Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

První úvaha

16. 02. 2013
1
8
748
Autor
jirbalek

Již nějakou dobu se zabývám Osobním rozvojem. Založil jsem pro tento účel svůj osobní blog:http://jirbalek.blogspot.com/

Je zde možno shlédnout většinu mé dosavadní práce.

Ukázka z mojí 2. eknihy

 

  Motivační fikce

 

Toto je ale krásné slovo s ještě lepším obsahem.

Ani nevím, jestli jsem již náhodou na toto téma něco nenapsal.

Ale dnes jsem prostě dostal velkou chuť, napsat něco právě o tomto.

A jestliže má člověk chuť a puzení k něčemu, tak se do toho má pustit. To je mimochodem také součástí Zákona přitažlivosti.

Takže.Motivaci potřebujeme všichni. Ať už je to pro to, abychom ráno vůbec vstali z postele, nebo pro jakoukoli jinou činnost v našem životě.

Umíte si představit, jak by vypadaly naše životy, bez motivace? Jak bychom byli vůbec schopni existovat v tomto světě, kdyby neexistovalo něco, co nás každý den žene dál?

Neustále jsme něčím motivováni. Ať už je to třeba právě v onom zmíněném případě ranního vstávání, nebo kdykoli jindy.

Musím si přece říct, že ráno musím vstát, protože musím jít do práce, abych vydělal nějaké peníze a uživil tak rodinu.

Dále si říkáme třeba, že po práci musíme jít tam a tam, protože tam musíme zařídit to a to, bez čehož bychom neměli tamto a toto.

Také si třeba můžeme říkat, že večer přece musíme jít do hospody „Na růžku“, protože tam bude sedět Karel, který nám minulý týden slíbil, že nám sežene to, nebo ono. Další ráno si pak říkáme,že si musíme někde obstarat kyselé okurky, nebo prášek na hlavu, protože jsme to včera s tím Karlem trochu přehnali.

Tak přesně toto všechno a ještě mnohem víc věcí a myšlenek v našem životě, je motivace.

My vlastně neustále motivujeme sami sebe k tomu, abychom vůbec byli schopni se účastnit té honičky, toho koloběhu, zvaného Život.

A teď si zkuste představit, jak by to mohlo v našich životech vypadat ve chvíli, kdybychom onu motivaci začali využívat pro pohodový a klidný život.

„Právě jsem se namotivoval k tomu, že až ráno vstanu, tedy až se vzbudím, dám si v klídku nějakou dobrou snídani, potom si zajdu zaplavat do mého bazénu, pak, až si patřičně odpočinu, po těch několika uplavaných bazénech, se začnu zajímat o to, co si vlastně dnes dám k obědu. Ve zbylé chvilce,která ještě zůstává do onoho oběda se podívám na došlou poštu a zaeviduji těch několik šeků, které mi dnes přišly. Je to dobré. Zase jsme o něco majetnější.Následně si tedy dám nějaký ten výborný oběd a odeberu se k odpolední siestě. Po této siestě v odpoledních hodinách se budu nějakou dobu v klidu věnovat té činnosti, která mě nesmírně baví a přitom uživí celou moji rodinu.

No a je tu večer,kdy se mohu věnovat nějaké dobré zábavě, klidně třeba i s trochou toho dobrého jídla a pití.Vždyť přece ráno mohu vstávat, kdy se mi zachce a celý den, pak mohu dělat, co se mi zachce.

Tak právě tato pasáž, vůbec nebyla napsána pro to, aby někoho rozčílila.A teď by asi mělo zaznít něco, jako budík.

Vstávat.A rychle se zase namotivujte k onomu normálnímu životu.K onomu koloběhu.

Jenže, po takové krásné, shora popsané motivaci, se člověku dost špatně , nebo alespoň o něco hůře motivuje k dalšímu životu v koloběhu, který nám až tak moc nevyhovuje.Že ano?

No a právě proto, se snažím touto svojí prací a svými myšlenkami, motivovat  sebe, ale i jiné lidi k tomu, abychom se dokázali pozitivně motivovat a tak došli třeba až k prožívání takových dnů, jaký jsem zde popsal v mojí motivační fikci.

Věřte tomu, že po malých krůčcích pozitivní motivace, můžete dojít k těm nejlepším výsledkům, jaké si dnes možná ani nedovedete představit.

A na závěr této části si dovolím jeden citát z filmu „Matrix“.Zde totiž Morfeus povídá Neovi:“je rozdíl mezi tím, znát cestu a jít poní“.

Tak toto je myšlenka, která mě dnes zaujala a díky které jsem napsal tuto část.


8 názorů

jirbalek
19. 02. 2013
Dát tip

S tím vedením čehokoli máte pravdu. Sami to řešíme se ženou téměř denně. Ona pracuje v radoby americkém fastfoodu a jak tam se chovají, to je na odstřel. Asi každý máme s takovým jednáním svoji zkušenost. Právě proto se věnuji osobnímu rozvoji, neboť mi připadá lepší, chtít najít cestu klidu a pohody, než třeba trestat nevinné, jak se to stalo ve Frenštátu. Zdravím.


jirbalek
18. 02. 2013
Dát tip

Ano. Máš pravdu. Vůbec jsem si neuvědomil, do jaké role zde stavím sám sebe, protože jsem samozřejmě sám sebe do žádné role stavět nechtěl.Ale, jak už jsem napsal : každý vnímáme různé věci různě.

A o tom, že bych byl nějaký samozvaný spasitel, už vůbec nepřemýšlím.

Ale, co se dá dělat. Když to tak vnímáš...


jirbalek
18. 02. 2013
Dát tip

Ano.  Jistě. Každý máme svoji pravdu a každý všechno nějak vnímáme.

S tím, že je tam hodně vaty, máte asi pravdu. I mě samotnému občas připadá,  že tomu něco chybí. No nic. Alespoň jsem to nzde zkusil.

Díky za upozornění a rady.


Janina6
17. 02. 2013
Dát tip

Myslím, že mi špatně rozumíš. Tu větu z tvého textu jsem necitovala kvůli nějakému strachu, ale jako příklad jedné z mnoha "pouček", které tady předkládáš čtenáři jako hotovou věc. Přitom už z tohoto příkladu je dobře patrné, jak je ta tvoje pravda relativní a jak různě se dá vyložit. Téma motivace je v dnešní době velmi aktuální, řekla bych až módní, většina lidí už o tom hodně četla, slyšela, existují nejrůznější semináře a kursy... přijde mi jako podceňování čtenáře předkládat mu tak zjednodušené fráze, jako to děláš ty. A už vůbec nechápu, z čeho vychází tvé přesvědčení, že máš nějaký návod na "správný" život, na to, jak má vypadat jakýsi ideální stav:

"motivovat  sebe, ale i jiné lidi k tomu, abychom se dokázali pozitivně motivovat a tak došli třeba až k prožívání takových dnů, jaký jsem zde popsal v mojí motivační fikci..."

Nevím, jestli si vůbec uvědomuješ, do jaké role jsi tu sám sebe pasoval.

O tom byl můj komentář. Tvoje další texty číst nechci, nemám ráda do sebe zahleděné samozvané "spasitele".


jirbalek
17. 02. 2013
Dát tip

No, je to tvůj názor. Já ti ho rozhodně brát nebudu a ani nechci. Já si prostě myslím toto a nikomu to nevnucuji, jen popisuji, co při tom cítím. Mimo jiné jsem také napsal ve své e-knize (kterou jsi samozřejmě nemohla číst), že "pokud svými názory neubližuji nikomu jinému, ani sobě..." což je myslím částečnou odpovědí na tvůj strach o to, kdyby mě někteří vzali za slovo. Také vždy ve své práci uvádím, že všechno to co píši, může člověk najít na různých místech na internetu. Stačí jen otevřít ty správné stránky. Děkuji ti za tvoji reakci.


Janina6
17. 02. 2013
Dát tip

Podle mého názoru tady člověk, který se tématem aspoň trochu zabývá, nenajde nic nového, zato spoustu mnohomluvných "pouček" a obecných frází, které se dají vztáhnout k čemukoli, nebo taky k ničemu. A místy jsou to bohužel prostě jen nesmysly.

"A jestliže má člověk chuť a puzení k něčemu, tak se do toho má pustit."

Vážně? Nechtěla bych být přitom, kdyby tě někteří vzali za slovo :-)

Jinak jsem nakoukla na tvůj inzerovaný blog a odradil mě už první výrazný titulek, na který jsem narazila: UKÁZKA MYŠLENÍ. Díky, tato ukázka mi stačila.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru