Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nedostatek mandarinek

05. 11. 2012
6
7
1295

 Do konce nekonečna běží ten film. O všech těch lidech, co už nečekaj na autobusový zastávce. Nebo o těch, kteří už neolizují lžičku od šlehačky. Na nepovedeným obrazu od Picassa sedí a mlčí. Koukáš přes zavřená víčka. Sleduješ mě bedlivě a já se jen usmívám. A jsem hloupě šťastná. Za každej správnej překlep dostaneš pohlazení. A on tam pořád sedí. Musí být nešťastný. Stejně jako já. Když se jen tak zadívám z okna. Na ten prázdnej podzim. Poslední peříčka.To štěstí vzít je do dlaní a fouknout. Pozorovat. Malej autopilot v mý hlavě. Do končetin teplo. Spát a přitom dávat pozor. Slyšet smrt. Pořád dokola. Noc co noc. Pořád ta rána. A ty mravně nemravný návrhy. A klišé. A ohraný věty. A to už někdo řekl. No a co?! Mám náladu být správně proti pravidlům. Jak holka s pruhovanejma nadkolenkama a drsným výrazem. Pohlazení od mámy. Nikdy nestudí. Stejně k ní vždycky uteču. Teď i za dvacet let.Ta magická půlnoc. Do probuzení už jen pár hodin. Prej magie. Nedostatek spánku akorát. Zmrzlý prsty v horký vodě. A nikde nemaj mandarinky. 


7 názorů

Jo, dobrý, takový neuchopitelný.


Asi jsem málo prosákla vzděláním! :-D

No já myslím, že pokud to vylezlo takhle, tak to má být takhle. Čtu to teď znova, předělávám do spisovna a moc mi to tam nepasuje. Ale máš pravdu, nemá se to s tím nespisovnem moc přehánět. Příště se na to víc zaměřím. Děkuju za postřeh! ;)


VH64
06. 11. 2012
Dát tip

Ahoj!

Spisovně nespisovně... Já sám za sebe, jako Jihočech, ve spisovné češtině (téměř) žádnou přidanou hodnotu necítím. Ale mám jakýsi neurčitý dojem, že část čtenářstva - Moravané a lidé víc prosáklí vžděláním - vnímá to, co je psané spisovně, pozitivněji. Zatímco střídmě spisovná čeština nevadí skoro nikomu. Tak se snažím tam, kde vyloženě necítím potřebu použít nespisovštinu, psát spisovně.

Proto jsem se taky ptal, jestli myslíš, že tohle potřebuje nebýt spisovně.

Je to asi na postupném nastavení vlastní polohy.


srozumění: To mě těší, že se líbí. :)

 

VH64: Vydržet? No asi doté doby, dokud to půjde psát. Dokud to půjde samo z hlavy na papír. Ale už se začínám zadrhávat...

A spisovně nespisovně... Myslíš si, že by tomu víc slušel spisovný kabátek? Mám to tak nějak na střídačku. Víceméně to tak mám skoro všude. Už jsem si na to střídání asi až příliš zvykla.

 

potomekčibeničníhodítěte: Doufám, že budou. Teď jsou jen nějaké načernalé "něco", co nesou název mandarinka. A zrovna mám na ně takovou chuť! Jinak děkuji! :)

 

 

 


VH64
06. 11. 2012
Dát tip

No jo, tohleto ti jde... (Je tu sice otázečka, jak dlouho se s tím dá vydržet, ale to asi dokážeš zvážit sama.)

Napadlo mne při čtení - já taky píšu nespisovně, mám to rozdělené, někdy spisovně a někdy nespisovně, podle postav a typu dílečka, tohle bych si já u sebe zařadil do spisovných. Myslíš, že nespisovná čeština tady nějak slouží věci?

Uznávám, že je to fuška uhlídat a že když se něco dere ven víceméně samo, tak tomu neporučíš. Ale dá se to "poštelovat" dodatečně.


srozumeni
06. 11. 2012
Dát tip
zajímavé, líbí se mi...***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru