle. Má tu židli opravdu zmáknutou. Odjel zase ke svému šedivému stolu, zatímco já jsem odpochodovala zpátky do čekárny. Vůbec nevím jestli je sympatizantem komunistického hnutí, protože řekl jen AHA. S tím jsem se ještě nesetkala. Vypadá to, že tady bude všechno jinak.

počítačová grafika - podivný kopec s dvěma stromy

     Prohlížím si čekárnu a jak tak vidím, na neurologii to bylo skoro stejné. Je to nemocniční prostor stejný, jako o patro výš. Téměř totožný nábytek, stejné latexové omyvatelné stěny. Všechno je rádoby odlehčené neurotickými obrázky a vyloženě neestetickými květinami. Těch několik květináčů s rostlinnými troskami to tady hodně vylepší. Obrázky ani nejsou k tématu, ale já se v tom zatím nevyznám. Čekala jsem spíš znázornění depresí, či různých mišmašů z terapeutických dílen. Tady to však vypadá jak na dobročinném bazaru, kde se každý zbavil toho, co už doma opravdu nešlo pověsit ani do zahradní kůlny. Nejspíš mi ta výzdoba leze na nervy. Ale proč? Mám snad strach? Mám ho, vím, že mám strach o zdraví, ale nemám ho ještě z něčeho jiného? Proč tak filcuji toto prostředí?

      Projíždím dotazník a mechanicky vyplňuji. Bla bla bla. Tyhle problémy nemám. Tohle slovo ani přesně neznám. Tohle se ke mně asi nehodí a nepasuje to. Tohle nemám. Tohle se mi nestalo. Míváte špatné spaní? Ano. Sny… ano mám, hlavně špatné. Kolonka hororové sny po celý život - to tady nemají. Škoda, na poli hororových snů jsem mohla excelovat. 

     Sebevražda neproběhla. Pokus jsem nespáchala ani neplánovala. Ne, o sebevraždě nedumám. Ne, v rodině taky neproběhla. Deprese nemám. Zádumčivé chování - no to možná mám. Smutek asi ne. Pláč… nevím, prakticky vůbec nepláču. Ano, někdy mi do pláče je. Jsem vyrovnaná? Ano, spíše vyrovnaná. Atd.

     Smažím do dotazníku své asociace, ale s nějakým zpožděním si uvědomuji, že to nebyla až tak pravda. Před chvílí jsem napsala že nepláču. Pěkně kecám. Vždyť já mám slzy v očích každou chvíli. Nejčastěji u televize. Rozpláče mě skoro cokoliv. Dobro, zlo, laskavost, láska, cit, bezcitnost, panebože… dokonce i když jsem viděla spolupráci…. tak jsem musela odejít od televize a vyplakat se. Určitě jsem byla jediná, kdo plakal, když viděl spolupráci a nezlomné odhodlání mnoha inženýrů  v řídícím centru letového provozu. Jsem proto na hlavu? Asi jo.

čmáranice

     Léčil se někdo z rodiny na psychiatrii? Nebo chová se někdo z rodiny podivně?
Aha. Tentokrát mám co odpovědět. Tady by se něco našlo a tak začínám psát do kolonek.
Bratr - paranoidní schizofrenie. Léčen v této nemocnici. Bratranec léčen v Brněnské nemocnici, diagnózu neznám. Babička pokus o sebevraždu. No jo vlastně!!! Ta sebevražda by tu jedna byla. Teda pokus o ní. Dále je tu otázka, jestli má někdo v rodině podivné chování. No jo, no. Podle mě skutečně ano. Píšu tedy….Bratr. Matka. Bratranec. Teta. Další teta. Ještě jedna teta. Její manžel. Další teta. Mám už poslední řádek v kolonce. Dopisuji tedy , že podivné chování má prakticky celá rodina. Začíná se mi to vyplňování dotazníku nějak zvrhávat.

 

Otázka. Jste-li v manželství nebo v partnerském vztahu, jak by jste popsali váš vztah?
„Abnormálně dobrý vztah“ nasmažila jsem do kolonky bez přemýšlení, dokonce s  lehkým pocitem hrdosti.

     Trochu se mi nelíbí to slovo "abnormálně". Měla jsem tam napsat spíš neobvykle, nebo výjimečně dobrý vztah…. ale co, čmárat v tom už nebudu. Po té, co jsem svou rodinu popsala jako klan psychopatů, cítila jsem asi za správné vypíchnout kvalitní vztah s manželem. Jako že " MY" do toho panoptika nepatříme. Že jsme jako v pohodě. Další otázky jsou už rutina a divila bych se, kdyby to všechno někdo četl. Hotovo.

 

grafika - chaos se zvířátky a stromy

 

     Opět prohlížím obrázky na stěnách. Trochu se to se mnou motá, ale dá se to rozchodit. Nemusím se ani přidržovat, prostě mě to jen nutí chodit, protože nevydržím sedět. Není to ale nervozita, kterou nějak znám a také mě nutila třeba chodit. Je to spíš jako totální neschopnost sedět a to z nějakého neznámého důvodu. Slovo pnutí mi přijde vhodné, jenže to je tak vše, co mě k tomu napadá.

     Pro dotazník si přišla zničehonic zrzavá sestřička, která se tu doteď ani nemihla. Když jsem jí ho předala, automaticky jsem si pak sedla, ale vystřelila jsem ze židle jak pružina. Ano, nevím jak to nazvat slovy, ale pohyb působí jako ventil. V sedě se to prostě nedá vydržet. Ten přetlak je nepříjemný a nepopsatelný. Dalo by se říct, že mám nutnost pohybu.
To je ale děsné zjištění. Tak nakonec se ze mě stane magor a to jsem pořád přemýšlela o tom, čím bych se měla stát, aby můj život měl smysl.

     „Pojďte dál.“ zvolal doktůrek napůl otevřenými dveřmi mezi ordinací a čekárnou. Nejspíš mluví na mě, protože nikdo jiný tu není. Tak tohle mi hlava bere ještě celkem normálně, Když tu nikdo jiný není, volá asi mě. To je logické. No vida, nejsem na tom tak zle. Musíš si Soňo věřit a přestat s tím dramatizováním. Máš jen nervy v kýblu a takhle se to možná projevuje. 

     Sedla jsem si na své místo bez vybídnutí. Jindy dělám větší zdvořilostní tanečky, ale mám pocit, že tady na nějakém tom detailu nesejde. Doktor se zase otáčí na židli a listuje si v mém dotazníku. Nesměje se, ani se netváří vážně. Vnímám z něj jen soustředěnost. Není pohoršen, není ani v šoku, není ani unuděn, není ani pohnut soucitem či lítostí. Opravdu to čte a přemýšlí. Jsou to prostá fakta odpovídající tomu, co nejspíš očekával. Prima. Uvidíme co z něj vyleze.

     „Uděláme to takhle.“ přijíždí ke mně náhle. Přifrčel tak rychle že mu to odválo vlasy z vysokého čela. Dalo by se říci, že rozčísnul hustý vzduch této šedivozelenavé místnosti. 

     „Jedná se o ataky panické úzkosti. Abyste mohla relativně normálně fungovat, předepíšu vám prášky proti úzkosti. Máte nějaké problémy, které si asi momentálně moc neuvědomujete, ale ty úzkosti pramení z těch nevyřešených problémů. Prášky. které budete užívat vám pomohou čelit strachu, který asi z něčeho máte."

grafika medvěd     Jsem ticho jako myš. Mám naprosto koženou tvář. Sedím jak dokonale vytesaná socha. 
On čeká na moji reakci. Koukám na něj a nejspíš čekám, že mi ještě řekne něco důležitého. Možná něco, co by mi pomohlo pochopit to minulé. Například jak je možné, že mám z něčeho strach, když o tom vůbec nevim. Mám momentálně zablokovanou hlavu. Chápu sice co říká, ale vůbec nechápu, jak je možné, že to říká zrovna mě. Kdyby to říkal někomu jinému, tak bych to brala jako divák normálně, ale to, že to říká mě. mi připadá úplně nenormální. Jak je možné, že tady mluvíme o tom, že JÁ mám nějakej strach, když JÁ zásadně strachy nemívám? Zdá se mi. že řekl totální ptákovinu a zároveň tuším, že to bude pravda.

     Nejhorší je, že on se na mě dívá a nejspíš chce, abych něco řekla. Jednoznačně kouká a čeká.

     Já taky koukám a čekám. Nejspíš doufám, že mě něco napadne. Nejlépe něco duchaplného, nebo vtipného, nebo duchaplně-vtipného. To by byla nejlepší kombinace.

     „Abych pravdu řekla, jsem dost zaskočená. Skoro užaslá. Kdyby jste mi řekl že mám nádor na mozku, připadalo by mi to více k věci. Ale představa, že trpím nějakými strachy a samotný fakt, že jsem na psychiatrii …. to je hodně velké překvapení. Nerozumím tomu.“ Vysypala jsem na Pádlo celkem popravdě a bez ohledu na duchaplnost,
     Potřebovala bych čas na konkrétní diskuzi o tom, jestli je možné, abych měla nějaké neurčité strachy a paniky.. ale on si mluví vesele dál. Situace se naprosto zvrhává. Nutně to potřebuji probrat detailněji, abych si mohla udělala názor, ale není čas. Pádlo v podstatě odpovídá za mě.

 

     „Nejspíš to bude trvat déle, než se příčiny vyjasní a já vám momentálně nenabízím terapii. Pokusím se ale vysvětlit smysl, nebo účinek těch léků,“ mluví celkem zapáleně doktor a přijel na židli těsně ke konferenčnímu stolku u kterého sedím i já.  Vytvořil si ze svého pracovního stolu a tohoto stolku jakési pracoviště s přirozenou bariérou mezi sebou a pacientem. Míru přiblížení dokonale zajišťuje on sám. Přijede, kam je třeba a kdy je třeba. Když přijede a nakloní se, dostává se téměř na hranici mé osobní zóny… tedy asi jeden a půl metru od mého obličeje.

     „Představte si, že najednou potkáte tygra. Místo abyste reagovala na vzniklé nebezpečí, budete strnule stát a nezmůžete se na žádnou akci. Budete úplně ochromená, ačkoliv situace se může vyvíjet jakkoliv. Neznamená to, že setkání s tygrem nutně znamená masakr a neodvratný konec. Když budete užívat tyto léky, budete akceschopná. S tou situací se můžete pokusit něco udělat. Můžete utéct, vylézt na strom, nebo na tygra zařvat, nebo jinak zabojovat…. To je celkem jedno, ale zbaví vás to té strnulosti ze strachu.“

 

strašák

     Nevím jak čumím, ale i když jeho vysvětlení teoreticky chápu, stále jsem šokována tím, že se bavíme o mém životě a nějakých přeludech rozměrů tygra. Doktor ale vcelku nadšeně mluví dál. Vypadá to, že má svou práci opravdu rád. Možná i příměr s tygrem používá rád, ale mě ten tygr zatím moc nesedl. Tygr je docela slušná obluda, pamatuji si ho ze ZOO. Bez plotu na tygry bych se tam nikdy nepoflakovala. Dokonce i lev mi připadal proti tygrovi v pohodě a pěknej. Asi musím fakt bláznit.

     „A ještě jeden příměr vám mohu říct.“ Pokračuje doktor, protože asi vidí, že jsem nechápavá. Jsem mu za to vděčná, protože v tomhle případě budu potřebovat nejen hodně příměrů, ale i hodně informací celkově. Nemám ráda zbytečné vysvětlování, ale nyní mám velkou potřebu. Takhle mimoň jsem si už dlouho nepřipadala. Dnes si asi budu muset pročítat tu encyklopedii. Například pojem panická ataka nesmím zapomenout a vyhledám si to i na internetu. Pro jistotu.

     „Dejme tomu, že máte přejít po třicet centimetrů širokém silném prkně. Za normálních okolností, když to prkno bude položené na zemi, budete po něm spolehlivě chodit tam a zpátky a ani jednou nezavrávoráte. Jenže když to prkno bude položené mezi dvěma mrakodrapy, nebo bude položené jako most mezi dvěma skalami nad propastí, tak to prostě nepřejdete, jelikož budete naprosto ochromená hrůzou. Ty prášky vám to pomohou ustát. Vybalancovat situaci.“

     Říká mi to opravdu nadšeně. Má radost, že má takové dobré léky, které mi pomůžou přejít propast a budu v POHO. Taky se mi to zdá fakt dobrý. Ty brďo. To jsou asi hodně dobrý prášky. Nevím ale, proč bych měla chodit po prkně nad propastí, nejsem blázen. Nic takového přece nepotřebuju. Stačí mi, když zvládnu mírně levotočivou zatáčku v autě. Nehodlám si hrát na supermana. Já žádnej adrenalin nemusím. Na takové prkno nevlezu ani když bude mezi barákama na úrovni prvního patra - leda že by tam třeba hořelo a musela jsem někoho, nebo sebe zachránit. Jinak tam prostě nelezu, takže nepotřebuju ani prášky na takový situace.

     Chápavě pokyvuji, jako že rozumím, jenže rozumím bohužel jen tomu principu. Momentálně totiž myslím na tygra. Takže já se možná dívám až na stoličky v otevřené tlamě tygra a vůbec to nevím? Co když je to blbost? Co když je přede mnou hodný tygřík a já už si přehnaně myslím, že zírám řvoucímu tygrovi až na mandle? Tady něco nehraje. Sice to asi patří k věci, ale tyhle duševní pochody si nechám až na potom. Tedy přesněji, až odsud odejdu. tak si to v klidu promyslím. Teď nejsem schopná přijmout žádný závěr, ať už ho zformuloval kdokoli.

     „Podle toho, co jste popisovala, nemáte zatím ani žádné tušení, co a kdy Vás zúzkostní. Doporučoval bych prášky s delší účinností. Předepíšu vám tak zvaný dlouhodobý xanax. Když si ten prášek vezmete, bude mít pozvolnější nástup, ale účinek vám vykryje prakticky celý den. Potom jsou stejné prášky s krátkodobým účinkem. Reakce a úleva přijde rychleji a s ohledem na vaší aktuální situaci vám je předepíšu pro jistotu také. Zatím středně silnou dávku. Normálně budete užívat ty dlouhodobé xanaxy a kdyby se dělo něco, co nelze ustát, vezmete si jeden ten rychlejší, ale krátkodobý.“

     Pevně rozhodnut odjel z okraje mé osobní zóny a rozjel se ke svému stolu. Začíná psát recepty, já jen tiše sedím překvapena tím, co jsem slyšela. Myslela jsem, že zblajznu prášek a budu v klidu. Vypadá to, jako když mě čeká nějaký boj. Budu sice v klidu pod prášky, ale pak přijdou možná ještě momenty, kdy budu potřebovat okamžitě další prášek na potlačení záchvatů paniky. Takže jedna zbraň je sice dlouhodobá, ale ještě budu potřebovat něco. co mi pomůže čelit konkrétním krátkodobým atakům. Dostávám výzbroj a výstroj na něco. Je to možné? Chápu to vůbec správně? Mám tu kolem sebe tygra, či tygry a já potřebuji zbraně v podobě prášků? Samo o sobě mi to přijde šílené, ale budiž.

     „Napíšu vám léky na tři měsíce. To je dostatečná doba na to, aby jste mohla něco začít se sebou dělat. Když nebudete hledat zdroj svých problémů, budete časem chtít opět prášky a vaše problémy nebudou řešeny. Je to jen dočasná výpomoc a ty léky jsou při dlouhodobém užívání návykové. Takže pamatujte na to, že máte potíže, které je potřeba postupně řešit a léky vás natrvalo vašich obtíží nezbaví. Když budete od svých zdrojů problémů utíkat, časem budete potřebovat více prášků a podle toho poznám, že problémy trvají a vy s tím nic neděláte“.

    Připadám si trapně. Mám strach z tygra. Nevím, co je tygr a jestli to nevyřeším, budu tady žebrat o prášky. Cítím se vinna vlastním selháním už předem. Napadlo mě, že si připadám jak v blázinci. Mluvím s mágem, dal mi za úkol do roka a do dne najít příšeru, pak jí přemoci a místo meče a štítu dostanu prášky. Když vyhraju, budu pašák, když prohraju, budu závislá na práškách a prokletí bude trvat dál.

dětský obrázek tygra
     „Souhlasíte? Nebo  chcete  začít řešit problémy s vašimi úzkostmi jinak?“
Vůbec mě teď nic nenapadá. Ani nevím jak jinak. Já jen vím, že jsem dostala za úkol hledat tygra a jestli jsem doposud nebyla paranoidní, tak nyní s tím mohu vesele začít.

      „Jsem z toho trochu mimo, ale souhlasím. Jestli mi ty prášky pomohou k tomu, abych nezastavovala v autě s hrůzou z neznáma a jestli se baráky na ulicích nebudou hýbat, tak ty prášky chci. Mám ale i nutkání se vás zeptat, co by mohl být ten tygr. Protože i samotný příměr o nějakém neznámém tygrovi mi nahání další strach. Je to jako strach z eventuálního dalšího neznámého strachu. Teď už si připadám jako naprostý debil proto, protože mám strach z eventuelního dalšího strachu. Já vůbec nevím, co s tím,“ rozkecala jsem se najednou, protože cítím že naše sezení končí a já jsem totálně zmatená a bez informací. Jsem zatím bez rady, bez vodítka a vím, že odejdu v totálním chaosu. Budu se bát toho, že už nerozlišuji ani zásadní věci. Teď si třeba začnu namlouvat, že mám strach z dopravních prostředků, protože se mi to odehrávalo i v autě a půjdu pak domů pěšky.

     Podíval se na mě, jako by se chtěl ujistit, že jsem opravdu bez jakéhokoliv tušení. Zakoukal se vyloženě pátravě do mého obličeje a hledal jestli něco hraju, nebo jestli jsem opravdu tak ztracená. Bylo v tom pohledu něco jako rozvažování s otázkou, zda mi může, či nemůže něco říct. Tím jsem si jistá, jako ničím jiným, co zde právě proběhlo.

     „Já bych to tipl na to abnormálně dobré manželství, “ řekl náhle a upřeně se na mě díval.

     Zkameněla jsem i se svojí šedivou židlí. Mysl mám celou dobu otevřenou, ale jeho slova byla jako obrovský balvan, který uzavřel vchod do mojí hlavy.

     Jasně. Ta moje odpověď v dotazníku na téma manželství. Myslela jsem, že se bude vrtat v tom, že jsem celou rodinu označila za duševně narušenou. Ale tohle? A přesto mám drtivý pocit, že řekl nějaké obrovské tabu. Ani nelapám po dechu. Jsem jak kus skály, která se uzavřela a dýchat netřeba. Skála přece nedýchá. Nebo určitě ne často jako člověk.

„Proč myslíte?„ Ptám se už nadbytečně, protože to nějak tuším.
„Možná se pletu, ale to je zkušenost. Když lidé odpoví v takových superlativech jako vy, tak právě tam je obvykle zakopaný pes.“

 

panák hledící zadumaně

 

     Potřebuji ven a o samotě o tom všem přemýšlet.  Doktor už píše recept, šedivost někam zmizela. Pádlo je docela nadšenej a já jsem si nyní vzpomněla na Medůzu. Kdo jí pohlédl do tváře, ten zkameněl. Kdo se na ní potřeboval podívat, když měl za úkol jí zabít, ten musel použít zrcadlo, protože přímý pohled na ní byl smrtící, konkrétně zkaměňující, nebo jak to sakra říct. Taky Lotova manželka zkameněla, když se otočila zpátky při útěku ze Sodomy… ale tam to řídil Bůh a do toho nevidím vůbec.
Tak to jsou mé asociace, nic použitelnějšího v tuto chvíli nemám.


      Automaticky odpovídám na dotazy ohledně rodného čísla a zdravotní pojišťovny.  Vím jen, že mám ty léky užívat tak a tak a do třech měsíců se zastavit. V případě zhoršení obtíží se mám dostavit neprodleně. Nevím přesně co je zhoršení problémů, ale předpokládám, že by mi mohlo hrábnout ještě o něco víc. To se asi týká i případné sebevraždy, nebo jiných úletů a úniků. OK. Mám dojem, že bych měla položit asi tisíc otázek. Zvídavost mám v povaze a vždycky se snažím být IN. Myšlení mi však drhne a toužím se jen dostat ven. Ještě minutku a budu pryč. Sednu si pod ty ševelící stromy a najdu si chvilku pro sebe a své myšlenky. To, co tady řešíme, je zcela mimo rámec, ve kterém jsem se doposud pohybovala. Jsem opravdu nejen překvapená, ale i vyděšená.

     Měla bych zavolat manželovi. aby věděl že jsem v pořádku. Vlastně jinak. Měla bych mu zavolat, aby věděl, že zase nepůjdu někam do nemocnice a normálně jdu domů. Nemohu totiž říct, že jsem pořádku. Mám pocit, že to, co se stalo vůbec v pořádku není, ale jsem na to sama. Co mu tedy řeknu? Mám mu říct, že je vše O.K. , pouze dostanu nějaké prášky proti tygrům? Připadám si divně, protože nevím jestli ho to zajímá. Asi ano, ale nevím v jakém smyslu. Má o mě starost? Nic tomu nenasvědčovalo. Spíš byl nasranej, že se zase děje něco mimo rámec. Ale já teď nejsem schopná přemýšlet nad tím, co je to ten rámec. Jaký mám vlastně důvod mu neprodleně volat? Nakolik ho to zajímá? To opravdu nevím.

 

grafika - chodníky klece zvířátka     Na chodníku mezi jednotlivými budovami nemocnice jsou barevné tečky. Jakési značky, které mají vést zmatené pacienty z bodu A do bodu B. Takové modré, zelené a žluté turistické stezky po krásách nemocnice. Když jsem tu byla minule, tak jsem ty značky na chodnících nechápala. Nyní to ale vidím jinak. Najednou mají smysl i pro mě. Jsou takové psychické stavy, kdy se člověk na ty značky očima přilepí rád a pak se posune z bodu „ P “.  jako psychiatrie, nebo „O“. jako onkologie do bodu „V“ .východ, či vrátnice. Vůbec nevím, jestli je to takto zamýšleno, jsem příliš unavená tím vším co jsem slyšela a zažila. Takže připouštím, že je to s těmi body a trasami úplná blbost.

     U východu z nemocnice je lékárna a když se tak na ní dívám, vyberu si svoje léky hned. Na co čekat? Prášky se teď stanou mojí výbavou pro přežití. Už se vidím, jak je nosím v batůžku a urychleně je štrachám ven, zrovna když se obluda chystá k mohutnému skoku. Ježišmarja, nesmím nad tím takhle přemýšlet. Jsem úplně pitomá a ještě k tomu zblblá z hororů. Mám moc bujnou představivost a jsem vylekaná.

     V lékárně dostávám dva druhy krabiček. Ten dlouhodobý xanax je docela velká tableta a protože je ráno, mělo by to tedy za půl hodiny zaúčinkovat a mělo by mi to pokrýt návaly úzkosti na celý den. Fajn. Jdu do toho. Uvidíme jestli to bude lepší … ale radost z toho nemám.

     Zobla jsem si tabletu hned před lékárnou a připadala jsem si jak cukrovkář, potřebující inzulín, nebo jako srdcař, který rychle zhltne svůj nitroglycerin, když už si ho bere infarkt. Brzo by to mělo začít účinkovat. Doufám, že se nebudu cítit jak včera… myslím s tím válcem na zádech. Cukají mi nervy v levé tváři. Cítím záškuby u oka, u toho oka co bylo nedávno ochrnuté a musela jsem si je pravidelně promazávat mastičkou, aby mi nevyschlo a neoslepla jsem. Mám strach. Ano, teď mám strach a cítím něco jako pud sebezáchovy. Musím bojovat, aby mě tohle nesemlelo.

 

to jsem prý já :) kresba

     Dobře. Nejsem v pořádku. Nevadí. Překonala jsem jiné věci, překonám i tohle. Myslela jsem, že jsem na tom psychicky „ ABNORMÁLNĚ“ dobře. Chacha. No vypadá to, že jsem se spletla. Propadla jsem se na úplně jinou úroveň. Fajn. Doufám, že alespoň v této úrovni budu tzv."na úrovni"i a budu seriozní NEUROTIK. Ne nějaký béčko. Koukám , že ctižádost mi zůstala. Tak nějaký počinek pro budoucnost bych měla. Budu aktivní a se svými problémy se poperu směle. Bez bázně a hany a s optimismem. Budu statečným bojovníkem a neohroženě se postavím neznámým strachům.

      Vida. Zdá se, že prášky zabírají. Myslím, že čistý optimismus jsem nevyprodukovala ještě nikdy. Jenže to jsem ještě měla strachy z různejch tygrů a tak. Teď tady můžou lítat klidně tyranosauři, mě je to jedno. Klidně na ně budu drzá a dám jim přes držku. Ty prášky jsou teda něco !!! Odhodlaně kráčím k tramvaji za plného městského provozu. Úplnej Arnold v kombinaci se Silvestrem a těma dalšíma pašákama.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kapitola 3.

 

V hlubinách nitra

HlubokoSoňa Tomanová

Naše nitro nepozná, jsme-li ještě nad hladinou, nebo už pod ní. Nevšimne si toho hned. Teprve po delším čase pochopí, že nezvládá a muselo dojít k nějaké velké změně. Jde-li tu změnu rychle zvrátit, to v danou chvíli nikdo neví.     

 Uplynuly tři měsíce, které jsem ustála jen s podporou prášků. Xanax zapůsobil opravdu silně. Byla jsem hodně unavená, mohla jsem však fungovat, takže v tomto ohledu měl doktor Pádlo pravdu. Zvládala jsem jezdit autem, chodit po Praze, mohla jsem dělat všechny normální a obyčejné činnosti. Ale celkově se rozjel nějaký záhadný proces, který nelze dobře popsat. 

fantazie

     Někde uvnitř probíhalo něco, co mi asociovalo štěpení atomů. Ty atomy byly moje myšlenky a štěpilo se celé moje já. Myšlenky se chaoticky vynořovaly, aby zas rychle mizely, pocity vznikaly a zanikaly. Pral se ve mně rozum, morálka, vštípené hodnoty a svědomí. Můj vlastní rozum se rozpliznul a neměl hranice, takže nic kloudného se z toho postavit nedalo. Tedy nic pevného, za čím bych si mohla stát. Na stejnou věc jsem se mohla podívat vždycky z jiného úhlu a záležitost se jevila jinak. Dalo by se to přirovnat k dívání se do krasohledu, Všechno se stalo částečkami a pokaždé se to složilo do jiného obrazu. Bylo mi celkem jedno jak se to mění. Někdy jsem se na to se zájmem dívala, jindy jsem od jednoho pohledu přešla lhostejně k jinému... snad i zajímavějšímu obrazci.

     Prášky mě spolehlivě zklidňovaly. Když jsem je v sobě neměla, dříve nebo později nečekaně přišla jakási psychosomatická křeč podobná infarktu. Nejsem odborník v těchto pojmech, myslím ale, že se to tímto způsobem vyjádřit snad dá. Když mě něco nečekaně semlelo a opravdu jsem si v zoufalství rychle vzala prášek, musela jsem čekat až nastoupí účinek a pak jsem z prožitého děsu a pod vlivem léku cítila těžkou únavu a vyčerpání. Lehla jsem si třeba s naléhavou touhou spát, ale většinou jsem neusnula, protože jsem v napětí byla i nadále. To celé bylo překryto podivným chemickým klidem. Mohla jsem jen pasivně pozorovat co se mi honí hlavou. Je nepříjemné nespat když potřebujete a stejně nepříjemné je být grogy, když potřebujete fungovat.

magma

     Moje psycho bylo občas podobné sopce, která zničeho nic vybuchla mohutnou erupcí chaotických myšlenek a některé z nich byly palčivé jak magma Ničivá energie prýštila do nebes a pak to vše stékalo ve vědomí do základů mé osobnosti, kde snad kdysi byla úrodná půda, ale to vše se měnilo v poušť. Magma se hrnulo dál a dál svojí silou a nebyla po ruce síla, která by to mohla zastavit. Vše se dělo svojí vlastní setrvačností, ale prášky mi dovolily dívat se na to téměř nezúčastněně a neskočit kvůli tomu z mostu. 

     Pohled do mého myšlenkového světa byl jako pohled do vřící polévky. Dívala jsem se do velkého kotle s bublající horkou vodou a ten var stále vynášel na povrch kotle různé ingredience. Tady vybublala mrkev, tady celer, těstovinová písmenka skládající se občas do slov a významů, které zase hned zapadly a na povrch vyjela kedlubna s novým kořením. Něco neuchopitelného, nahodilého a prudce se zmítajícího. Byla to však moje „vařba“. V té polévce plavala má matka, otec, manžel, vzpomínky všeho druhu a myšlenky, na kterých mi v různých dobách záleželo. 

     Bezmoc je hrozná a ten pohled do kotle se mi vůbec nelíbil. Naháněl mi totiž strach. Né ty jednotlivé kousky mrkve, petržel, nebo pěnivé bochánky z majoránky a másla. Jednotlivé kusy jako bych znala a nebylo v nich žádné nebezpečí jedovatých hub, nebo něčeho podobného. Strach mi naháněly zničehonic vynořivší se obrazce. Kombinace nahodile vzniklé. Podivné útvary z obyčejných ingrediencí, bohužel s děsuplným účinkem či efektem. Lépe to popsat nedokážu.

var

     Jenže všechno hned mizelo ve varu a nebylo možné si prohlédnout žádnou z těch strašidelných kompozic. Nemohla jsem se odvážně podívat na to, co mě leká a přitom mě něco sakra lekalo. Musela bych mít schopnost si to zapamatovat, jako něco důležitého a pak se k tomu vrátit za účelem analýzy. Já bych na to odvahu měla, ale nešlo to zachytit. To bych musela mít nějaký svůj duševní foťák a pak to bliknout zrovna v tu správnou chvíli. Se zachyceným okamžikem bych měla později možnost  k danému momentu vyvolávajícím strach se vrátit. Tady vidíte, jaké blbosti se mi honily hlavou.

     Místo duševního foťáku, který nemám, pořídila jsem si obyčejný papírový sešit. Chtěla jsem si důležité věci psát. Nešlo mi ani o analýzu, či potřebu něco vysvětlit. Potřebovala jsem si psát co dělám, proč to dělám, co plánuji na zítra a proč to plánuji a jestli jsem udělala to, co jsem si naplánovala předtím. Potřebovala jsem se něčeho držet. Určitě mi ten sešit začal plnit funkci kotvy.

      Nyní musím jít na kontrolu k lékaři, protože tři měsíce utekly. Cítím velkou potřebu vykecat se, ale obávám se, že to nepůjde. Tento lékař se mnou moc hovořit nebude, ale i to málo, co přinese jeho reakce, mi snad pomůže.

      „Za minutu můžete jít dál, pan doktor si jen něco dopíše,“ říká mi ta zrzavá sestra z ordinace a někam odchází. Nedívala se na mě přímo, takže s jistotou nevím jestli mám jít do ordinace já, nebo ten zmatený člověk v rohu místnosti. Házela očima na mě i na něj. Ten muž ale snad ani neposlouchá. Trochu mě jeho stav znepokojuje. V hlavě má také svoji polévku, ale čert ví, co se mu tam vyplavuje a jakou kontrolu nad tím ještě má. Já nemám prakticky žádnou, Vypadá na to, že svůj vnitřní var už ani nesleduje. Už tím jenom žije. Jen se tím nechává unášet. Nebo se pletu a myslím si, že on je magor a já ne. Možná je to právě naopak. Možná by bylo nejlepší, kdybych přestala přemýšlet nad blbostmi, jenže ono to nejde vypnout. Třeba se mi to jednou vypne samo, přepálí se pojistky, pak budu mít klídek a budu žít okamžikem. Právě takhle totiž ten pán vypadá. Pobavila mě myšlenka, že dosáhl nejvyššího umění života. Třeba i mně to definitivně přepne a budu žít teď a tady.

 vyprahlá zem Soudím že minuta už utekla. Nechci se zachovat jak frontová bojovnice, takže pána oslovím.

     „Vy jste tu byl přede mnou, nerada bych vás předběhla,“ říkám dostatečně nahlas, aby mě pán zaregistroval. Právě si zaujatě prohlíží boty.Prudce zvedl skloněnou hlavu a podíval se na mě překvapivě jasným, pohotově účastným pohledem.

    „Ne, děkuji, já tu jen čekám na manželku,“ odpověděl příjemným hlasem. Byl téměř okouzlující, protože jak promluvil a vyslal své signály směrem ke mně, došlo mi, jak hluboce jsem se mýlila. Myslela jsem, že už neumí počítat ani do pěti. Musím se své blbosti v duchu smát.

     „Jak je?“ Ptá se ten samý doktor, ale jen stěží si mne může pamatovat. Kouká do karty, zase se otáčí v židli. Místnost nepůsobí šedivě, tentokrát spíš umělohmotně. Sedám si s odhodláním říci vše otevřeně i když se nemám čím chlubit.

     „Abych shrnula to, jak mi je, na to bych potřebovala dlouhý čas. Stalo se toho tolik, že ani nevím odkud začít. Prášky s vděčností užívám, protože bez nich jsem se několikrát dostala do pekla. Po těch dlouhodobých xanaxech jsem unavená. Jen se tak ploužím světem a dívám se na něj. Jsem bez energie a hodně se mi chce spát, ačkoliv moc nespím. Když si lehnu s pocitem, že musím hned usnout únavou, tak nakonec jen ležím a zaseknu se někde na hranici mezi spánkem a bděním, ale nakonec je mi to jedno. Po pár dnech takovéhoto bezduchého a nevýkonného stavu jsem si zaexperimentovala. Vynechala jsem ten dlouhodobý a čelila jsem nastupujícím záchvatům paniky těmi prášky s krátkodobým účinkem. Nebyla jsem tak strašně vyždímaná, ale přišlo několik tak krutých stavů, že se to opravdu dalo vydržet jen s nadějí, že brzo přijde úleva a že to musím přežít. Nečekala jsem že to bude mít takové grády.“.

     Připadám si hrozně nemístně, protože si stěžuji. Najednou jsem ta slabá, ta co si stěžuje, že něco je k nepřežití. Je divné, že právě takhle musím mluvit já, ale je to pravda. Připadám si jak fňukna.

„Víte co způsobilo, že vám je hůř?“

„Za ty tři měsíce se toho stalo trošku víc. Takže nevím co z toho bylo jaksi silnější kafe.“

„Nějaké zásadní životní změny?“

„Řekla bych že hodně zásadních změn. Jako když se všechno hroutí.“

zkamenělá dřeva na poušti

   

 

 

 

 

 

 

      Asi to jsou dost neurčité kecy, takže budu muset stručně a jasně. Bod za bodem.

     „Nejdříve jsem začala užívat ty prášky a začala jsem se nějak mobilizovat. Nechtěla jsem to vzdát a prohrát sama se sebou. Byla jsem odhodlaná hledat příčinu těch úzkostí. Také jsem začala hodně jezdit na zahradu. Shodou okolností jsem po x letech potkala muže, který mě zaujal a já jeho. Bránila jsem se tomu statečně, ale to není vše. Nových okolností přišlo více.

     Po třinácti letech manželství jsem otěhotněla, zrovna v době, kdy mi lékaři na imunologii těhotenství zakázali s tím, že bych měla poškozené dítě. Kvůli cytomegaloviru, nebo lékům, které jsem užívala na imunitu. Navíc jsem brala už léky od vás a v nemalých dávkách.

     Myslela jsem si, že vydržím snad všechno, ale jednu věc určitě ne. Nevydržela bych celé těhotenství čekat na to, jestli se mi narodí zmrzačené dítě a nakolik vážné to bude. Kdy umře, nebo neumře. Co bude mít to dítě zmrzačené a co ne a zda vůbec a kdy. Při té představě mi zkratoval mozek automaticky a hned. Poprvé v životě jsem cítila, že na něco nemám. Vydržela jsem extrémy, ale došlo mi, že tady končí moje síla, zde jsou mé hranice. Že to je příliš silná káva, než abych to dokázala odžít. Cokoliv, jen ne tohle. Mohu žít bez nohou, mohu zemřít zítra, mohu překonat jiné strachy, ale tomuto jsem nedokázala čelit." Mluvím mechanicky.

 kámen

 

   

 

 

 

 

 

 

     "Pak to šlo rychle, byla jsem na přerušení. Cítila jsem se na zhroucení, ale nějak jsem se postavila mimo sebe. Po přerušení mě opustili moji přátelé, se kterými jsem se dlouhá léta stýkala. Stala jsem se vrahem a vyloučili mě ze svého středu jako vraha. Když se všechno sypalo, cítila jsem potřebu odejít. Nový přítel mi nabídl azyl, ale ani tam jsem nenacházela a nenacházím něco, co hledám. Od té doby se někde potácím a nevím kde. Nemohu být s manželem, ale necítím se dobře nikde. Manžel by rád, abych se vrátila, ale nejde to. U svého nového partnera se ale necítím dobře. Nedokážu si pomoci, mám v sobě hrozný zmatek. Asi bych měla bydlet sama.“ 

     Doktor Pádlo kouká trochu neurčitě. 

„Nevím co se mnou je,“ říkám nakonec.

Chtěla bych ještě něco plácat, nemá to však smysl. To podstatné jsem již řekla.

„Prosím vás, co se mnou není v pořádku?“ Vyhrkla jsem najednou, zoufalá z toho, že se nedočkám žádného rozřešení.

 propast

     „Nemáte kontakt se svými skutečnými pocity. Je to takové odosobnění a to nezpracujete rozumem. Nepoznáte v tom odosobnění - co a kdo Vám ubližuje. Vy už to necítíte, ale celé vaše tělo to ví a brání se už. Proto se tělo začalo hroutit, ale vy jste mu to nedovolila a tak si našlo jinou cestu, jak vás upozornit. Nakonec jste prožívala a prožíváte hrůzy z jízdy a z chůze po ulici a nic už vás neposlouchá. To jsou důležité signály. Už nemůžete věřit ani vlastním očím, když se vám před očima hýbou baráky. Ani smyslu pro rovnováhu, protože i on už dává signály, že rovnováhu nelze udržet.

     Všechno jste držela nespíš psychickou silou a ztratila jste kontakt sama se sebou. Takže vám ta psychická síla nakonec vypověděla službu a dává vám jasnou informaci, že je to dále neudržitelné. Držela jste vše silou celá dlouhá léta, nejspíš celý život, ale vaše tělo se už brání.“

     Chce se mi plakat, ale to teď nejde.

„Je to vážné? Je to neobvyklé? Mohu s tím něco dělat?“ Ptám se věcně a prakticky.

voda s ostrůvkem trávy

     „No. Nejste v tom sama. Není to neléčitelná choroba. Mám řadu pacientů, kteří se k tomu dopracovali jako vy. Realita kterou prožívají je u každého jiná, tedy projevuje se to jinými symptomy. Mám pacientku, asi ve vašem věku, která také prožívá podobné soukromé peklo. Když vy nedokážete jet v levotočivé zatáčce a hledáte nějaký pevný bod, kterého se zachytíte a pojedete dál, tak ona má něco podobného. Když je jí zle, stane se jí svět tak neřešitelným, že se psychicky musí naladit na to, že kolem sebe má akvárium se skleněnými stěnami a ona se musí přicucnout k jedné té skleněné stěně a pak je to k momentálnímu přežití.“

     Srdce se mi sevřelo nad utrpením té ženy. Tohle je přece už šílenství, přicucnout se v akváriu. Ale nejhorší na té informaci je, že mě ten lékař dává do stejného pytle, jako tu ženu, která v úzkostech jede akvárka. Opět se mi zasekl mozek. Nejsem schopná to zpracovat. Nevím co si myslet a co cítit. Je to nepochopitelné a je mi velmi těžko. Strašně se mi chce brečet nad zoufalstvím té ženy, ale co mám cítit vůči sobě, to nevím. Mám pocit nepatřičnosti.

temná voda

     Doktor se mě vyptává na spaní, virus, imunitu. Sotva ho už vnímám. Mám před očima naší ulici, která se mění v akvárium a nedokážu se do toho vžít. To je problém, většinou se dokážu vžít do kdekoho a kdečeho, ale tohle je moc. Tohle je někde za hranicí a tam už to neznám. Vlastně slabou představu mám, znám to od bráchy, ale brácha je diagnóza.

„Máte už nějakou stopu, kdy prožíváte nejhorší úzkosti? Tedy nějaké vodítko, proč se ta úzkost objevila?" Ptá se doktor stále hledící do nějakých papírů, ale teď na mě jukl.

„Ne. Pořád jsem o tom přemýšlela, párkrát jsem měla dojem, že snad chápu ten spouštěcí moment, pak se ale stalo něco, co zcela popřelo budované teorie,“ odpovídám pravdivě.

„Například?“

„Je to trochu intimní,“ začínám nejistě, ale nestydím se to říct.

„Jestli se vám nechce o tom mluvit, tak nemusíte.“

„Nepůjdu do podrobností, ale samotné mi to doposud vrtá hlavou a nerozumím tomu,“ říkám nerozhodně, ale chci to říct, protože je to opravdu divné a mohla by to být stopa vedoucí k rozuzlení té pakárny.

dva kmeny před zlatým listím

     „Před pár dny jsem byla u toho nového přítele a zažili jsme v přírodě docela hezkou a romantickou chvilku. Bylo to fajn, zapomněla jsem, že nějaké úzkosti vůbec existují. Pak to přišlo náhle a velice tvrdě. Cítila jsem se trapně a k práškům bylo strašně daleko. Snažila jsem se to ovládnout a uklidnit to, jenže to nešlo. Mám už dobře odzkoušené, že vůle a sebeovládání úzkost nepotlačí. Jediné co mohlo pomoci, byl alkohol. Věděla jsem, že se musím napít co nejdříve a minimálně dva panáky. Byla jsem nevhodně oblečená, ale podařilo se během patnácti minut dorazit k venkovské hospodě, kde jsem do sebe hodila dvojitého panáka ferneta. Musela jsem chodit, nebo něco dělat, ale nechtěla jsem plašit lidi kolem. Tak jsem šla rychle na záchod a tam jsem se oplachovala studenou vodou. Věděla jsem, že mi studená voda nepomůže, protože nemám třeba úpal. Vím jen, že ledová voda mi pomáhala odvádět pozornost od toho šílenství uvnitř. Tohle už znám. Je potřeba unikat k jiným podnětům, aby se člověk v tu chvíli nezbláznil a nějak překonal ty běsy trvající minuty a minuty.“

     „Ano. Alkohol zabere nejrychleji, ale ten Vám předepisovat ani radit dlouhodobě nemohu. Jak si vysvětlujete, že to přišlo s takovou úderností právě ve chvíli, kdy jste byla v pohodě?“

„Já nevím. Nejdřív mě napadlo, že mám zakázáno být třeba i na chvíli šťastná. Pak mě napadlo, že jsou to výčitky vůči manželovi, zatím co on se ještě trápí našim rozchodem, já si teď užívám. Brzo se ukázalo, že to tak není, i on si rychle našel přítelkyni."

„Dobře. Zatím užívejte prášky tak, jak vám to vyhovuje. Jen si dejte pozor na kombinaci prášků a alkoholu. Ten dlouhodobý můžete vysadit, když vám to ubírá tolik energie. Dál sledujte, jaké by mohly být spouštěče vašich úzkostí.“

     Dostala jsem nový recept. Při mém odchodu se Pádlo zmínil, že mé osobní problémy jsou možná zralé na manželskou poradnu a že jsem si toho za ty tři měsíce stihla navařit víc než dost. Řekla bych, že má sakra pravdu a že bych s tím měla něco udělat.

bažina     Doufám, že horší to už nebude, protože mám divný pocit, že už jedu na rezervu. Ze závitů někde vzadu v mozku se mi vynořila věta: „když myslíš že už máš dost, tak můžeš ještě jednou tolik“. No výborně. Takže jestli v těchhle hovnech plavu dýchajíce s ústy nad hladinou…může přijít fáze…že se do to toho zcela ponořím a dýchat budu jen metan z hlubokých bažin. Budu muset zapojit nějaké speciální žábry a budu muset plavat v hovnech tak hluboko… ne ne ne. Nechci o tom přemýšlet. Kašlu na akvárka a na žumpy. Prostě těma fekáliema proplavu a pak najdu břeh a začnu znova. Jednou.

      Už jsem venku od lékaře. Najednou se mi vybavil sen, který jsem nedávno měla. Pane Bože, úplně jsem na něj zapomněla, nyní se mi to všechno nechutně propojilo. Skončila jsem s dítětem uprostřed bažin, byly jsme jen na malém ostrůvku, který se někam pohyboval a nikde nebyl vidět břeh s úrodnou zemí. Někdy jsem plavala, zachytávala se pouze stébel, ale nic nebylo pevné a záchrana žádná na obzoru nebyla. Byl to stav bez naděje, neovládala jsem žádnou techniku, která by mi pomohla situaci vyřešit. Nemělo smysl vrhat se žádným směrem, protože žádná strana nenabízela naději.

     Nevím co ten sen znamená, raději budu doufat že nic. Myšlenka, že když už nemůžeš, stále máš ještě dostatek rezerv k dispozici mě napadla znova. Třeba je to jen můj pesimismus, nebudu se tím dále zabývat.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kapitola 4.

Mám vylovit krakeny? Tak jo.

Rozhodnutí činíme na základě svého vnímání situace. Holčička, která stojí s udicí nad hladinou vody, rozhodla se k rybaření, spoléhajíc pouze na to, co momentálně vnímá. Její pozornost ulpěla jen na malé části reality a to není vše. Některé viděné vjemy vyhodnotila špatně, protože nejsou tím, čím se zdají být. Obrázek teď vypadá idylicky, ale nic není tak malé a ohraničené a za vším co vidíme, jsou velké  prostory neviděného. Posuneme se dál...


      Často se teď dívám na tento obrázek, protože mám pocit,  že se mnou souvisí. Různě si jej na monitoru posouvám, zvětšuji, zmenšuji, zakrývám si jeho spodní část.  Jen pár centimetrů navíc stačí a já začínám vidět více souvislostí nejen do šířky, ale hlavně do hloubky. Situace holčičky se s rozšířeným vnímáním dramaticky mění. Mohu i já vidět širší a hlubší souvislosti mého života?  Zatím to nevím, ale jsem si jistá, že život je právě o tomto. Malý zorný úhel způsobuje naši bolest, stejně tak naše lpění na zažitých představách, způsobených nedostatečným vnímáním.

malá rybářka nad hladinou

      Někdy se dívám jen na ten malý obrázek holčičky, někdy si jej posunu tak, abych viděla už kousek pod hladinu. Pokaždé mám z viděného jiný pocit, dokonce jinou náladu. Není jisté, že ta malá holčička je v ohrožení. Třeba žije ve světě, kde jí nikdo neublíží a je fuk, jaké potvůrky pod hladinou žijí. Něco mi ale říká, že já v bezpečném světě nežiji a mít přehled o potvůrkách a potvorách je více než vhodné. Nevidíme ani za roh a už vůbec nevidíme do hlubin všech vztahů a zákonitostí.  Většina z nás nemá představu o tom, co je pod námi, nad námi a vedle nás.  Když se zamyslím nad svým životem, svými chybnými volbami a zkresleným vnímáním, pak se teprve podívám na celý obrázek.  Zkuste to, třeba i Vám to přijde inspirující. 

malá rybářka nad hladinou netuší co je pod hladinou

 

Sama na to nestačím

     Mé úzkosti samozřejmě nemizí a já se už půl roku plácám na místě. Ještě stále si píši deník, protože nemám s kým hovořit o svých myšlenkách. Když se do svého deníku podívám, vidím pouze bláboly, které se mění podle toho, jak se mi právě přeskupily data v hlavě. Připadám si jak počítač, ve kterém probíhá defragmentace. Jenže při defragmentaci se veškerá data seskupují účelně, což přináší zjednodušení a zvýšení efektivnosti práce. Můj centrální počítač je víc a víc rozsalátovaný, žádná data to smysluplně neskládá, o efektivitě netřeba vůbec mluvit.


     Před pár dny jsem se hodně lekla sama sebe, protože mě napadlo, že mě nebaví už žít. Ztratila jsem veškeré zájmy. Nečtu, nemaluji, nesleduji nové filmy. Téměř se nesměji, humor někam zmizel. Občas ho lehce zaregistruji, ale pramálo se čímkoli nechám pobavit. Jen procházky v přírodě mi zůstaly, ale i to kochání ztratilo na intenzitě.

moře
     Začíná mi být jedno, jestli ještě někdy uvidím přelévající se masy vody při přílivu. Jestli znova uvidím palmy, hory, nebo třeba ledovce. Mám pocit, že kvůli těmto hezkým vjemům a příjemným okamžikům nemá smysl prožívat to ostatní. Udělám-li bilanci pomocí seznamu pozitiv a negativ, řekla bych, že se to nevyplatí. Lekla jsem se toho. Nezačala jsem uvažovat o sebevraždě, jen jsem se trochu začala bát toho, že jsem ztratila vůli a chuť k životu a že by to mohl být nezvratný stav.

     Když mě něco nezajímá, tak to neprovozuji. Chtěla bych, aby mě život zajímal a provozovala jsem ho dál. Přeji si mít zase radost z vůně čerstvě rozkrytého kompostu, z pohledu na hvězdy a z nalezení krásné houby. Chci někde najít svoje zázemí a dožít svůj život tak, aniž bych já sama zkrátila délku svých dnů. Vnímám to jako povinnost, ale začínám v duši cítit těžký nezájem.

     V okamžiku, kdy mi došlo, že už mě nebaví se tady pachtit, napadla mě jediná věc – vyhledat odbornou pomoc. Nemyslete si, že běžím k doktorovi hned. I k tomu psychiatrovi mě dohnala situace. Když mě bolí třeba rameno nebo něco jiného, tak to neřeším. Tento stav mě však leká, protože sebevraždy nejsou v pořádku a nezájem o život je podle mého názoru dobrý důvod k hlubšímu zamyšlení. Už na to nestačím sama, protože mé myšlení mě k ničemu není schopné dovést. Mohu nad tím strávit řadu měsíců a nepohnu se z místa. Třeba se pletu, ale zpětná vazba od někoho jiného mi může pomoci.

     Nejdříve musím s někým probrat můj rozvod. Rozvádět se a nevědět proč, je opravdu divné, zejména když jsem to já, kdo to k rozvodu dohnal. Kdysi mi říkali, že jsem inteligentní. Moc se mi to nezdá, nic tomu nenapovídá. Stále mlátím jen prázdnou slámu, tahám nahoru balvan jak Sisyfos, ale nikam to nevede. Zdá se, že toho budu muset hodně přehodnotit a já se pokusím tentokrát vsadit na autority.

     Přijela jsem tedy do Prahy, řekla jsem manželovi o svém plánu navštívit manželskou poradnu a on s tím souhlasil. Prý je ochoten se také zapojit. Hledá si sice za mě náhradu, ale nemohu se divit, protože už půl roku jsem pryč. Říká, že zatím prý o mě stojí. Moc se mi nelíbí způsob, jak to vyjádřil, ale má na to právo. Naše rozhovory jsou přátelské, ale bezpečně cítím, že nejsem zralá na návrat. Nejde to, jen nevím proč je tu tak mocný blok. Mám ho ráda, ale přede mnou je velká překážka. Je mohutná třeba jako čínská zeď. Ba ne. To je ještě moc malé a zemské. Je tu blok veliký jak Mléčná dráha. Ta je pro mě také obrovská, přitom nepochopitelná či neviditelná.


     Nejdříve jsem vyhledala na internetu nejbližší manželskou poradnu a pak jsem si trochu prohlížela své věci. Bylo příjemné být zase doma, u svého stolu, obklopená vším, co tvořilo můj domov. Už dlouho se cítím z domova doslova katapultovaná. Vykořeněná není správné slovo, protože kořeny tu mám, ale jsem z nich odervaná jakousi odstředivou silou. Kořeny jakoby zůstaly zde, ale mě to urvalo a poslalo na oběžnou dráhu. Dneska mám samé vesmírné příměry, doslova kosmické. Neměla bych si přečíst kosmické písně? Není v těch mých myšlenkách nějaké vodítko? Na chvilku mi to připadá úsměvné, ale jako vodítko v mém pátrání je to naprosto bezcenné.

kresba stromu

     Mám ráda svůj byt. Své knihy, květiny, vlastní obrázky,propisky, bloky, povlečení….. Je mi doma příjemně, ale nepříjemné je mi být vedle manžela. Proč ale? Jako s člověkem je mi s ním fajn, nemůže být ale mým manželem. To je potíž, kterou cítím, ale vůbec nevím proč. Něco vlastně vím. Je to skvělej kámoš, špatně ale snáším jeho dotyky. Prostě už to nejde a v tom je to zašmodrchaný.


     Konzultaci v poradně jsem domluvila za dva dny. Obložila jsem se knihami, dala si nohy na stůl a pročítala vše, co by mi mohlo vysvětlit příčiny odosobnění. Moc mi to se mnou dohromady nejde. Nenašla jsem dost informací, zatím to však vypadá na potlačování problémů, zakopání hrůzných či bolestivých vzpomínek atd. Dívám se na tu lednici, kterou jsem hladila, když jsem byla začátečník v úzkostných panikách. Dnes už nemám potřebu jí hladit. No vida, posun. Ještě pár let a budu zase normální.

     Poradna je přímo v naší ulici. Když jsem vstoupila do domu, překvapilo mě, že místo nahoru, jde se někam dolů směrem do sklepa. Čekárna je zaplněna mdlým, zeleno hnědým světlem, které se jen těžko dere malým oknem ze dvora. Jediná květina na parapetu lační po slunečních paprscích, její vybledlé poloprůsvitné listy se zoufale lepí na sklo, aby z toho chabého světla získaly co nejvíc. Chuděra. Je to sice stínomilný filodendron houslový, který snad normálně roste někde v šerém podrostu pralesů, ale takhle zoufalé podmínky nečekal ani ve snu. 
Interiér je celkově příjemný. Vkusný a pohodlný starší nábytek. Nic, co by připomínalo psychiatrii. Je to tu opravdu rodinné, skoro jako v obýváku. .Ještě nikdy jsem neviděla tak zvukotěsné, silně vytapecírované dveře jako jsou zde. Že by za těmi dveřmi bývaly hlasité hádky bojujících manželských párů? Možná. Čekám na svoje „pojďte dál“.

     Dveře se otevírají, pomalu z nich vychází starší, asi šedesátiletý pán. Má na sobě kabát, šálu si jen ledabyle přehodil okolo krku. Za ním je žena, ke které jsem nejspíš objednaná, ta žádný kabát na sobě nemá, ani nic podobného v rukách nedrží. Loučí se spolu nad prahem dveří, pán spěšně odchází. Paní se mě ptá na mé jméno a po té, co se ujistila, že jsem to já, prosí ještě o chviličku strpení. Vypadala sympaticky. Snažím se zatím odhadnout, kolik hodin denně sem svítí slunce. To je taková má úchylka – sledovat podobné jevy. Okno je na východ, ranní slunce sem nepronikne kvůli protějšímu domu. Myslím, že paprsky mají šanci mezi devátou a desátou. Je leden, od jara do podzimu bude i ta troška slunce zacloněna mohutným jasanem, který je nyní holý. V létě tu musí být jen husté zelené světlo… vhodné snad jen pro mechovou zahrádku. Dívám se z okna, jak velká výseč nebe mezi střechami domů zůstává. Vrznutí dveří přerušilo mé zkoumání oblohy z tohoto místa.


     Jdu do ordinace, nebo jak se to tady jmenuje a napadá mě zase, že nejspíš matu svým zjevem. Působím asi klidně a vyrovnaně, pravděpodobně budu hovořit plynně a zdvořile. Pozná, že můj klid je pouhým sebeovládáním? Kdoví, jestli mi bude věřit, že mám akutní pocit blížícího se zhroucení. Potřebuji od ní pomoc. Potřebuji jeden pevný bod, kterého se chytím a od něj budu odvozovat další a další. Prosím, jen ať mi dá alespoň jeden pevný bod.

 

mladé lístky před mohutným kmenem stromu     Ona dáma není prý doktorka, je to psycholožka. Je jí odhadem asi padesát a necítím se v její přítomnosti nijak špatně. Po několika úvodních formalitách se mě ptá, co mě přivádí. Její tvář je příjemně hezká a nepřikrášlená. Trošku delší vlasy má sepnuté takovou tou rychlosponou, která dobře drží prameny vlasů. Na krku vidím měděný šperk, který není nijak nápadný a myslím že se k ní opravu hodí. Nevidím detaily přívěšku, na dálku připomíná tvarem slunce se zeleným středem. Dámská hnědě žíhaná halenka na ní vypadá dobře. Kalhoty má volné, jejich kaštanová barva ladí se žíháním halenky.


     Představuji si, že má ráda přírodu, dřevo, knihy, pohodlí a svojí skromnost. Necítím z ní žádný problém. Řekla bych, že je se sebou vyrovnaná. Napadne mě to u málokoho, ale u ní bych věřila tomu, že pěstuje moudrost, provozuje meditaci, nebo obojí dohromady. Hned mi naskočila představa, že večer sedává v pohodlném ušáku u lampičky a je ochotná rozjímat nad básněmi, stejně jako pročítat statistiky. 
Sedí v pohodlném polstrovaném křesle na kolečkách. Mohla by mít ráda čaj a víno. S marmeládami se asi ani přes lásku k přírodě nepatlá. Nevím, proč jsem si o ní vytvořila takový obraz, možná mi jen někoho připomíná. Taky nevím, proč mě napadly ty marmelády, k ní by mi seděl spíš med.
Ruku má položenou na svém pracovním stole, jednoznačně je to její zateplený kouteček. Vzpomněla jsem si, že naposledy jsem viděla ženský pracovní stůl u nás v kanceláři. Jedna kolegyně měla nad stolem korkovou nástěnku plnou mužských hereckých idolů. Byli tam všichni fešáci, svalouši a zachránci světa z amerických filmů.

     Sedím vzhledem k ní dost nešikovně ale není to tak zlé, protože se od svého stolu ke mně otočila a svůj hrneček si přeparkovala tak, aby to měla pohodlné, až mě bude poslouchat. Přede mnou je konferenční stoleček a hned za ním stejně hluboké křeslo jako to moje. Nepřesedla si do něj. Přijela se svým.


     Začínám vyprávět, co mě přivedlo až sem. Zeptala se mě na zdravotní problémy předtím a tak mechanicky mluvím o posledním roce a prodělaných chorobách nedávné minulosti. O operaci žlučníku, o imunitě, ochrnutí, ohluchnutí, o záhadných a nečekaných panických úzkostech, jejichž zdroj jsem doposud nenalezla, ačkoliv jsem se snažila. Zajímá jí moje spaní a chce vědět více o mých hororových snech. Vyprávím jí svůj poslední, shodou okolností právě o manželovi.

     „Má podle Vás manžel dvojí tvář?“ Ptá se hned po té, co jsem jí kousek toho zmatku ze snu vylíčila.
„Nemyslím si. Nikdy mě nenapadlo, že by se přetvařoval, nebo měl dvojí tvář.“
„V tom snu je na jednu stranu v pohodě, velice příjemný, tak jak ho znáte. Pak se choval jako někdo jiný. Byl bezohledný, vysmíval se vám, poškleboval se vám. Ve snu byl bezcitný až krutý a vy jste z toho byla bezradná, bezmocná a zoufalá.“ Shrnuje psycholožka to co slyšela.

     „Proto mi ten sen tak uvízl v hlavě. Protože jsem byla otřesená a opravdu vyděšená. Nemohla jsem ten pocit ze sebe setřást. Ale můj muž je u lidí oblíbený, je to příjemný společník. Nesedí mi to k němu. Možná jsou to moje komplexy a moje problémy, když mu přisuzuji něco, co u něj není, ale já si to tak vysvětluji. Opravdu nevím.“

slunce v temnotách
     „Když jste s ním, tak se takhle necítíte? Jako v tom snu?“ 
Chvilku přemýšlím. To je divné. Já vlastně takové hluboké prožitky mívám pouze ve snech. Jako by to byl alternativní život. Ve snech se mi dějí hrozné věci a také to silně prožívám. Ve snovém světě opravdu prožívám utrpení, mám reakci na děj. V reálném životě nic tak hrozného nepociťuji. Tedy až poslední dobou se to nějak zvrtlo.

     „Ne, když jsem s ním, tak se takhle určitě necítím“
V hlavě mi zablikalo výstražné světlo. Nevím proč, ale měla bych si tento moment zapamatovat. Myslím tedy tu úvahu o těch snech. Snažím se to rychle uložit do paměti, protože mi to přijde důležité. Musím si pamatovat, že emoční trápení prožívám pouze ve snech, v bdělém stavu pouze myslím.

     „Jak by jste popsala vztah s Vaším novým partnerem?“
„Zatím nevím. Pere se to ve mně,“ říkám upřímně a stále doufám, že se zde dočkám nějakého vodítka, dobré rady nebo nějakého objasnění.
„Co Vás k němu přitahovalo?“
„To asi nejsem schopna přesně říct. Pokusím se vysvětlit, jak k tomu došlo.“ Jen letmo si uvědomuji, že na takto jednoduché otázky nemám žádnou odpověď.

     „Musím to vzít trošku ze široka. Žili jsme si doma spokojeně, večery jsme trávili u videofilmů, nebo jsme šli do kina. Nechtěla jsem děti, vymlouvala jsem se na obtížnost doby, ale možná v tom bylo víc. Měla jsem celá léta gynekologické problémy a mně to vyhovovalo. Nesnažila jsem se je řešit, myslela jsem, že za daného stavu děti ani mít nemohu. Miluji přírodu a zahradu. Jednu máme a já na ní chtěla postupně stavět dům. Peněz jsme měli relativně dost, po kouskách by to postavit šlo. Manžel ale nebyl ten typ. Jemu se nechtělo do ničeho. Nesnášel změny a nikdy mě v tomto smyslu nevyslechl. Ve všem viděl hromadu problémů. Podobně negativistický byl, když jsem chtěla můj malinkatý byt vyměnit za větší. Stejné to bylo, když jsem nebyla v pohodě a začala jsem marodit. Choval se nepříjemně. Nevím proč. Třeba měl o mě starost ale nedával to najevo. Když mi bylo nejhůř, ještě mi v té krizi svým chováním přitížil. Bála jsem se mu říct, že musím okamžitě do nemocnice, když jsem nedávno ohluchla a ochrnula mi půlka obličeje. Byl jako dítě. V krizi žádná opora. Stále jsme jezdili o víkendech ke tchyni a tchánovi. Také na tom nehodlal nic měnit. Začala jsem mít problémy se sexem“
„Nespala jste s ním?“
„Spala, ale postupně jsem přestávala mít potřebu“ 
Pozorně se na mě dívá, ale dál se na to neptá.

 

počítačová grafika, tráva     „Jak jsem vám říkala, že jsem začala hodně marodit, nasbírala jsem hodně zkušeností s jeho nepřiměřenými reakcemi a nejspíš se to na vztahu podepsalo. Po všech nemocích jsem měla užívat klidu, tak jsem začala jezdit na zahrádku. Koupila jsem pěknou mobilní buňku, upravenou jako chatu. Bylo potřeba ji celou naložit, převézt a jeřábem posadit na místo. Při té příležitosti jsem se poznala s tím novým chlapem. Musela jsem s ním komunikovat ohledně převozu té chatky.
Došlo k nějakým problémům během převozu, během manipulace byla poškozena střecha. Pozorovala jsem tu dramatickou akci a všimla jsem si, jak je ten muž coby zaměstnanec ochotný. Zachraňoval co se dalo a nejspíš jsem v něm viděla chlapa jak má být. Silného, neohroženého, akčního, zdvořilého a přitahoval mě fyzicky. V tu chvíli jsem si to neuvědomovala, ale asi jsem ho po očku víc sledovala. Když to skončilo a já platila celou tu akci, vzal si na mě telefon kvůli fakturaci. Pak mi napsal esemesku, že mi rád pomůže spravit to, co poškodil. Že prý to umí. Já jsem to hned přijala, protože poničená chata byl aktuální problém a hned se nabídlo řešení co s tím.¨

No a pak se to rozjelo. Sešli jsme se, abychom se dohodli na opravách. Několikrát jsme se viděli. Stále jsem mu vykala, on mě taky. Asi jsem se toho bála, prosila jsem i manžela, aby jel někdy se mnou, až zase budu asistovat u opravy rozbité střechy a tím pádem se opět sejdu s tím mužem. Řekla jsem mu, že mám asi ctitele a že ten ctitel ani nevěří,že jsem vdaná. Manžel řekl, ať to ten jeřábník spraví, když to rozbil a pak ať vypadne. Mezitím doma vesele hrál na playstationu." 

 

   počítačová grafika - nápis na zdi    "Nějakou dobu jsem se v duchu i v srdci bránila, jak jen mi to šlo, ale moc to nešlo. Během pár rozhovorů na sebe vysypal všechno. Kromě životních karambolů popsal také svoje touhy, v nichž jsme si doslova notovali. I on toužil po domě a přírodě. Chtěl také tvořit a různě experimentovat, chtěl vybudovat zázemí pro mnohé zájmy. Má rád stejné knihy, líbily se mi jeho názory, zaujal mě myšlenkami atd. S manželem to bylo najednou nesrovnatelné. Manžel byl jako klidný stojatý rybník, bezpečná voda. Tenhle člověk jako tekoucí zurčící řeka, která si prodírá koryto drsnou přírodou. Proto mě to asi nadchlo. Manžel měl všechno zabezpečené, pojištěné a ještě jednou pojištěné. Tenhle chlap o všechno přišel, nemá nic a tuším, že život s ním je jako jízda v nejistých vodách.

     Když jsem s ním nakonec i spala, úžasná změna byla v tom, že jsem neměla sexuální bloky jako s manželem. Možná proto, že mi zatím ničím neublížil. Bylo to v pohodě, asi tak jak to má být. Jenže výčitky byly kruté. Moje morálka se stala mým soudcem. Bylo to opravdu silné kafe. Zamilovanost se mnou sice mávala, ale byla silně zahlušena výčitkami. Tady ale předbíhám. Vzdalo to rychlý spád a to z několika příčin. Zjistila jsem, že jsem těhotná s manželem. Podle lékařů mělo být dítě poškozené kvůli práškům, které jsem užívala. V tu samou dobu mě také drtily neznámé panické úzkosti a já na ně užívala další prášky. Měla jsem tak strašný strach z těhotenství končícím nějakou katastrofou, že jsem zvolila přerušení. Pak už to šlo rychle. Táhlo mě to od manžela pryč a jakési zázemí jsem našla u nového partnera. Uvažovala jsem, že se odstěhuji na chvíli do hor, na chatu rodičů, ale stejně bych tam asi nevydržela a hledala bych cit, nebo útočiště u nového přítele. Půl roku se v tom potácím a teď jsem vyhledala Vás. To je zhruba všechno.“ Odvyprávěla jsem to téměř jedním dechem a vůbec netuším, co si asi psycholožka myslí.

     Mluvila jsem jakoby nic, ale teď mám co dělat, abych se soustředila na kladené otázky. Ptá se mě ještě na rodiče a ještě jednou na spánek. Dochází mi najednou, že se mi chce strašně moc spát. Poslední dobou se potřebuji pomocí spánku odpojit často, zejména když s manželem rozebíráme náš vztah. Cítím se vždycky během chvíle úplně vycucnutá. Začínám pozorovat přímý vztah mezi potřebou spát a psychickým přetížením. 
Psycholožka si přinesla hrneček se sluníčkem a něco si píše do svých poznámek.


      černá noc prozářená měsícem„Říkáte, že vůbec nevíte co máte dělat. Pravda je, že váš vztah trval dlouho a takové to zamilování může přinést smutné rozčarování. Doporučovala bych vám vzhledem k vaší situaci, aby jste nedělala žádné zásadní rozhodnutí teď. Jestli to tedy je na vás. Manžel zatím stále má zájem, tak třeba ještě posečká, než se dáte trochu dohromady. Z toho co jste mi zde řekla, soudím, že těch problémů máte daleko víc. Že to zdaleka není jen volba mezi dvěma muži. Celý život špatně spíte, máte hororové úzkostné sny. Začala jste v posledních letech hodně marodit. Začala jste se sypat a těch pár let nepracujete. To všechno mohlo být psychosomatické a nakonec to vyústilo v úzkosti, které prostě nelze přehlédnout a dále neřešit. Asi toho budete mít od dětství hodně v sobě, ačkoliv jste tomu nedávala žádnou váhu. Jestli je to možné a nemusíte do práce, tak si udělejte čas pro sebe. Máte možnost někam od všeho odjet a udělat si takovou dovolenou? Aby jste byla jen se sebou a svými myšlenkami a pocity? Bez mobilů, bez sms zpráv, bez ovlivňování, bez nátlaku?“ zakončila svoji řeč psycholožka.
„Asi ano, mohla bych vzít psa a odjet k našim na chatu v horách. Teď tam rodiče nejsou a já tam jezdím moc ráda, zejména v tomto období.“
     „Tak to udělejte. Uvažujte sama. Zkuste denní i noční fantazie a pozorujte, kam vás srdce táhne. Na co a na koho myslíte a proč. Třeba sama zjistíte, co a jak. Ale možná to nepůjde a v tom případě vám doporučuji, aby jste vyhledala jedno z těchto středisek, kde nabízejí skupinovou terapii. Mohlo by vám to pomoci se v lecčems zorientovat a zjistit více o sobě, o lidech a vašich vztazích. Jestli odjedete na pár dní do ústraní, dejte mi vědět a já se zatím sejdu s vaším manželem. Až se vrátíte, tak zavolejte a vrátíme se k tématům, které tu dnes zazněly. Dnes už musíme končit. Chcete se ještě na něco zeptat?
„Myslím že ne. Teď mě nic nenapadá. Teda napadá mě spousta otázek, ale asi nic zásadního. Musím to nějak vstřebat“
„Co třeba potřebujete vstřebat? Zasáhlo Vás něco?“
„To, že naznačujete, že mám asi více problémů než jen tohle a taky to, že teď nemám nic rozhodovat. Cítím se nekompetentní, nesvéprávná, překvapená. Doporučujete mi terapii...to mě zaráží.“
Už raději nic neříkám, opravdu to potřebuji nějak vstřebat. Čekám na vlastní reakci, ale ta zatím žádná není.
Rozloučily jsme se a já bych teď během minuty dokázala usnout. Jsem grogy. Chtěla jsem o tom přemýšlet, ale nejdřív musím vypnout. Je ještě ráno a já jdu znova spát.

     Za pár dní jsem se stavila opět u té psycholožky. Stručně jsem jí sdělila, že výlet nevyšel. Zajímalo jí to, tak jsem jen krátce vysvětlila, že jsem se dostala na chatě do potíží s bratrem a pak jsem raději neprodleně odjela. Psycholožka se trošku ještě poptala , nakonec mě přesvědčila, že bych měla nastoupit terapii, protože takové věci nejsou už záležitostí její manželské poradny. Opět mi dala kontakt na skupinovou terapii a doporučila mi, ať raději neotálím. Neotálela jsem tedy, ale představa, že příčiny mých problémů je třeba vykopat z hloubky, ta mě zneklidňovala. Nebála jsem se zatím toho co odhalím, ale doby, kterou to může zabrat, než se k něčemu prokopu.
Domů jsem šla s novým poznáním. Tato lékařka pracuje řekněme na povrchu. Pomáhá urovnávat vztahy atd. Dle jejího soudu mi nemůže pomoci, musím projít terapií, takže nějakým hlubinným dolováním souvislostí.

 

Pohovor před skupinovou terapii

 

obrázek zapadajícího slunce za stromy     Prohlížím si novou čekárnu, protože jsem kontaktovala jedno z center, kde je možné navštěvovat skupinovou terapii. Koukám opět na obrázky a dobře prosperující květiny. Změna. V této čekárně je opravdu dostatek světla. Budova se nachází mezi vysokými paneláky, mezi betonovými monstry zůstalo místo na zahradu se školkou a střediskem pro psychoterapii. Příhodná stavba na takovémto místě. Jde o moderní betonovou budovu s velkými okny, které když už nic, vpouštějí dovnitř hodně slunečního světla.


     Obrázky na zdech jsou opět lidová tvořivost. Zajímavě vyjádřené tmavé depky, vidím však i naději v uzdravení. Obrázky vypadají dost infantilně, ale lproti mým patlaninám jsou úžasné.


     Jsem zvědavá s čím se zase setkám. Mám mít asi hodinový rozhovor s člověkem, který vede terapeutickou skupinu. Jde o přijímací pohovor, což mi přijde samo o sobě směšné. Měla bych zaperlit, aby mě přijali, ale já mám nějakou hořkokyselou náladu. Měla bych předvést něco hustého, abych prošla u zkoušky. Chci to opravdu? Ano chci.

     Vybavilo se mi, jak jsem kdysi dávno byla u psychiatra, protože měl napsat posudek, jestli byl můj mladický výstřelek náhodný, nebo jsem antisocialisticky zaměřený člověk a jsem tím pádem diagnóza. Tenkrát jsem seděla u psychiatra ve vysokém křesle potaženém koženkou. Na sobě jsem ten den měla dlouhý kožený kabát. Na zádech mi volně splývaly dlouhé vlasy a jak jsem se nepokojně vrtěla, vlasy se mi skřípaly mezi koženkou křesla a kůží kabátu. Znáte to, kůže na kůži, to je silné spojení. Musela jsem si ty vlasy popotahovat, takže jsem dělala takový pravidelný divný tik. Doktor se na mě vždycky podíval a pak si něco poznamenal. Jsem si jistá, že neodhalil příčiny mého tiku, mimochodem, on mi připadal vytikanej více než já. Vyšetřením zjistil, že jsem zodpovědná za svůj čin a mohu přijmout spravedlivý trest. Poslal mě pak na IQ testy, stále ještě tu byla možnost, že jsem svůj čin spáchala proto, protože jsem úplně blbá. Testy IQ mi také nepomohly, ale výsledek mi tenkrát tajily. Směšné.


     Ze dveří vychází mladá slečna a hned za ní hodně vysoký muž. Je asi mladší než já a má sympatický zjev. 
Myslela jsem, že řeknou "pojďte dál", ale místo toho mě směřují do nějaké jiné místnosti hned za rohem. Mám možnost vidět prostor, kde se skupinovka schází po dobu třech měsíců. Je zde hodně oken s květinami, záclony a spousta stejných křesílek, které jsou téměř po celém obvodu místnosti. Další lidová tvořivost na parapetech a na zdech. Koberec jak ve školce a hned vedle dveří malinká kuchyňka s hrnky, rychlovarnou konvicí a odpadkovým košem. Po pravé straně je botník s pantoflemi a věšák na kabáty. Je tu jediný stolek, k němu si v té velké místnosti sedáme všichni tři.


zeď v pastelových barvách     Hodně vysoký psycholog má bujné vlasy, ale nevypadá to, že je má proto, aby si je nervózně čechral rukama. Spíš si vzpomene na holiče jen občas. Možná, až když do něj manželka hučí, že vypadá jak zdivočelej básník. Kostkovaná volná košile a značně uvolněné manžestráky mu skýtají maximální pohodlí. Zatímco nasávám atmosféru, řekl mi psycholog své jméno a představil mi pomocnou terapeutku, která je prý účastna po celou dobu skupinové terapie a všech skupinových aktivit. Nic vůči ní necítím. Tak ani tak, možná jsem jen trochu ostražitá. Je mladá, hezká, kaštanové vlasy, pěkný obličej, štíhlá figura. Je trochu vláčná a na pohled vypadá unuděně. Dala si nohu přes nohu, vidím že má pohodlné papuče. Přinesla si čaj v keramickém hrníčku s proužkovanou glazurou v několika pastelových barvách. Všechno je tu takové pastelové. I ti dva terapeuti jsou v pastelových barvách. On je laděn v modrých odstínech, ona v béžové, hnědé a zelené. Jenom já jsem v barvě černé a šedivé. V jiných barvách chodit ani neumím. 
A je to tady zas, opět sypu svůj příběh a důvod, proč vyhledávám odbornou pomoc. Protože už to melu poněkolikáté, beru to čím dál stručněji a nespíš to vypadá ještě více odosobněně, než jak to ve skutečnosti je.

     Doktor se mě ptá, jaké si do skupiny přinesu téma.
Nerozumím. Nenapadlo mě, že bych si měla připravit nějaké téma, které tady budu obhajovat nebo nějak kázat. Co to je za divnou otázku?
Vysvětlil mi, že každý má svůj problém nějak pojmenovaný a přináší to jako svoje téma.
„V tom případě moje téma je, že si připadám jak ufon“ vypadlo ze mě.
„ No, abych pravdu řekl, připadám si už taky trochu jako ufon.“ Řekl pobaveně doktor, rozmáchl se svýma dlouhýma rukama a říká své závěrečné resumé.

     „Skupina začne fungovat za dva týdny v pondělí 4.dubna v devět hodin ráno. Budete docházet každý den kromě soboty a neděle. Tady je rozpis programu od pondělí do pátku. Potom se na to podívejte. Na dalším papíře jsou pravidla skupiny, která je záhodno dodržovat. Budete-li potřebovat neschopenku, obrátíte se na našeho lékaře. Můžete se na něj obrátit i kvůli medikaci, kdyby jste potřebovala prášky nebo se objevily nějaké nové problémy. Já jsem vedoucí terapeut. Budu s vámi denně v kontaktu, ale některé hodiny povede tady kolegyně. Tyhle materiály si doma pročtěte a za čtrnáct dní na shledanou. Vezměte si sebou bačkory a svačinu, čaj nebo kafe si tady můžete uvařit. Chtěla by jste se ještě na něco zeptat?“ Zakončil otázkou.
„Ano,„ vyhrkla jsem „chtěla bych se zeptat, jestli jsem podle vás zralá na skupinovou terapii.“ To jsem řekla pěknej blábol, napadlo mě se zpožděním. Kdybych nebyla zralá, asi by mě nepřijal do skupiny.
„A co si myslíte vy? Zeptal se mě nečekaně on a tváří se přitom docela vážně, téměř přísně Možná se mi to však jen zdá.

     „Nevím. Hledala jsem informace na internetu i v knihách a stále nevím v čem mám problém a také nevím jaké problémy řeší skupinová terapie,“ odpovídám už trochu podrážděně, protože si připadám jako blbec kterej se navíc někam vtírá a ještě potřebuje ujištění, že je vítán. Je to až hloupé. Přece mě nebudou plácat po rameni a říkat: „ no jo, vy jste krásnej šrot, tady jste u nás dobře, my vás tady dáme do kupy“.

     Terapeuti mi podali své ruce a já jdu zase domů. Samozřejmě mi neřekli, jestli jsem dostatečnej šrot a jestli jsem u nich ve správném servisu.
Jedu domů, tedy do bytu. Má mysl se brání tomu, aby to nazývala domovem, protože jsem čím dál víc bezdomovcem. Nechci bydlet s manželem po celou dobu skupinovky. Jsou to tři měsíce, které musím strávit v Praze, ale s ním bydlet nebudu. Potřebuji se uchýlit někam na neutrální půdu. Jednak kvůli sobě a taky kvůli němu. Nechci aby si dělal plané naděje, že dilema skončilo a já jsem zpátky. Musím se zašít někam, kde budu mít klid a už to mám. Nastěhuji se do boudy na zahradě. Sice občas uvidím rodiče, ale bude to minimálně. To je ono. Bydlet budu na zahradě, intenzivně se pokochám jarem, večer budu přemýšlet u táboráku o hlubších souvislostech. Problém budou peníze, protože zatím žádné nemám. Zruším spořící pojistku, prodám pár knih, nějak to prostě přežiju.

     V hlavě mi uvízlo , co říkal odpoledne terapeut. Že záleží jen na mě, kolik si toho ze společného dění ve skupině odnesu, zda vzniklé situace zhodnotím, nebo ne. Nevím přesně co, ale pokusím se to zhodnotit. Sama sebe si představuji, jak aktivní budu i když zatím nemám ani nejmenší tušení, co se bude dít. Viděla jsem samozřejmě pár filmů s takovými sedánkami psychopatů, neurotiků či alkoholiků, jenže teď mi to připadá jen jako kousek filmu a nic víc. Je to stejný rozdíl, jako vidět operaci srdce v televizním seriálu z prostředí nemocnice a stav před skutečnou operací vlastního srdce….. to se opravdu nedá moc srovnávat. Zdá se, že nemá smysl půjčit si nějaký další film, nebo něco hledat na netu. Nemá už ani smysl hledat něco v jiných chytrých knížkách. Čeká mě tedy hledání souvislostí, uvidím třeba tam, kam nyní nemám šanci nahlédnout. Jsem zvědavá co bude dál.

 

 

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru