Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

lepidus activ - kapitola 5 - Rozchod

23. 02. 2013
0
0
307

 

Rozchod

 

Chlapci se domluvili, že odejdou další den kolem poledne, ale po obědě došlo ke sporu, kdy Martin chtěl dodržet, co se řeklo, ale Jáchym s ním nesouhlasil - viděl za lepší pokračování až zítra ráno.

Nemůžeme se furt někde zdržovat!" tvrdil Martin.

„Já prostě teď nikam nejdu," oponoval mu rezolutně Jáchym.

Do hovoru však vstoupil Mistr: „Tak jdi sám, Martine."

To nikdo nečekal. Proč je Mistr nabádá k rozdělení se?

Martin příliš neváhal. Byl připraven odejít, a tak odešel, třebaže sám.

„Jak se ale zase sejdeme?" zeptal se ještě před odchodem.

„Poblíž naměstí ve Městě si necháte znamení," řekl Mistr. ,,Až se budete chtít sejít, budete už všichni ve městě. Každý přece umíte své znamení vytvořit."

To se Mistr trochu mýlil, ale Martin jako jediný neměl v magii větší mezery, protože právě on měl v držení knihu vysvětlující možnosti všech, a navíc byla jeho síla na magii z největší části založena.

Mistr jen vzal Martinovu knihu a doplnil si své vědomosti, aby zbylým chlapcům mohl poradit ohledně znamení, a potom již Martinovi v odchodu nic nebránilo.

******

Příštího dne už zbylí tři vyvolení pěkně zrána odešli a trvalo jim přes šest hodin, než se dostali do vesnice Stranov jižně od cesty na Město i na Opratinnou; tato cesta byla pokračováním cesty od Sporé.

Stranov byla chudá ves uprostřed kopců. Prve tu vlastně vznikla malá dřevorubecká osada, jež se ovšem po příchodu lepidu activ zvětšila příchodem nových obyvatel především z hájoven a dalších lesních obydlí takovým způsobem, že dnes je na obyvatele tak velká jako polovina Sporé; nevyužitých objektů tam je mnohem méně než třeba ve Sporé právě proto, že sem opravdu hodně lidi přišlo odjinud.

Výhoda Stranova však vždycky spočívala v okolních lesích dávajících lidem práci; pole tu byla jenom malá, takové, aby uživila obyvatele; v zásadě k tomuto účelu stačila - dokud byla vesnice náležitě malá.

Dnes obyvatelé Stranova živořili pouze na těch okolních políčkách, která sotva uživila všechny lidi. Les toho už moc nedával - tak možná maso a houby, ale vzhledem k téměř nulovému obchodu se nedalo zbohatnout třeba na prodeji dřeva, ani na prodeji čehokoliv jiného. Město mělo svého dost a levně a vesničané si získávali sami, co mohli; kdo chtěl žít z meziobecního obchodu, neměl se dobře, spíš se vůbec neuživil; a to ani nezmiňujeme možnost, že zboží i peníze mu mnohdy pokradli loupežníci vydělivší se beztak mnohdy z řad podobných chudáků, z jejichž okrádání z velké části žili.

Snad jediné, s čím se dobře obchodovalo, bylo pivo a podobné produkty neodmyslytelné od života. Každý ho chtěl, ale málokdo si jej mohl obstarat. Důsledkem však byla centralizace jeho výroby, jíž sice nijak výrazně neutrpěla jeho kvalita, ale zato jeho původní producenti byli způsobem běžným pro lepidus activ eliminování.

Chlapci přiševše do Stranova hned zamířili do hospody, aby pojedli a právě onoho piva popili. Na noc se pak ubytovali přímo v hostinci, hned ráno se však přesunuli do jedné prázdné chalupy.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru