Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Alfy

13. 02. 2013
1
1
612
Autor
Rozšafný

JMENOVAL SE ALFA. Procitnul ve zdánlivé budoucnosti uvnitř jakési buňky, jejíž prostor určovalo fluidum. Zprva se vyvinul sluch, jehož prostřednictvím zaslechl poprvé hlas. Patřil vysokému muži v bílém plášti, který diktátorskou tóninou přednášel ke skupině postav metody Ústavu.
,,Vážení studenti, náš institut produkuje lidská embrya, již zevšednělou mimotělní ovulací (…)."
Nejpilnější ze skupiny se ho dotázal: ,,Prý jste mocni vyrábět jedince a adaptovat jejich inteligence pro práci podle vašich představ?"
,,Výborný dotaz", odvětil typický Dr. A spustil sveřepý rej vět.
,,Od útlého věku batoleti podáváme dávky formálních frází před spaním, a v tom pokračujeme až do desátého roku. Dávkování je přímo úměrné intelektu, který je ovšem předem vytčen. Kupříkladu taková Alfa s IQ nad 140 v sobě skrývá obrovský potenciál k uplatnění ve výzkumu na nových typech konzumentů námi zprostředkovávaných zážitkových pocitů. Pouštíme jí odborné publikace a příkazy etiky, zkrátka rozvíjíme jejího génia. Kdežto takové Gamy s IQ pod 90 budou dány k výrobní lince. Jim vštěpujeme do pamětích názory (hesla) o nezbytné potřebnosti dělníka v soukolí lidstva. Jediné co mají oba druzi společné je důsledné dodržování Řádu, to jest norem, pravidel a předpisů popřípadě jejich sankciování či trestání. Později, od desíti let jsou reprodukce přikrášleny o pilule jemné euforie a v pubertálním stadiu až do mladší dospělosti dostávají silnější porce chemické, nejinak než vyvolávající jakousi řízenou radost, štěstí a spokojenost."
  Student bystře zareagoval: ,,To zní zajímavě. Je opravdu nutné, abychom brali syntetické drogy?"
,,Víte, mladíku, v každém z nás dřímou zvířecí instinkty a ty, jsou-li probuzeny naroveň dravosti, mohou směřovat..., jestlipak víte kam?´´
,,Nev-", nestačil dovyslovit. ,,...k samostatnému myšlení, což doba nevyžaduje, nýbrž žádá (zvyšuje hlas) družnost, loajalitu, kolegialitu a hlavně spotřebitele coby kupní sílu, jimž jsou nabízeny stále nové a modernější věci."

,,Fuj, zvrhlé!" skočil mu do řečí tazatel.

,,Neprodleně si vezmete dvojitou dávku proti vašemu vzdorování! Ochránci Cti, deportujte tohoto mladíka na Ostrov, zde jej izolujte, pod přísným dohledem dbejte ať podstoupí rekonvalescenci!" ,,Néé!" Doposavad neprozřel svou záchranu. A tak rozsoudil Dr.

 
- Čímpak se provinil není evidentně jasné. -


MÍSTO ODKUD ALFA VZEŠEL, bylo zároveň ministerstvem a ředitelstvím Velkého města, se nazývalo Centrála. Ohromný komplex věžáků skýtal různé otevřené kanclíky, výzkumné laborky, výrobny a priváty. Byrokrat Ř. se svým týmem doktorů (dále Rada), šéfoval a měl veškerou nejvyšší moc na starost. On organizoval společnost a řídil systém, aby fungoval. Výslednice? Téměř všichni byli zaměstnaní, zdravý a šťastní. Každý byl singl (vyjma pohlavně nezralých) a partneři se mohli mezi sebou prohazovat, ne-li střídat. Nevěra neexistovala. Rodiny zanikly a ženy přestaly spontánně rodit (nejen kvůli antikoncepci, ale i proto, že se lidé ,,pouze" vyráběli v laborkách). Nemocní, na nichž se projevili symptomy skvělých drog a pracovního procesu (maximální životnost lidského druhu bude 40 let?), se exportovali do ÚPN (ústav pro nepotřebné) krátce po vyřčení diagnóz. Vskutku se stáří vymýtilo a smrt nikdo neviděl. Kromě pracovníků ÚPN, nebyl nikomu umožněn vstup. Ani blízkým (včetně superlativnějších). Ideální situaci, příměří a bezpečnost udržovala neustále bdící Policie, která v případě potřeby zasáhla proti nepřizpůsobivým vypuštěním drog do ovzduší, čímž je omamovala. Odporu žádného nebylo, neboť na preventivní braní blažených drog upozorňoval tamní rozhlas. 

  Velké, začazené město, monstrózního shluku budov, parcel a mostů se rozprostíralo na dvou stech kilácích co do délky a šíře. Vydáte-li se vstříc náručím světových stran; pustá krajina mizí a táhne za obzor, nekonejší. Ještě že existují Ostrovy zvané Rezervoáry. Tu Správci udržují čistou a zelenkavou divočinu - pralesů, vodopádů, divé zvěře a domorodých etnik. A právě tam létají velkoměšťané za již výše zmíněnými pocity. Rovněž sem Rada odklízí své nepovedené a nonkonformní, seč geniální Alfy 3 plus, které prohlédly umělé ráje (kecy) a náhražky života vůbec. Znaly-li až příliš dobře smysl svého poslání, byly si samy sebe vědomy? Ano, pochopily svobodu ducha a přestaly brát to svinstvo a objevily jádro zakázaného Boha. Staly se volnou, byť nebezpečnou volně tekoucí energií. Kdo ví, možná znovu zakládají rodiny a chystají revoluci ve skrytu národních obrození.

 

Konec


1 názor

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru