Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jednou udělá nějaký Čech díru do světa a doma mu to hned natřou

18. 12. 2012
1
13
1354
Autor
Felix7

Jen si tak říkám, že by bylo dobré pozvednout národní cítění naší české společnosti, a proto si přečtěte pár řádků od hrdého Čecha! Začal jsem u naší jinde uznávané části společnosti, která by si Vaši pozornost zasloužila určitě více než kterýkoliv "Bleskový" skandál!

Zaprvé bych rád řekl, že i když si to někteří (neříkám, že i Vy, čtenáři) vážení občané České republiky nepřipouštějí, významných a úspěšných Čechů bylo a je velké množství, jenže problém možná tkví spíše v tom, že je lidé za hranicemi opravdu ocení a nezávídí jim jako třeba někteří Češi, a tak se zde příliš nezdržují. Nerad bych házel všechny do jednoho pytle, ale uvědomte si, že v novinách si přečtete o skandálech a aktuální korupci, bohužel už se na Čecháčky, o kterých by stálo za to napsat, nepíše, prostě a dobře se o nich nemluví. Dostávám z toho takový dojem, že se zde nerado čte o cizích úspěších, ale zato se rádo pošklebuje špatnostem a neštěstí ostatních, protože jinak byste si přečetli ráno u kafíčka o lidech jako Milan Kundera, Jan Jánský, Emil Filla, Ernst Mach, Jan Švankmajer, Antonín Holý a třeba byste i zaslechli o Jakubu Husníkovi. Pro někoho jsou to známá jména, přesto dělá problém přiřadit si je, to proto že už nejsou v "módě", Češi si jich necení, i když jsou stejné národnosti a žili či žijí jen pár milimetrů od nich.

Samozřejmě lidé takovýchto schopností a znalostí si jsou vědomi výhod a uznání, které v jiných státech jako jsou Spojené státy americké, Německo, Francie nebo Velká Británie mohou získat, což si myslím je jeden z důvodů proč k těmto zemím tíhnou. Je to způsobeno tím, že v těchto zmiňovaných zemích a i dalších jiných se o "mozky" a lidi, kteří jsou něčím vyjímeční, starají a vidí v nich příležitost, kterou náležitě podporují, co? Oproti našemu prostředí, které je přirozeně odrazuje, se jim dostane více v zahraničí, to je holý fakt. Ať už to jsou proslulí lékaři emigrující do Německa, či chemici, fyzikové, inženýři, vědci, umělci nebo podnikatelé. Takhle si sami, milý čténáři, kopeme pěkně úhledný hrobeček s náhrobkem ozdobeným nápisem – Česká republika, jednou rodiště nejen inteligence, teď už jen té NEinteligence.

»A proč to ti Češi dělají?« zeptal by se jeden, možná i ten druhý nebo třetí, na tom nesejde, ale říká se o Češích taková výstižná fráze: »Každý si hrabe na svém vlastním písečku.« Já bych k tomu možná ještě dodal: »...se svou vlastní formičkou a lopatičkou.« Tak to tady máte černé na bílém, font Arial – dle mě nejzávažnější důvod, proč jsou „světokopáči“ odmítáni, nebo asi lepším výrazem přehlíženi. Čech zřejmě nerad slyší, jak se jiným daří a už vůbec ho nenapadne daného člověka podpořit, i když mu uniká nesmírná příležitost plynoucí už jenom z investice do takového jedince či jeho produktu. Vemte si kolik je v cizině investorů ochotných přímo narvat peníze do vynálezců, průkopníků a jejich myšlenek. Proto se jich také většina obrací k nim a ne za svými.

Na druhou stranu, přiznejme si, že většina z nás bude vždy cítit něco vyjímečného k té naší spásné České republice a k těm nerudným Čechům. Nerad bych kritizoval úplně všechno, snad alespoň jeden záblesk naděje by se našel, totiž Češi se poměrně hodně zajímají o naše vynikající sportovce, což je samozřejmě pozitivní, ale řekl bych, že to nestačí. A proto bych ocenil, kdyby i Vy jste se začali zajímat o ty, kteří si to zaslouží, ať už to je umělec nebo vědec. A pokud to je Vám, čtenářům, jedno, alespoň si nestěžujte na to, že ČR nemá dostatek osobností, není to pravda.


13 názorů

Felix7
19. 12. 2012
Dát tip

Malíře Emila Fillu samotného bohužel příliš nepodpoříš, zemřel roku 1953, ale vsadím se, že jeho rodinu, pokud stále nějakou má, by potěšil třeba jen dopis, proč se ti líbí, čím tě inspiroval a podobně. Pokud tě doopravdy osloví a měl bys chuť, mohl by sis předsevzít, že uděláš výstavu jeho děl. Nebo stačí když se o něm něco dozvíš a povíš to svým kamarádům či rodině, už jenom tímhle projevuješ zájem a to je důležitý. Žijeme v době informační, strýček Google ti pomůže :).


Felix7
18. 12. 2012
Dát tip

Slavný rozumbrada? To netuším, kdo říkal?


.duke.
18. 12. 2012
Dát tip

nejseš ty ten slavnej rozumrada? text parádní, hodně mi pomohl.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru