Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Záblesk-1

13. 02. 2013
0
7
522
Autor
tkanice

Kapitola 1.

Záblesk

Erik vyšel z domu a zamířil ke škole, cestou míjel další studenty ,jak míří ke škole a učí se z knížek. Přešel pár ulic , až konečně uviděl školu , která tam stála a hrozila všem žákům ať se učí!  Už byl před školou a ucítil, jak kuchařky vaří oběd. Podle vůně poznal , že nejspíše nějaké houby s masem a při tom pomyšlení se otřásl. Začalo zvonit první zvonění a Erik zrychlil aby se mohl ještě učit na hodinu. Najednou se za ním ozvalo: “Počkej!“ Erik se otočil  ,stál tam Robert, Erikův nejlepší kamarád.Robert byl podobně vysoký jako Erik, ale přitom byl o necelý rok mladší.Byli to  nejlepší kamarádi , protože oba milovali lezení po skalách , které se tyčily hned za lesem.Když šli třeba na výpravu , tak šli většinou právě na tyto skály.Robert nosil značkové oblečení, protože jeho rodiče byly velice bohatí a kupovaly mu spoustu věcí.                                                                                           „Ahoj Eriku!Hele nepíšem náhodou z něčeho!“Zakřičel skoro Robert ,aby ho bylo slyšet i přes zvonění , které dozvonilo a na konci jen tak zachrchlalo.                                                                                         „Čau.“zamyslel se a pak jen dodal:  „Nevim!“                                                           „Já doufám ,že ne, protože tu novou látku moc nechápu a navíc jsme psali včera! Teda myslim.“zachechtal se a prohrábnul si své havraní vlasy.Erik se vynuceně usmál a začal se proplétat mezi lavicemi a spolužáky ,se kterými občas prohodil pár slov.Konečně se dostal ke své lavici ve čtvrté řadě, tam si dřepnul a čekal až zazvoní znovu na začátek hodiny. Po škole šel rovnou domů , protože nechtěl jíst houby.Začalo pršet. Erik přidal do kroku a tak byl rychle doma. Nejdříve si zatopil v kamnech a pak si jen sednul na židli a koukal na oheň , jak tam tak plápolá.Byl velmi unavený ,protože včera šel pozdě spát. Potom se přece jenom přinutil vstát ,aby si uvařil jídlo. Nakoukl do lednice a jediné co ho napadlo připravit byly těstoviny se sýrovou omáčkou.Když jí dovařil rychle ji snědl.A najednou někdo práskl dveřmi až Erik naskočil , hned si uvědomil kdo to je.Byla to jeho matka Olívie vždycky když přišla domů práskla dveřmi. A tato tradice přetrvala do dnes pomyslel si Erik ,když se nahnul ,aby viděl na dveře.

-1-

„Ahoj mami!“

„Ahoj Eriku! Jak ses měl ve škole?Nemáš nějaký úkoly?“            Zeptala se Olívie svou rodičovskou otázkou na kterou Erik nikdy nechtěl moc odpovídat tak řekl jen.:“Ale jo ,dobrý a pár úkolů mám , ale ty si pak udělám.“

„Měl by sis je udělat hned jinak na to zase zapomeneš!“řekla a Erik jen obrátil oči v sloup.

 

Večer si Erik otevřel okno a jen tak hleděl do dálky na les , na skály , na které dřív chodili s tátou , ale teď už na něj prý táta nemá čas . Vždycky jen říká: „Jsi už velký je ti 16 , tak jdi s někým jiným ,nebo jdi sám jsi už dost velký na to aby sis správně uvázal lano ,ne?“ A Erik vždycky musí jen přisvědčit, protože už byl opravdu velký, ale kdo má sním jít když ne táta nebo Robert ,který občas nemá čas?

Znovu se zahleděl na hory a najednou uviděl namodralý záblesk, úplně ho oslnil až musel odvrátit zrak. Promnul si oči a znovu se podíval na místo ,kde záblesk uviděl a znovu se zablesklo a pak ještě jednou . Erik ještě dlouho jen hleděl na skály , ale záblesky už neviděl.

Zavřel tedy okno a lehl si do postele . Dlouho pak ještě přemýšlel co to bylo , ale pak se mu přece jenom zavřeli oči a usnul


7 názorů

tkanice
14. 02. 2013
Dát tip

Janina6 děkuju za připomínku a máš prAVDU,ŽE SE MTO NECHTĚLO PSÁT A VÍM TO JEN JSEM SEM PŘETÁHLA špatný odkaz,ale jestli jsi četla pozorně tak se na konci dozvíš o čem to celé je a jinak,než jsem to napsala se to sesublikumovat nedalo,ale jinak díky za přípomínky.:)

Fruhling

hmmm ,ale tohle knížka na pokračování a romantické to bude až vtěch dalších dílech a proč bych nemohla psát něco romantického? Jediný důvod? Ž e to tu už je ? Noa tato stránka byla založe na natom,aby sem dávali lidi své vytvory a né aby psali podle nějakých pravidel a když mají smůlu tak nic nesmějí psát! ale jinak moc děkuji za připomínky uznávám,že je to velmi špatně napsané:)


Fruhling
14. 02. 2013
Dát tip

No, souhlas s Janinou, když se navíc dívám do bližšího zařazení, tak mě napadá, jestli má psát takové texty, když romantický příběh téhle generace už tu letos máme.

http://www.csfd.cz/film/318225-klip/

 


Janina6
13. 02. 2013
Dát tip

Je docela nuda číst o tom, jak jde někdo do školy, tam sedí v lavici a baví se s kamarádem zase o škole a pak jde zase ze školy domů... Možná se pozdějji stane něco zajímavého, ale to už mnozí dávno přestanou číst. Asi by bylo dobré si promyslet, co hlavního chceš v téhle kapitole sdělit, co důležitého se tam má stát, a na to se při psaní soustřeď.

Slohově si s textem zjevně nedáváš žádnou práci. Když opakuješ stejné výrazy blízko sebe, často i několikrát, vypadá to, že máš hodně slabou slovní zásobu. "Erik vyšel z domu a zamířil ke škole, cestou míjel další studenty ,jak míří ke škole a učí se z knížek. Přešel pár ulic , až konečně uviděl školu , která tam stála a hrozila všem žákům ať se učí!  Už byl před školou..." Někde opakuješ dokonce celé věty (třeba: "stál tam Robert, Erikův nejlepší kamarád", a o kousek dál znovu "byli to nejlepší kamarádi"),.a to už kromě nešikovnosti vypadá i na to, že to po sobě prostě ani nečteš. K tak odfláknutému textu snad ani nežádej hlubší kritiku.


tkanice
13. 02. 2013
Dát tip

děkuji Vám moc všem a druhý díl je tu už taky:)Jo a ua pár minut bude 3 i 4:)


ToxTheNano
13. 02. 2013
Dát tip

dobrý, ale krátký

ikdyž, takhle to bude číst víc lidí.


jita127
13. 02. 2013
Dát tip

velmi povedené!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru