Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Smrt krásných chodců

29. 12. 2012
4
4
593

Blízko rohů ulic
a cukráren bez tvarohu,
je vždycky rozbitý semafor.

Od vánočních svic z oken
je probleskován viník
automobilové hádky.

Spolu se perou bakelit a hliník
a všechny slitiny hlíny,
společně s krví člověka,
jehož vratký krok

obvinil město z vraždy.


4 názory

ušák
31. 12. 2012
Dát tip

souhlasím s kritikou výrazu "je probleskován", jinak ale tipuju celek i detaily.

Míťa: myslím že ani tvaroh, ani slitiny hlíny nejsou samoúčelné... mám za to, že tvaroh je mimo jiné "zvukově" důležitý a slitiny podle mě navazují na předchozí hliník a bakelit, jakoby další v řadě materiálů...  nebo ne, Thomasi? :-)


snake_01
31. 12. 2012
Dát tip

Já osobně si tipnu, text na mě působil zřejmě tak jak měl (asi jsem jeho modelový čtenář), jednoslivá spojení a motivy mi přijdou překvapující a celkově hodnotím text z čistě subjektivního čtenářského hlediska jsko přínosný. Vadí mi tam ovšem to pasivum JE PROBLESKOVÁN, tady se totiž ocitáme z hlediska češtiny ny vratké půdě  - probleskovat znamená pronikat svými záblesky odněkud někam; a pasivum by zřejmě tedy znamenalo - někdo působí, že chodec probleskuje (tzn. svými záblesky proniká odněkud někam) - myslím, že vhodnější sloveso by tu zřejmě bylo JE OZAŘOVÁN. Na první čtení mi taky vadila ta AUTOMOBILOVÁ HÁDKA, sice jsem na ni nakonec byl ochoten přistoupit, ale i tak mi to přijde jako překonstruované spojení. Celkově ale dávám tip - pozitiva jasně převýšila negativa.


Celistvost by dle mého názoru problémem nebyla, i když není jasná hned při prvním čtení, díky poslednímu verši dokonce báseň má nějaký přesah, dokonce poměrně úderný a zajímavý. Spíš mi vadí trochu křečovitá, podbízivá a hlavně zbytečná snaha o originální obrazy (cukrárny bez tvarohu, všechny slitiny hlíny). Je to spíš próza přeložená do poesie, než poesie jako taková... 


DavidPetrik
30. 12. 2012
Dát tip

Z textu vykukuje osobity styl. Ale jako celek text neobstoji: namety a obrazy skakaji jeden na druhy. Prvni sloka nejucelenejsi: zkratkou predstavi prislib urcite atmosfery, noveho nahlizeni. Ovsem pasivni a krkolomny obrat "je probleskovan vinik" z druhe sloky tento prislib bori. Rozumim snaze nove popsat kazdodenni: dopravni situaci o vanocich na jedne krizovatce. Snaha je podryta prilisnou doslovnosti. Ale znovu - vnimam v textu zajimavou osobitost. Jen neni celistva. At se Vam dari.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru