Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Může být písmácká diskuse iniciována jednou větou - otázkou?

02. 01. 2013
2
46
1803

Rekapitulace, máme tu dvě otázky: 1) Může být písmácká diskuse iniciována jednou větou - otázkou? 2) Kančí s šípkovou omáčkou nebo se zelím?

Písmáci, co opravdu nechci, je vyostřovat situaci, takže bych tuto diskusi chtěl pojmout nějak lehce, jenom zatím nevím jak, takže doufám, že mi pomůžete... :) Jediné, co vím, že do ní nebudu přispívat žádnými komentáři, nechám ji prostě plynout. Došlo tu ke sporu mezi mnou a jedním adminem. Admin se mi svěřil, a snad to mohu prozradit, že s rozhodnutím vrchního admina nesouhlasí (no proč by taky nemohl) a jakékoli další diskuse o jedné větě bude nekompromisně mazat. Spor byl ve skutečnosti jinde, nevadilo mi přesunutí do jiné kategorie, ale to, že mi nikdo nic neoznámil. Ale to v tuto chvíli není podstatné. Jak vznikla diskusní otázka (viz název díla), je teď snad už jasné a dejme tomu, že by zůstala osamocena bez tohoto vysvětlení. Zmíňovaný admin by ji smazal. No v tomto konkrétním případě by asi ne každý chápal, oč jde, a dovysvětlení by bylo namístě (však tu také je). Ale můžeme zkusit jinou otázku, která by nepotřebovala výklad. Já tvrdím, že jedna věta, jedna otázka může startovat diskusi. Otázka nebo text autora není diskuse, diskusi dělají lidé. Já jako autor diskuse beru na sebe riziko, že mě někdo nepochopí, když nebudu dost přesný. Ale zeptám-li se, jestli Kančí s šípkovou omáčkou nebo se zelím, musím něco víc dodávat? Jako autor diskuse, přesněji iniciátor diskuse, se mohu (a nemusím) diskuse účastnit, nemusím tedy dokonce ani říkat svůj názor už v těle díla. Nebo se pletu? Všechno je možné. Mě v tuto chvíli zajímá váš názor. A to samozřejmě i na otázku, zda kančí s šípkovou omáčkou nebo se zelím. Rekapitulace, máme tu dvě otázky: 1) Může být písmácká diskuse iniciována jednou větou - otázkou? 2) Kančí s šípkovou omáčkou nebo se zelím? Prosím diskutující, aby odpověděli na obě otázky každý sám za sebe a nehádali se. Tímto snad mohu považovat válečné sekery za zakopané.

46 názorů

A nebylo by od veci precist si jeste jednou prvni vetu z tela diskuse. Prvni veta je dulezita. No moc jste mi nepomohli, ale co uz, prezijeme to.

Ja jsem ti nevynadal, neprehanej. Stejne tak nikde nehledam utok. Rikam, ze to neni tak jednoduche. Hajim svou formulaci, jako ty svoji. Myslel jsem to obecne, ze proste nikdy neni nic dost dobre formulovano. To jsou pak podobne rady nepouzitelne a mohou znit jako peskovani. Jinak uz to neni diskuse, tak tu muzem zvanit o cemkoli. Vlastne to asi nikoho nezajima a me to nebavi.

Janina6
03. 01. 2013
Dát tip

Tak nevím, no, dostala jsem od tebe vynadáno, že mluvím o něčem, o čem jsi tu mluvit nechtěl, tak ti jen vysvětluju, proč.

Mimochodem jsem odpovídala, jak nejlíp jsem uměla, a k věci. Z druhé otázky jsem si trochu udělala srandu, ale to jen proto, abych ti ukázala, že i ona otázka se dá pochopit nejednoznačně (třeba jako nabídka).

Zbytku tvého posledního komentáře nerozumím, příznám to rovnou, nejsem schopná rozplétat všechny tyhle smyčky. Myslela jsem to dobře, a pokud ti něco z toho, co jsem ti psala, připadá jako útok či něco podobného, nebyl to záměr. V tobě jsem žádnou špatnost nehledala. Přemýšlela jsem o diskusi a o tom, co u ní může způsobit nedorozumění. Protože o to tady jde nejčastěji. Že se navzájem nepochopíme. Nevím ale, jestli s tím lze něco účinně dělat. Už ti sem nepolezu, snad přijdou pro tebe příjemnější diskutující.


Tangensi, já jsem Jirka, Jarka byl můj táta. Mažňák se na starý kolena polepšil, ale už mu to bylo prd platný. Měl vysokej cholesterol a seklo to s ním asi v padesáti. Losna žije, pokud vím, dodnes.

Janina6: A jak to mám asi tak udělat, když i bez té zmínky prostě uživatelé, co zde diskutovali, vědí? Naopak jsem to udělal, abych mohl jasně vyjádřit - a to jsem udělal, to nemůžeš popřít - že se o tom už bavit nechci. Že je to nerealizovatelné je věc jiná. Když napíšeš, že něvěříš, že jsem tak naivní, je to podobné, jako když napíšu, že jsem předpokládal čtenářovu inteligenci. Přijde mi obojí nefér. Druhá věc je, že bez toho vysvětlení bych byl naopak obviněn z toho, že jsem to záměrně zatajil a že jde o čistou provokaci. Jak jsem uvedl, s Adminem A jsem o tom soukromě hovořil a jeho reakci zde proto nerozumím. Snad jedině vývoj diskuse ho k tomu dohnal, ale za to se necítím vinen. Už jsem to tu psal: Všichni zde mají neuvěřitelnou vlastnost brát všechno tím snad nejhorším možným způsobem. Hledáme v sobě špatnost. Proč? Možná jsem to s Adminem A udělal zrovna tak. Nicméně v počátku jsem to bral jen za chybu, později za úlet a teď už raději nemluvit. Radost z toho nemám, fakt ne. Opravdu jsem to neplánoval, možná jsem mizera, ale věštec zcela určitě nikoli.

Janina6
03. 01. 2013
Dát tip

Jirko, když  úvod k diskusi začneš informací "Došlo tu ke sporu mezi mnou a jedním adminem," načež o tom sporu mluvíš celou první polovinu textu, nemůžeš se divit, když to čtenáře zaujme a taky na to zareaguje. Nevěřím, že bys byl tak naivní.  Příště o tom, o čem bys nerad mluvil, tedy nemluv, ano?

Otázka, jestli může být diskuse iniciována jednou větou, je (pokud ji nechceš řešit právě v kontextu toho, co tě k ní vyprovokovalo) příliš obecná a v podstatě návodná. Ten, kdo o tvé předchozí diskusi a sporu s adminem nic neví, přirozeně odpoví "Ano". Ale k čemu ti to bude? Mít obecné odpovědi na nekonkrétní dotaz? Ať se ptáš na cokoli, vždycky záleží na podrobnostech. Bez znalosti věci si udělá "jasný názor" jen hlupák.


Ajaj, avízo jsem poslal někomu jinému. Pardon.

Tangens, už jsem tě chtěl pochválit, že se držíš tématu. Ale ke konci jsi to pokazil. Že mi něco sestřelili už nikoho nezajímá. Možná tak pokud jde o tuto diskusi. Přesto posílám malou pochvalu.

Krabík
03. 01. 2013
Dát tip
Armina má občas silnější chvilku.

Fouraix, žádného nicku není, všechny jsem zabil, tudíž je nelze použít. Co s tím furt máte? To je děsný, jak se tu stále chodí po lidech a ne po slovech. Tuhle egil se do mě opřel, že mám jen jednu kritiku a tak ho nezajímám a hned potom si mlaskal s nickem s 8 kritikama. No a včera nebo předevčírem mě přišel poučovat. Potížista jsem, o tom žádná, jak to dělám, nemám tušení, tohle jsem přece fakt nemohl vymyslet. Krom toho jsem si doteď myslel, že je Armin v pohodě. Přesunul diskusi, neřekl mi to, stalo se, to už by mělo být za námi. Ale tyhle jeho vendety teda nechápu. Jako fakt bych radši řešil otázku č. 1 - při vší úctě k vašemu úsudku je to v jádru neutrální otázka.

Diana
03. 01. 2013
Dát tip
Ty si zvíře, Heřmane, víš to? Zabít málo! ;-)))

Fouraix
03. 01. 2013
Dát tip
no jo, proč to zase přesunul? že by byla adminovi A tato diskuze nepohodlná? každý může mít slabší chvilku, jak jsem uvedl, ale koukám, že admin A má slabší chvilku denně. na druhou stranu člověka pod nickem jirka metelka 1 a 2 moc nešlechtí, že neužívá nějaký svůj tradičnější dlouhodobý nick! k těm založeným "předevčírem" nemívám moc důvěry, páč to smrdí potížistou. (aroganci admina a neopodstatněné mazání + přesuny ale neomlouvá - admin by měl být osobnost)

Vrať to zpátky, tady ti zopakuju diskusní otázku: 1) Může být písmácká diskuse iniciována jednou větou - otázkou? Tvůj názor známe, takže čau, už se tu neukazuj. Díky.

Jakým právem jsi tuto diskusi přesunul, jak ty můžeš říct, že byla otázka vyřešena. Nebyla. Je zde otázka č. 1 a tebe se vůbec netýká. Vzpamatuj se už.

Admine A, čím jsem tě zde urážel? Napsal jsem zde, že do diskuse nechci zasahovat. Proč jsi neudělal to samé? Toto není diskuse o nás dvou. Myslel jsem, že jsme si vše vysvětlili ve zprávách. Ano, udělal jsi ze sebe pitomce a jak vidno, všichni to viděli. Za to já nemůžu, to není urážka, ale konstatování. Děláš ho ze sebe dál. Jsi nekompetentní, jak malé děcko. Nech mě už na pokoji, tohle zavání šikanou. Chovej se jako chlap a nech mě už laskavě být. Byla chypa, že jsem tě kdysi podpořil do funkce.

jejdavilda
03. 01. 2013
Dát tip

Urážet se podle pravidel nesmí, ale nařezat bychom mu mohli


hynajs
03. 01. 2013
Dát tip

admin a, čili armin tamzarian, byl vždycky sráč..a sráčem zůstane, jako všichni admini


Admin A
03. 01. 2013
Dát tip

Ok, oznamuji ti, že ti přesouvám i tuhle diskuzi. Problém se vyřešil, není o čem diskutovat.

Chceš-li mě i nadále urážet, je to tvoje věc, ale na hlavní straně.


Admine A, mrzí mě, že jsi to stále nepochopil nebo nechceš pochopit. Psal jsem ti to vše soukromě ještě než jsem tuto diskusi uveřejnil. Nic jsi nenamítal. Nemůžu za to, že jsi ze sebe udělal pitomce a uživatelé to viděli a teď se tady o tom baví. Mně je to úplně šumák. Hoď to za hlavu už konečně. Jak jsem ti psal, máš šanci vidět, zda si uživatelé myslí, jestli jedna otázka může nebo nemůže tvořit diskusi. Garay ti nechtěla říct nic jiného, než že přesunutí diskuse je nutné autorovi oznámit. Ani to jsi nepochopil. Nemusíš s ní souhlasit, ale to neznamená, že si vše budeš dělat po svém, bez kontroly a ještě šaškovat na Písmáku (ba být tím proti vlastním zásadám, že blbosti nepatří na hlavní stranu). Pleteš se i v tom, že bys mohl nick Admin A používat jako autorský. Ne, ten ti byl propůjčen pouze k administrativě a mazáním mých připomínek pod tvým výlevem malého děcka je nedůstojné. Takže říkám, hoď to za hlavu, nech mě být a čti si, co si myslí uživatelé o první otázce. Možná pak přehodnotíš svůj postoj. Nebo ne. Mně je to jedno. Čau.

hynajs
03. 01. 2013
Dát tip

admine, máš tam hrubku


Admin A
03. 01. 2013
Dát tip

Nechtěl jsi řešit, ani ono, tak co dělá tahle diskuze? Provokuješ a ještě ze sebe děláš oběť mojí zlovůle.


Janina, ale i ostatni: Nechtel jsem tu uz resit ono presunuti, ani neci chovani. Stalo se, je vyreseno. Nechtel jsem resit ani tu mou neuskutecnenou diskusi. Tato otazka sem nepatri. Ale dobre tedy. Jde o ten Deruv slib. Chtel jsem s tim prijit pozdeji, byla to ma volba. Ano, nemam pravo nic pozadovat. Ale pro me to je jen dalsi tahani uzivatelu za fusekli. Pamatujete nekdo anketu Pisty? Jen jsme vsichni marnili cas. Vratte se k diskusnim otazkam.

Diana
03. 01. 2013
Dát tip
1) může 2) je mi to šumafuk

Fouraix
03. 01. 2013
Dát tip
nojo vlastně ty otázky: 1) může 2) šípkovku jsem ochutnal teprve nedávno a nebylo to špatný, ale přišla mi (možná to byla výjimka konkrétního případu) dost sladká, takže s obavou, že je to běžná součást receptury, tak nevařil-li bych to sám - sázka na jistotu klasiky se zelim :-)

Fouraix
03. 01. 2013
Dát tip
též nevim proč to admin mazal a ještě arogantil, ať už je to kdo je to, ale tak každý má někdy slabší chvilku. janina6: jo, ten blbej jsem byl já, protože jsem pod pojmem "nový písmák" znal zatím jen prozatím nejpřevratnější změnu, a to změnu grafického stylu podle návrhu jisté velly, který mi dosud leží v žaludku, páč mi přijde suchej a kancelářsky hnusnej. ale jm2 to hned upřesnil a dal odkaz na diskuzní fórum s derem čímž se to pro mě dovysvětlilo. ostatně dero mi kdysi psal, že se k původní grafice nelze vrátit, protože z nějakého, už nevim jak specifikovaného důvodu, nemůže dohnat autora písmáku (zde pod nickem olda), který by mu grafické dílce poskytnul. ten tu (olda) ale snad předevčírem vkládal jakési dílko či událost a celkově se mi nezdá, že by se před světem a derem skrýval. ale to už je jiná pohádka. pokud se ostatně líbí derovi coby majiteli stávající grafika víc, tak s tím stejně nejde nic nadělat.

jejdavilda
02. 01. 2013
Dát tip

Admin A je Armin? Tak tím se vše vysvětluje. Pamatuji si jak vynadal staré paní, že píše slaboduše (psala jako většina z nás)


jolbah
02. 01. 2013
Dát tip

Běž si honit péro jinam (dohoníš-li).


Krabík
02. 01. 2013
Dát tip
Těžko říct, co to do Armina zase vjelo.

Janina6
02. 01. 2013
Dát tip

Od dob papoucha se to, myslím, podstatně zlepšilo. Admin A mě proto dost překvapil. Už dlouho jsem tu neviděla arogantního admina. Doufám, že to byla zase na dlouho výjimka.


unisex
02. 01. 2013
Dát tip

Myslím, že relevantní otázka v hlavičce stačí na založení diskuse. Ostrakizace diskusí, které určití admini vyhodnotí jako nehodnotné veřejného prostoru, jsou zde již určitým fenoménem od dob papoucha, který, snad ještě v roli admina, označoval každou nově založenou diskusi číslem a uživatele, který ji založil, zesměšňoval. Admin A se pravděpodobně ve své anonymní roli cítí kompetentní k tomu, aby založené dikuse přesouval, jak uzná za vhodné. A to bez toho, aby o tom uživatele informoval. V minulosti podobné praktiky byly zárodky sporů mezi uživateli a adminy a často ústily v zabanování uživatele.


Janina6
02. 01. 2013
Dát tip

1. Může, ale je dost možné, že podle kvality otázky bude vypadat kvalita diskuse. Např. otázka „Jak se vám líbí nový Písmák?“ je formulována příliš obecně, a navíc ne každý pochopí, jak to myslíš s tou novostí, viz hned jedna z prvních odpovědí: „...ten už je "nový" asi od r. 2005...“ Prostě v tomhle případě by bylo dobré otázku upřesnit, jinak se v takové diskusi bude plkat v podstatě o čemkoli a lidi se budou „míjet“. Měl bys mít představu o smyslu diskuse, a podle toho ji nasměrovat.

2. Ne, díky. Byla by svíčková?


tl;dr


Klaus to s tou amnestií přehnal, hajzl jeden!


Hmm, zase to mám v bloku a nevím, co s tím. Kdyby mi s tím někdo chtěl pomoci, poskytnu mu na okamžik heslo k účtu. No ale snad to nebude vadit, číst se to dá.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru